Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal met 21 unieke eigen foto's ....

Ben je op zoek naar nog meer informatie over Delfshaven op onze site, klik dan op deze link en / of op deze link.
Bij deze laatste link ook een verhaal over Piet Heyn


Delfshaven van een andere kant 

 

Op een mistige zondagochtend vertrok ik met de trein naar Rotterdam. Zoals altijd mijn fototoestel bij me, maar ik zag het fotograferen niet zo zitten met al die nevel. Om ongeveer half elf stond ik echter op lijn 8 te wachten en zowaar, het zonnetje kwam door, zodat ik deze foto op het Stationsplein kon maken. 

zondagmorgenstatiospleinro

 

Mijn gastvrouw, die al een leven lang, op het Kerkepad en in de Kapelstraat gewoond heeft, stelde voor om naar Delfshaven te gaan, maar, omdat ik al zoveel foto's van dit mooie stukje Rotterdam had, langs een andere weg.  En dat werd een verrassing voor me. 

We begonnen vanuit de Kapelstraat. Op deze foto zie je deze straat vanaf de hoek van de Pieter de Hoochstraat, in de richting van de Willem Buitewechstraat. Links op de hoek ontwaren we de zijkant van het Rotterdams Lyceum. 

kapelstraatnaarwillembu

 

Ik heb hier een foto van de hoofdingang van dit Lyceum, in de Pieter de Hoochstraat. 

rotterdamslyceumro

 

We sloegen rechtsaf de Westzeedijk op en via de 2e IJzerstraat en het Heiman Dullaertplein, kwamen we bij de Schoonderloostraat. Ik kende de straat wel, maar alleen van het voorbijgaan, als we de normale route namen. Hier heb ik heel wat ontdekt, waarvan ik toch als geboren en getogen Rotterdammer geen weet had en ik denk vele Rotterdammers met mij. Zelfs mijn schoonzus, dat was mijn gastvrouw, is door straatjes gekomen, waar ze in haar hele leven nog nooit in geweest was. Hier staan we aan het begin van de Schoonderloostraat.

schoonderloomethek

 

Een eindje verder gelopen kon ik deze foto nemen. Schoonderloo!! Met mooie wapens van Rotterdam en, ik meen, Delfshaven op de gevel. 

schoonderloometwapens

 

Enthousiast als ik toen was , dwaalden we verder door de Schoonderloostraat en ik heb hier een foto van het gebouw, waar voor de oorlog de werklozen hun steun moesten aanvragen. Tegenwoordig heet dat de Sociale Dienst. Die ook veel socialer is.

huisvoordesteuntrekkers

 

 De volgende foto toont een mooi geveltje aan het eind van de straat. 

eindschoonderloostr

 

Echt ik wist niet wat ik allemaal zag. Neem nou bijvoorbeeld de volgende foto van weer een huis uit 1884 met het mooie smeedwerk en de mooie blauwe kleur. Dat was genotteren. 

huis1884ro

 

De wandeling ging verder door de Korte Schoonderloostraat, Havenstraat, door de Langedijkstraat en zo kwamen we op de Achterhaven. De volgende foto laat zien, dat je tegenwoordig via een achterdeur Delfshaven kan binnenkomen. Deze brug is nog niet zo lang geleden over de Achterhaven aangelegd. 

nieuwebrugachterhavenro

 

Wat de Latijnse spreuk betekent? Misschien dat iemand daarvoor geleerd heeft? De nieuwbouw hoort eigenlijk niet in deze historische buurt thuis. Maar wie ben ik om dat te beweren.  De foto van het gebouw Piet Hein heb ik vanaf de brug gemaakt, maar ik weet niet waarom het gebouw zo heet of wat voor dienst het heeft gedaan.gebouwpietheindelfshaven

 

Over de brug gingen we door de Moutersteeg naar de Voorhaven. Daar sloegen we rechtsaf en passeerden het Tussenwater, voordat we aan de Piet Heynstraat kwamen nog even de volgende foto van Brouwerij De Pelgrim. Een eindje verderop de bekende kerk, die eindelijk weer uit de steigers was en de torenklok geeft de tijd aan. Half één.

brouwerijdepelgrimro

 

Toen kwamen we aan de Piet Heynstraat. Daar moest ik toch een foto van nemen. De vorige keren kon ik daar nooit bij komen omdat alles opengebroken lag.

pietheynstraatro

Wanneer je dan in de Piet Heynstraat bent, moet je natuurlijk ook een foto van het geboortehuis nemen.

geboortehuispietheynro

 

We stonden op die plek tevens aan het begin van de Voorstraat en aan de zijkant van het Zakkendragershuisje kreeg ik deze gevelstenen in het vizier.

viergevelstenenro

 

Via het Achterwater gingen we terug naar het Piet Heynplein. Maar eerst nam ik nog even een foto van de kerk. Ook van de andere kant bekeken.

achterstraatmetkerkro

 

Het Piet Heynplein is eveneens flink opgeknapt en rond het overbekende standbeeld zijn bankjes geplaatst, zodat de toeristen en andere bezoekers, heerlijk in de zon kunnen zitten om op hun gemak net als Piet over de Achterhaven uit te kijken.

beeldpietheyndelfs

 

We lopen richting Coolhaven en aan het begin van de Willem Buytewechstraat, gaan we links een trap af en dan zien we een klein bootswerfje met dit bord vol krantenknipsels.

loggerdeliefdeco

 

Het gaat allemaal over de hier gebouwde Logger De Liefde, die al een poosje geleden van stapel gelopen is. Wat voor schip dit moet worden is voor mij een vraag, maar wel een foto waard. Het heet daar het Coolhaventerras.

bootswerfcoolhavenro

 

Langs de Coolhaven lopend, komen we door de 1e IJzerstraat weer terug op het plein bij de Kapelstraat. Hier was vroeger een mooi plantsoen, maar hoe het er tegenwoordig uitziet, kun je op deze foto zien. Achteraan weer het Rotterdams Lyceum en het straatnaambordje gaf daar het St.Jobpad aan.

lyceumstjobspadro

 

Hoe kinderen hun buurt op kunnen luisteren is op deze foto te zien. Op school gemaakte werkstukjes, die als een soort gevelstenen aangebracht zijn.

huisjekapelstraat

 

Ik had een heerlijke wandeling gemaakt, maar nooit verwacht nog zoveel nieuwe dingen te ontdekken. Zelfs de trein was die avond op tijd.

avondcentraalro

 

Delfshaven. Een deel van ons Rotterdam, dat steeds weer te bezoeken is en nooit verveelt. Daar is zoveel prachtigs te zien. En niet alleen buiten!

 

 


Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

24 November 2009