Een e-mail sturen? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

De jeugdherinneringen van Leny Baarda-Preger

Ook Leny Baarda-Preger neemt op onze site een apart plekje in, een heel warm plekje zelfs. Want ook Leny heeft onze Opa Boogaard gekend:

Dingeman Boogaard

In de klas

Wie heeft bij mijn Vader Dingeman Boogaard op school gezeten in de jaren dertig op het Noordereiland

Mijn Vader was Hoofd eener Openbaren Lageren School, te weten de School A22 voor G.L.O. (Gewoon Lager Onderwijs) in de Willem Barentzstraat op het Noordereiland. Mijn vader vervulde die functie vanaf halverwege de jaren twintig tot de oorlog.

Zijn er mensen, die bij mijn Vader op school hebben gezeten ? Ik ben zooooo benieuwd naar verhalen over hem ....

dickopaboogaard

Toen ik op school zat op het Noordereiland was dat van 1936 tot 1939 het hoofd van de school was mijnheer Boogaard ik zat eerst bij een juf Snijders en later bij mijnheer Advokaat.
Omdat wij op de Boomjes woonde liep ik meest al met mijnheer boogaards mee de brug over.Ook al te meer mijn vader ook bij het onder wijs was en dus konder de heren elkaar.Wij zijn dan ook voor de oorlog verhuist om dat mijn vader steeds maar riep als de oorlog komt wonen we verkeerd

Wij woonde boven Kret recht tegen over de Maasbrug. Dat was een pakhuis van scheepsbenodigheden en daar boven woonde wij met ons gezin.

Mijn meisjes naam is Leny Preger.Een ding weet ik nog goed en wel dat ik mijnheer Boogaards een hele indrukwekende man vond en erg ouderwets in mijn ogen maar ik was nog jong natuurlijk.

Wij kwamen in 1936 op de boompjes te wonen. In die tyd ging ik naar de school in de Willem Barentztstraat.Ik zat toen in de tweede klas bij juf Snijders ook was toen mijnheer Advokaat op school waar ik ook nog bij in de klas gezeten heb. Vooral 's winters liep ik met mijnheer Boogaard mee naar huis om dat ik dan met hem kon oversteken op de Boompjes .En dan hoefde ik niet onder de brug door. Daar waren altyd wel verkeerde mannen .Voor mij als meisje van acht jaar een hele eer om met de hoofdmeester mee te mogen lopen Er waren dan ook kinderen jaloers op mij.

Onderweg had ik dan meest al hele verhalen zo dat hij wist waar we met vacantie naar toe gingen en alle nieuwtjes uit de familie.En om dat mijnheer Boogaard ook mijn vader goed kon was hij erg geintereseerd. Later zijn mijn kinderen op dezelfde school geweest Zij staan op de lijst als kinderen Aukema Toen was mijnheer Advokaat hoofd van de school .Het stuk waar ik op gereageerd heb heeft mijn oudste zoon mij toe gestuurd.

Ik ben dan wel niet de jongste toch kan ik aardig met de pc omgaan.Zo hoop ik u toch nog wat verteld te hebben van uw opa mogt er nog iets te binnen schieten hoort u weer van mij.

Toen ik voor het eerst naar school werd gebracht zat ik al in de tweede klas. die ochtend werd ik bij mijnheer Boogaard gebracht. Ik vond het grote hek heel indrukwekkend en toen ik de school binnen ging een erg ouderwetse school.
Dus werd ik bij juf snijders gebracht. Er werd mij een plaatsje toe gewezen ,Een grote zwarte kachel stond er zo een had ik nog nooit gezien .En dan de verlichting gas licht dat kon ik alleen van plaatjes. In mijn iedee ging ik terug in de tyd naar 1900 Wat ik best wel leuk vond .

Toen we s avonds aan tafel zaten en ieder zijn verhaal deed van hun eerste dag . Vertelde ik met trots van de school met gaslicht. De broers lachte zo hard om mijn school dat is een uit het jaar nul en dat vind jij mooie .Dat was dan net tegen het verkeerde been. Als je maar weet dat dat iets heel bijzonders heeft en dat kan ik van jou niet zeggen .En daar was mijn broer niet blij mee .
Zo kan het wel weer zei mijn vader als zij daar gelukkig mee is is het goed zo geen kommentaar meer.En zo was ik erg blij met mijn school .

Wat ik ook nog weet is dat er kinderen naar de eetzaal gingen. Zelf had ik er ook eens naar toe gewild maar dat mogt niet. Die zelfde kinderen kregen geruite jurkjes en klompen van de school kleding.Dat vond ik helemaal het einde dus bleef ik thuis maar vragen om ook zo jurk.Maar daar was geen spraken van .Mijn moeder legde mij uit dat die kinderen hun vader geen werk had. Toch vond ik dat ik ook zo jurk hebben wou. Dus toen ik jarig was zetten ik een geruite jurk op mijn verlanglijstje. En zo waar ik mocht een lap op de markt uit kiezen en ook ik had een jurk zo als de anderen hij was wel anders van kleur en model maar hij was geruit.

Ook weet ik nog van die grote brand op de maaskade uit school er heen .Het was een pakhuis wat in de brand stond iedereen na school er heen natuurlijk .

Ook ben ik eens flauw gevallen wij waren aan het glijen voor de school Ik viel en een heel stel kinderen er over heen ,toen werd ik niet goed. En dus zou ik naar binnen lopen en daar ging ik onderuit .Direkt kwam mijnheer Advokaat er bij ,er werd een jongen uit de zesde klas gehaald en die bracht mij weer thuis.Thuis waren ze niet zo onder de indruk van het gebeurde
En werd ik de andere dag weer naar school gestuurd met een briefje dat ik in het vervolg maar gewoon op school moest blijven.

Zo dit zijn wat herinderingen van de tyd uit de Willem Baredstraat Leuk dat mijn kinderen ook op de zelfde school kwamen.

wordt vervolgd

Op zoek naar het verhaal met de herinneringen van Cees Vrijenhoek,
klik dan HIER

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

30 Maart 2004