Een e-mail sturen naar de Engelfrieten? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Deze bijvoorbeeld van Marcel Reys

Wil je terug naar de pagina met de kortere reakties, klik dan op deze link

Mijn naam is Marcel Reys en ben geboren op 16 jan. 1962 in Rotterdam in het oude Sint Franciscus Gasthuis op de Schiekade.
Mijn eerste levensjaar heb ik doorgebracht in de Jacobusstraat (R'dam centrum) maar vanwege het feit dat mijn vader Chef-Kok werd in het Eudokia Ziekenhuis verhuisden mijn ouders in 1963 naar de Schiebroekselaan 19-b.

Wij woonden daar pal naast kruidenier Veenstra waar wij onze boodschappen deden. Mijn scholen waren: kleuterschool de Merel in de Willebrordusstraat en de Imeldaschool in de Veurstraat.

Ik herinner mij (de andere) kruidenier Van Vuuren op het hoekje van de Koningsveldestraat tegenover groenteboer Kees de Bie die, als vriend van mijn vader , leverancier was bij Eudokia.

Naast Van Vuuren zat kapper Griep waarvan ik, als ik netjes had stil gezeten tijdens het knippen, een pepermuntje kreeg.

Zoals vele kleine jongens bestond mijn dag na school (en huiswerk) uit voetballen voor de deur tot we er bij neervielen. Hoewel er enig leeftijdsverschil bestond hadden wij een vaste groep jongens die daar immer aan meedeed;
Uit de Schiebroekselaan; Harrie Broeders (en zijn zusje José die bepaald niet voor de jongens onder deed), Raymond Dörr (die bij de jeugd van Feyenoord speelde), de broers Martin en Michel Nottroth waarvan hun vader taxichauffeur was en Jeroen Les (die tot op de dag van vandaag nog op hetzelfde adres woont), uit de Koningsveldestraat; Santi Vitale, een kind van Italiaanse ouders en daarmee één van de eerste (zeer geslaagde) allochtonen, Van de Bergselaan; Johan Struik en Bert van Meeteren en de Surinaamse Lloyd...?

Hoewel wij meestal voor de deur te vinden waren, speelden wij ook wel eens in de speeltuin aan het kanaal op de Gordelweg en vanzelfsprekend op de zandvlakte daarnaast, waar toen de rijksweg A 20 in aanbouw was.

Een andere vaste speelplek van ons betrof een jarenlang leegstaande rij met panden op de hoek van de Schiebroekselaan en de Koningsveldestraat, waarvan de Surinaamse eigenaar alle panden had doorgebroken om daar een hotel/pension te vestigen, waarvoor hij uiteindelijk nooit de toestemming heeft weten te krijgen.
Jarenlang was dit onze vaste plek om de door ons gevonden kerstbomen te verstoppen die in de fik gingen op oudejaarsnacht.

Ik herinner mij banketbakker Vroon op het hoekje van de Bergselaan en Vrijebantsestraat waar je aan de achteringang voor een dubbeltje een grote zak koekkruimels kon kopen die volledig was gevuld met "mislukte" koekjes en gebakjes. Verder lopend over de Bergselaan richting de Gordelweg kwam je na het pompstation van de Esso de garen en bandwinkel van Schipperus tegen. Schuin aan de overkant bevond zich de kerk aan het Lischplein waar ik op de bevroren vijver ergens halverwege jaren 60 heb leren schaatsen.

Tot twee jaar na het overlijden van mijn vader in 1979 heb ik gewoond in de Schiebroekselaan en heb vervolgens het (studenten)huisje van mijn zus in de Hoogerwerffstraat (Crooswijk) overgenomen. Mijn moeder is echter tot 1995 blijven wonen in de Schiebroekselaan om daarna intrek te nemen in de Eudokiatoren aan de Bergsingel.

Thans woon ik in Capelle Schollevaar maar ik bewaar nog immer goede herinneringen aan het Liskwartier.

Hallo Marcel,

Bij toeval kwam ik terecht op de Engelfriet - website, waar ik jouw verhaal aantrof. Ik was gelijk 30 jaar terug! Wat leuk om dat te lezen, ook ik herken natuurlijk de plekken en herinner mij de Grote Gebeurtenissen -voetballen en kerstbomenjacht- uit die tijd. Je schreef over die dichtgetimmerde panden, toch altijd een aantrekkelijke plek. Die man die op de hoek woonde, voordat de panden dichtgetimmerd werden, had een stationwagen met op de achterkant "Toko Hidoep". Als hij aankwam, riep er altijd iemand "Daar komt Toko". Ik heb heel lang gedacht dat hij echt zo heette.

Ik denk met veel plezier aan die tijd terug; dat ongebreidelde voetballen was erg leuk. Op zaterdag bij Aeolus, waar jij toch ook lid van was.

Weet jij hoe het met Martin en Michel is? Je schreef dat Santi zeer geslaagd is, klinkt goed. Ik herinner me dat hij bij de pupillen van Aeolus altijd zijn medespelers onderuit schopte. Tijdens het WK 1978 sloot hij met iedereen die het wilde weddenschappen op de halve finale, Nederland - Italie.

Ik woon zelf niet meer in Rotterdam. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en woon in Brabant. Ik werk als Hogeschool docent bij de Fontys Hogeschool. Daarnaast schrijf ik liedjes en treed ik op als muzikant. Ik heb oa. liedjes geschreven voor "Kinderen voor Kinderen" en "Chipz". Heel leuk om te doen. Ik ben ook wel benieuwd hoe het met jou is.

Tot zover. Ik zou het leuk vinden om iets van je te horen!

Groeten, Johan Struik.

PS: Lloyd uit de Bergselaan heet ORON!





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

27 September 2005