Een e-mail sturen naar de Engelfrieten? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Deze bijvoorbeeld van Gaston Lafort en Nel Petersen

Wil je terug naar de pagina met de kortere reakties, klik dan op deze link

Mijn naam is Gaston Lafort. Ik woon samen met mijn vrouw, Thea van 't Noordende in de Wouwse Plantage, een klein dorpje tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. Mijn vrouw is in de jaren '50 opgenomen geweest in een kindertehuis in Rotterdam. De naam was Sint Theresia en was gevestigd in de omgeving van de 's-Gravendijkwal-Nieuwe Binnenweg.

Toch kan ik nergens informatie vinden op Internet. Uw website heb ik al tijden nagetrokken maar niets gevonden. Ook op de kaarten van Rotterdam is niet te vinden waar precies dat kindertehuis stond.

Mijn vraag is:

Kunt u mij vertellen waar ik dat zou moeten vinden op internet? Heeft u iets van foto's ergens staan waar het tehuis op staat?

U zou mij erg goed kunnen helpen denk ik.

Uw site heeft ons wel al veel oude liedjes bezorgd en veel nostalgische onderwerpen over Rotterdam. De vader van mij vrouw is in Rotterdam gelegerd geweest als Marinier tijdens de strijd om de Maasbruggen in 1940. Er is dus wel een band met Rotterdam.

Hartelijk dank als u mij wilt helpen zoeken. Met vriendelijke groeten,

G. Lafort.

Mijn naam is Nel Petersen .

Ik heb 21 jaar in de v. Speykstraat gewerkt ( Kinderhuis der Herv. Gemeente Rotterdam )

Op de Westersingel was een katholiek kinderhuis ( net om de hoek van de Nw . Binnenweg ) of dat tehuis Theresia heette weet ik niet zeker maar het staat me bij . Er werkten ( strenge nonnen ) er waren Chambrettes als slaapkamer . Jongens en Meisjes woonden in aparte groepen . Verder was er op de Nieuwe Binnenweg net om de hoek van de 's-Gravendijkwal een Tehuis dat heette Intermezzo of dat bij Theresia hoorde ?? Kan ook nog ( het was een tussenhuis ) voor doorstroming naar een echt kindertehuis .

Op de Heemraadsingel wemelde het van de kleine kindertehuizen ??

Later zijn er allerlei kleinschalige vormen ontwikkeld ( fasehuizen , kamertraining ) Huizen in de gewone woonwijken . Het kindertehuis van weleer is niet meer van deze tijd ( gelukkig ) bij mij in de groep kwam ooit een meisje van de ""Westersingel ""wonen vandaar dat ik weet van de nonnen enz ....

Ik denk dat er in het gemeentearchief van Rotterdam wel informatie zal zijn , maar op het internet ??

Ik weet dat Theresia is opgeheven !!!!

Kinderhuis der herv Gemeente v. Speykstraat staat op het internet

www.kinderhuis.info

Met groeten van Nel Petersen ( oud groepsleidster )

Nel voegde er later nog dit aan toe:

Met mijn oud-collega's heb ik gesproken , ze bevestigen dat Theresia op de Nw binnenweg stond , nabij de kruising 's-Gravendijkwal .

Het hoorde bij ""Intermezzo"" Het waren twee panden naast elkaar met ook een souterrain ingang. Er zitten nu wat alternatieve cafe,s in . De panden hebben jaren leeggestaan ( verpauperden ) totdat de horeca erin kwam .( Dit zijn jaren tachtig verhalen van mijzelf )

Het tehuis op de Westersingel heette ""Dominicus Savo "" Of de tehuizen zoals genoemd een link hadden met het grote tehuis op de westersingel weet ik niet , maar die link leg ik zelf omdat het allemaal Katholiek was , en er faseringen in leeftijden waren.
Theresia had volgens mij horizontale groepen ( gelijke leeftijden ) ??
Intermezzo en Theresia wandelden soms met de kleuters aan een lang touw

Kinderen liepen twee aan twee en hielden het touw vast . ( Dit zijn de jaren 1968 - 1970 plus minus )

Gaston Lafort eindigt met:

Hartelijk dank voor de ontvangen reactie van Nel Petersen. Inmiddels ben ik via de website van het Rotterdams Gemeente-archief een stapje verder gekomen. Er bestaat een afbeelding van "Gezicht op het RK Kindertehuis Sint Theresia Gesticht aan de 's-Gravendijkwal. Datering: 01/01/1950 t/m 31/12/1950".

In ieder geval hartelijk dank voor de verstrekte informatie. Het is ons toch nog gelukt de naam bevestigd te krijgen.

Nog een kleine aanvulling van Nel:

Nog even een reactie op een vraag over het Katholieke Kinderhuis op de Kruiskade te Rotterdam. (LINK)

Die is mij niet bekend . Ik denk dat dat te lang geleden is voor mij, omdat de diergaarde ook van voor de oorlog was daar op de kruiskade.

Ik ken alleen Dominicus Savo ( Westersingel )
Theresia ( Nieuwe Binnenweg ter hoogte van de 's-Gravendijkwal ).

Met groeten van Nel Petersen.

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

15 Januari 2005