(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Gastenboek |
---|
Naar beneden |
---|
Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal met 21 unieke eigen foto's ....
Ben je op zoek naar nog meer informatie over Delfshaven op onze site, klik dan op deze link en / of op deze link.
Bij deze laatste link ook een verhaal over Piet Heyn
Delfshaven van een andere kant
Op een mistige zondagochtend vertrok ik met de trein naar Rotterdam. Zoals altijd mijn fototoestel bij me, maar ik zag het fotograferen niet zo zitten met al die nevel. Om ongeveer half elf stond ik echter op lijn 8 te wachten en zowaar, het zonnetje kwam door, zodat ik deze foto op het Stationsplein kon maken.
Mijn gastvrouw, die al een leven lang, op het Kerkepad en in de Kapelstraat gewoond heeft, stelde voor om naar Delfshaven te gaan, maar, omdat ik al zoveel foto's van dit mooie stukje Rotterdam had, langs een andere weg. En dat werd een verrassing voor me.
We begonnen vanuit de Kapelstraat. Op deze foto zie je deze straat vanaf de hoek van de Pieter de Hoochstraat, in de richting van de Willem Buitewechstraat. Links op de hoek ontwaren we de zijkant van het Rotterdams Lyceum.
Ik heb hier een foto van de hoofdingang van dit Lyceum, in de Pieter de Hoochstraat.
N.a.v. deze foto's van het Rotterdams Lyceum ontvingen we deze uitvoerige reaktie van Aad van der Meulen : LINK
We sloegen rechtsaf de Westzeedijk op en via de 2e IJzerstraat en het Heiman Dullaertplein, kwamen we bij de Schoonderloostraat. Ik kende de straat wel, maar alleen van het voorbijgaan, als we de normale route namen. Hier heb ik heel wat ontdekt, waarvan ik toch als geboren en getogen Rotterdammer geen weet had en ik denk vele Rotterdammers met mij. Zelfs mijn schoonzus, dat was mijn gastvrouw, is door straatjes gekomen, waar ze in haar hele leven nog nooit in geweest was. Hier staan we aan het begin van de Schoonderloostraat.
Een eindje verder gelopen kon ik deze foto nemen. Schoonderloo!! Met mooie wapens van Rotterdam en, ik meen, Delfshaven op de gevel.
Enthousiast als ik toen was , dwaalden we verder door de Schoonderloostraat en ik heb hier een foto van het gebouw, waar voor de oorlog de werklozen hun steun moesten aanvragen. Tegenwoordig heet dat de Sociale Dienst. Die ook veel socialer is.
De volgende foto toont een mooi geveltje aan het eind van de straat.
Echt ik wist niet wat ik allemaal zag. Neem nou bijvoorbeeld de volgende foto van weer een huis uit 1884 met het mooie smeedwerk en de mooie blauwe kleur. Dat was genotteren.
De wandeling ging verder door de Korte Schoonderloostraat, Havenstraat, door de Langedijkstraat en zo kwamen we op de Achterhaven. De volgende foto laat zien, dat je tegenwoordig via een achterdeur Delfshaven kan binnenkomen. Deze brug is nog niet zo lang geleden over de Achterhaven aangelegd.
Wat de Latijnse spreuk betekent? Misschien dat iemand daarvoor geleerd heeft? De nieuwbouw hoort eigenlijk niet in deze historische buurt thuis. Maar wie ben ik om dat te beweren. De foto van het gebouw Piet Hein heb ik vanaf de brug gemaakt, maar ik weet niet waarom het gebouw zo heet of wat voor dienst het heeft gedaan.
We kregen de volgende reaktie van Delfshavenaar Bob :
ik kan u vertellen dat dit gebouw in de jaren eind 60 begin 70 dienst heeft gedaan als WASSERIJ / SHIPS LAUNDRY. Ik weet dit heel zeker omdat mijn vader en zus daar hebben gewerkt, ook ben ik als klein kind daar vaak binnen geweest. De wasserij Piet Hein bestaat overigens nog steeds, alleen niet meer in Delfshaven
Over de brug gingen we door de Moutersteeg naar de Voorhaven. Daar sloegen we rechtsaf en passeerden het Tussenwater, voordat we aan de Piet Heynstraat kwamen nog even de volgende foto van Brouwerij De Pelgrim. Een eindje verderop de bekende kerk, die eindelijk weer uit de steigers was en de torenklok geeft de tijd aan. Half één.
Toen kwamen we aan de Piet Heynstraat. Daar moest ik toch een foto van nemen. De vorige keren kon ik daar nooit bij komen omdat alles opengebroken lag.
Wanneer je dan in de Piet Heynstraat bent, moet je natuurlijk ook een foto van het geboortehuis nemen.
We stonden op die plek tevens aan het begin van de Voorstraat en aan de zijkant van het Zakkendragershuisje kreeg ik deze gevelstenen in het vizier.
Via het Achterwater gingen we terug naar het Piet Heynplein. Maar eerst nam ik nog even een foto van de kerk. Ook van de andere kant bekeken.
Het Piet Heynplein is eveneens flink opgeknapt en rond het overbekende standbeeld zijn bankjes geplaatst, zodat de toeristen en andere bezoekers, heerlijk in de zon kunnen zitten om op hun gemak net als Piet over de Achterhaven uit te kijken.
We lopen richting Coolhaven en aan het begin van de Willem Buytewechstraat, gaan we links een trap af en dan zien we een klein bootswerfje met dit bord vol krantenknipsels.
Het gaat allemaal over de hier gebouwde Logger De Liefde, die al een poosje geleden van stapel gelopen is. Wat voor schip dit moet worden is voor mij een vraag, maar wel een foto waard. Het heet daar het Coolhaventerras.
Langs de Coolhaven lopend, komen we door de 1e IJzerstraat weer terug op het plein bij de Kapelstraat. Hier was vroeger een mooi plantsoen, maar hoe het er tegenwoordig uitziet, kun je op deze foto zien. Achteraan weer het Rotterdams Lyceum en het straatnaambordje gaf daar het St.Jobpad aan.
We ontvingen n.a.v. deze foto de volgende reaktie van Ed IJdema:
Deze foto laat de achterkant van het lyceum zien, het plein bij de Kapelstraat/St.Jobspad.
Het perkje wat daar te zien is, wordt omgeven door een hek.
Mijn moeder vertelde in mijn jeugd, ruim 40 jaar geleden, dat het de resten zijn van een joodse begraafplaats.
Hoe kinderen hun buurt op kunnen luisteren is op deze foto te zien. Op school gemaakte werkstukjes, die als een soort gevelstenen aangebracht zijn.
Ik had een heerlijke wandeling gemaakt, maar nooit verwacht nog zoveel nieuwe dingen te ontdekken. Zelfs de trein was die avond op tijd.
Delfshaven. Een deel van ons Rotterdam, dat steeds weer te bezoeken is en nooit verveelt. Daar is zoveel prachtigs te zien. En niet alleen buiten!
We ontvingen de volgende reaktie van Nico de Haas :
Net via een zoekopdracht naar de Piet Hein Wasserij uw site gevonden. Klasse. Dat is Internet op zijn best.
En wat ik zocht heb ik nu deels gevonden. Voor het eerst informatie over de Piet Hein wasserij in Delftshaven.
Ik ben in het bezit van een prachtig glas in loodraam van deze wasserij.
Gemaakt ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum. (1906-1956). Zie ook deze foto's.
Het raam is helaas niet meer compleet en heeft ook te lijden gehad van eerdere ondeskundige restauraties. De originele maker van dit schilderij was zonder meer een zeer groot vakman. Beter als dit heb ik in de verste verte nog nooit kunnen vinden.
Ik ben van plan het raam zelf te restaureren, het is uniek in zijn kwaliteit en toont ook enkele details die waarschijnlijk met PIET HEIN te maken hebben.
Het vogeltje op het hek? (Piet)
En nogmaals, complimenten voor de zeer informatieve en lezenwaardige site. Een plezier om door heen te bladeren.
We ontvingen ook de volgende reaktie van Paul Dayles :
Ik weet niet of dit het juiste pad is om commentaar te geven op "Delfshaven van een andere kant" maar toen ik toevallig deze website aantikte, was het een emotioneel moment omdat de tweede foto de straat (Kapelstraat) toonde in de richting van het huis waarin ik geboren ben (69 jaar geleden). Het werd zelfs nog ongelofelijker voor me toen ik op één na laatste foto zelfs m'n geboortehuis zag (Willem Buytewechstraat). Ik heb de Tweede wereld oorlog beleefd op deze straten en kan er een boek over schrijven. De moffen gebruikten het Rotterdams Lyceum dat U daar ziet als hun legerplaats.
Het pleintje aan de achterkant van het Lyceum was inderdaad een mooi plantsoen. Maar een correctie: het Joodse kerkhofje was echter aan de uiterst rechtse kant (aangrenzend het Kerkepad) en niet waar nu een hek te zien is. Het was heel klein kerkhofje met een hek er omheen. Het zal omstreeks 1940 geweest zijn dat het is opgegraven en totaal verwijderd werd. Er bleef geen spoor van over. Het is niet mooi om toe te geven maar met een stel van m'n leeftijdsgenootjes hebben we nog gevoetbald met een oude schedel die we daar vonden.
Vervolgens werd er een schuilkelder gebouwd, links vanwaar de fotograaf de opname maakte van dat pleintje. Dat ding stak boven de grond uit tot na de oorlog.
Ik was verbaasd dat het "transformator huisje" van die op één na laatste foto nog steeds bestaat. Dat moet wel 75 jaar oud zijn.
Herinneringen van een al 45 jaar in de USA levende Rotterdammer.
Van harte bedankt!!
We ontvingen ook de volgende reaktie van Dirk Joris Dirks:
In dit verhaal maakt u melding van een nieuwe brug aan de Achterhaven. Daarbij vraagt u "iemand die daarvoor doorgeleerd heeft" wat de Latijnse spreuk betekent.
Ik heb er niet voor doorgeleerd, maar volgens mij betekent het zoveel als "geen weg is onbegaanbaar, met Gods hulp".
Zo'n Christelijke tekst bevreemde mij wat, dus heb ik even gezocht: het lijkt een spreuk te zijn van de VOC die daar gevestigd was.
Ik hoop hiermee een stukje bij te hebben gedragen aan de prachtige informatie op uw site.
Vriendelijke groet en dank voor de website
Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|