Een e-mail sturen naar Aad? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

nicht over

Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan en dus over de HBS Henegouwerplein

Een allerindividueelste impressie van een allerindividueelste emotie

En natuurlijk kun je dit verhaal niet begrijpen zonder ons verhaal over de reunie te hebben gelezen (LINK)

Op het eind neemt Aad nog even het woord, over de geschiedenis van de HBS en over de eerste toespraak van een vrouw, in Nederland natuurlijk en wat affiches, en heeft hij het over een boek van Dr. J. Verseput, zijn geschiedenis leraar

Wat wil je als je gevraagd wordt herinneringen op te schrijven aan de HBS Henegouwerplein en je woont in Capelle ?

M’n laatste jaren HBS heb ik les gehad van Arie de Groot. Als ik ooit veel van iemand heb geleerd, dan van hem. Dankzij de vooropleiding die hij me gaf, hoefde ik later bij m’n studie Nederlands aan de Nutsacademie de eerste jaren nauwelijks wat te doen. M’n bagagerek was door hem ruim voorzien!

De eerste keer dat ik aan het Henegouwerplein kwam, was voor het afleggen van toelatingsexamen. Dat was nog gebruikelijk in 1957. Waar ik ze vandaan haalde, weet ik niet, maar ik barstte van de zenuwen. Onzin. Veel namen en situaties kende ik al van m’n oudere broer Dick en zus Janny. Maar toch. Toen ik in de 1e klas begon zaten zij in 5b, resp. in de 3e klas.
In die tijd werd je nog voorbereid middels een ‘HBS-clubje’, dat ‘s ochtends voor schooltijd door het hoofd werd gegeven. Van mijn jaar was ik de enige die naar de HBS ging. Een meisje ging naar de MMS, en een jongen naar het gymnasium. Naast ons dus.

Duidelijk was ik dat eerste jaar ‘zusje van ….’ Meestal een voordeel.

‘k Herinner me tekenlessen van Weeda (bijgenaamd ‘de geit’). We moesten een plataanblad natekenen. Beginnen bovenaan bij de punt. Dan schuin naar beneden naar rechts, mat de W van Wilhelmina, dan de J van Juliana. (Gelukkig speelde Beatrix toen nog niet mee; dat had problemen opgeleverd bij de plataan.) Eerst 3 weken ‘leren’, dan 2 weken een repetitietekening. Moest je het uit je hoofd kunnen. Viel te doen als je het systeem kende. Dat werkte als volgt :
Eerste lesuren begonnen we met het lezen uit de Bijbel in de Nieuwe Vertaling. Van m’n zus leerde ik dat je beter scoorde als je ‘per ongeluk’ de Statenvertaling bij je had. Stond erg serieus, en dat vond je terug in je cijfer. Andere mogelijkheid: tijdens de repetitietekening hardop mijmeren dat je wel een kop koffie voor hem wilde halen. Maar helaas, dan kwam je tekening niet op tijd klaar. Dan deed hij dat ondertussen wel even voor je. In dat eerste jaar heb ik een ondefinieerbaar familielid aan een voldoende geholpen. Ze had op haar kerstrapport een onvoldoende voor tekenen. Na de kerstvakantie liepen we gearmd langs de geit en hebben hem de groeten van onze opa gedaan. ‘Wist u dan niet dat we familie waren? Nou dat zit zo….’ Met Pasen was de 5 een 7 geworden! Aardrijkskunde kregen we van ouwe Kouwenhoven. Je kon je cijfer leuk opkrikken door het mooi inkleuren van geografische kaarten. In de 4e klas heb ik een keer geboft. Repetitie over de provincie Groningen. Wat verbouwen ze daar? En ik moest het hebben over tarwe (? ‘k weet het niet meer). Wist ik niets van. Dus heb ik 4 foliokantjes volgezwamd in de trant van: In Groningen wordt veel graan verbouwd. O.a. tarwe, rogge, gerst. Van de rogge maken ze…..enz. Die rogge heeft me een 8 opgeleverd. Niet slecht!

Onnavolgbaar: Arjen Miedema (Frans). Zijn dochter zat bij broer Dick in de klas.

hbsarenddehaan

Arjen Miedema, met het eeuwige vlinderstrikje

Hoorde daar uitleggen hoe Gesprekken met Gabriël uitgelegd moest worden. Haar vader keek ervan op. Bij repetities zat hij altijd de krant te lezen. Tot op een dag dat deze schurk een gat in z’n krant had geknipt, en stiekem (vals hè?) zat toe te kijken hoe goed wij konden spieken. Toen ik in de examenklas zat, had ik pech doordat Miedema uitviel. Hij werd vervangen door een MULO-leraar Groenendijk. Na 2 maanden viel die uit door een brommerongeluk. Dus werd een oudgediende, V.d. Panne, van stal gehaald. Dat is stampen geblazen geweest. Vlak voor het examen kwam Groenendijk weer terug. Waarschijnlijk zijn we goed gematst.

Engels kreeg ik in de 1e klas van De Jong. Fantastische vent! Na een tussentijd bij Duynhouwer (Efkes) ook weer in de laatste jaren. Hij was toen ook decaan en adjunct. Dankzij zijn advies ben ik geen geschiedenis gaan studeren: tegen dat ik afgestudeerd kon zijn, was er waarschijnlijk geen werk in te vinden. Bleek later te kloppen.

Wiskunde 1e klas Noot, oftewel Jan Nooteboom, de latere directeur. Voorwerk door broer Dick verricht werkte prima. ‘k Was trouwens zelf ook goed in wiskunde. Ging over van 2 naar 3 met een 9. Helaas kreeg ik in de 3e klas knieproblemen en heb ik maanden moeten verzuimen. Wel ging ik zonder mankeren over naar de 4e klas, maar voor wiskunde (zelf geleerd) had ik toen een 6. Advies: je kunt beter A doen. Braaf als ik was, heb ik dat gedaan.

Me 2 jaar lang de blubbers gewerkt aan m’n talen. Openlijk op de voorste bank zat ik onder scheikunde met m’n engelse boek over. Ze moesten hoogstens de vraag herhalen om het juiste antwoord te krijgen. Formules met koolstofverbindingen uit de organische scheikunde, daar speelde ik mee.

Biologie kreeg van mevrouw Leijsen ( spel ik de naam goed?). Zij had de pech dat ze net gescheiden was, en emotioneel nog niet op dreef. Leuk vond ik het aanleggen van een herbarium. ‘k Herinner me een les in het geschiedenislokaal, waarbij een muisje langs de plint liep. Zij maar zeggen dat zo’n beestje banger van ons was, dan wij van hem moesten zijn. Tuurlijk niet: een zichzelf respecterende middelbare scholier is dan zo bang dat-ie wel gillend op z’n stoel of tafel moet klimmen. Arme stakker! Later kwam ik haar tegen als collega aan het Chr. Lyceum Gouda, waar ik in 1965 Nederlands ging geven. Als gevolg van een tumor in haar hoofd is ze overleden.

O ja, geschiedenis. Herinnert iemand zich Van Alkemade nog? Die had zelfs mijn moeder nog les gegeven. Kon prachtig vertellen, o.a. Griekse en Romeinse sagen. En schreef hele borden vol. Op een nacht kon ik niet slapen omdat ik me 1 woord niet meer kon herinneren dat hij erop had geschreven. Dat hoefden we ook niet te onthouden. Pas toen dat weer boven kwam drijven (de zonnegod Quetsalqoatl, als je dat zo schrijft), had ik rust. Na zijn vertrek werd hij opgevolgd door Verschoor. Die kreeg ik in de 3e klas. M’n laatste jaren geschiedenis zat ik bij Kouwenhoven.

Godsdienst was niet alleen een vak, maar ook een machtig wapen in de hand van pubers. Stel je de semi-serieuze vraag voor, hoe dat nu moet met bidden voor je eten. En dat gecombineerd met je slechte gewoonte de hele dag door, onder alle lessen, te eten. Te pas en te onpas kon je de Bijbel erbij halen. Was ik zo braaf, of hadden ze vroeger zo veel geduld? De enige keer dat ik eruit gestuurd ben, was bij godsdienst! We hadden les van Sampie (ds. Samsom), en het was klieren geblazen, zoals gebruikelijk. Hij stuurde er iemand uit. Ik zat op de voorste bank, vlak naast de deur. Dus stond ik ‘beleefd’ op om m’n klasgenoot uit te laten. Hij hoefde alleen maar op de gang te gaan staan. Ik moest naar de directeur (Noot in die tijd). Dat was het niet. En hoe verantwoord je zoiets thuis? Maar ik zat wel klem. ‘k Ben toen eerst maar eens naar beneden gelopen, bij de conciërge (De Sterke) een krijtje halen. Die maakte net een kletspraatje met de directeur. ‘k Ben toen maar mee gaan kletsen. Daarna met krijtje naar boven gelopen. Het krijtje in een jaszak gestopt. En in de klas gemeld dat de directeur in gesprek was. Ja toch? De strafregels die ik toen bij wijze van vervanging kreeg, heb ik ook nooit gemaakt. Laat er nou iemand met z’n pen hebben geknoeid in het klassenboek. ’t Was niet meer te lezen. Jammer nou toch!

Als het gaat om straf. Weet je wat fijn was? In de 3e klas klieren bij ‘de luis’, oftewel drs. Luyckenaer Francken, Nederlands. Dan mochten we voor de straf gaan ontleden uit de Camera Obscura van Hildebrand. Dat was nog eens een uitdaging. Zinnen van een halve bladzij lang.

Een keer deed ik het wel in m’n broek van angst. De lessen Frans van Miedema hadden we op de bovenste verdieping. Hij had nog meer moeite met z’n bed uitkomen dan wij; hij kwam meestal te laat, en woonde nog dichtbij ook. Op een ochtend (1e klas) stonden we te wachten. De bel was al gegaan. We mochten het lokaal niet in zonder leraar. Dus stonden we over de rand van de balustrade te kijken of we hem al zagen aankomen. Nee. Wie wel kwam, over de gang? Van Deemter, een toen nog jonge leraar Duits. Die stuurde ons weg. Het was veel te gevaarlijk, leunen op de balustrade (klopt, er is ooit iemand overheen gevallen). Toen we weggingen, ging hij er tegen aan leunen. Zeg ik (expres iets te hard) tegen een klasgenoot: Nou doet-ie ’t zelf ook. Het bleek tijd m’n opvoeding ter hand te nemen. Van Deemter spreekt me toe (kende ons gezin): als je moeder jullie heeft gezegd dat je maar 1 boterham met kaas mag, en zij neemt er 2, wat zeg je dan? Ik hield het niet meer: niets! Ik lust geen kaas! (klopte toen; later ben ik het heerlijk gaan vinden) Ik moet er nog om lachen. Maar toen het schooljaar daarna naar de 2e klas. En uitgerekend les van Van Deemter. ‘k Weet niet of hij ooit in de gaten heeft gehad hoe bang ik was. Echt!

Wat moet ik nog verder vertellen? De lessen Boekhouden enz. van Boone, een praktijkman. ‘k Ben later in staat gebleken zonder specifieke opleiding de boekhoudmachine bij Mees & Zoonen, Vermogensbeheer te bedienen.

nichtmees1964

bij Mees & Zoonen in 1964

Ook Aad heeft hier ooit vakantiewerk gedaan en vervulde toen de taak, de Hoop van Mees, aldus de overlevering....

hoopvanmees


LINK

Of liever Van Campen die redelijk dicht bij ons woonde in Schiebroek in de Cypreslaan. Hij heeft me de eerste beginselen van juridisch denken bijgebracht. Door hem wist ik zeker dat ik rechten wilde studeren. Alleen kon dat toen nog niet met een diploma HBS-A. Later gelukkig wel.

‘k Vergeet bijna ‘Kea’, juffrouw Van Es, voor gymnastiek. “s Zomers softbal op het veld buiten en ’s winters volleyen binnen. ‘k Heb zelfs nog een gymdiploma, onvoorstelbaar!

En dan dingen als schooldagen met wedstrijdkarakter. Per klas een ploeg voor sport, voor schaken, voor declamatie. De voorlichting over de mogelijkheden na de HBS. Onze hele klas heeft een keer (ten onrechte, wisten we, boeven!) bij een voorlichting voor het leger gezeten, bestemd voor HBS-B. Hadden we toch gewoon niet gezien.

En dan het eindexamen en diploma in juni 1962. Dan voel je toch de betrokkenheid van alle leraren. Met tranen in je ogen loop je nog een keer door alle lokalen. Dat was het!

Nee dus. Zomer 1963 kwam ik terug. Inmiddels studeerde ik Nederlands aan de Nutsacademie, waar ik o.m. de lessen van Arie de Groot (jawel!) volgde. Na een jaar studie mocht ik op mijn verzoek bij hem komen hospiteren. Nog weer later, voorjaar 1969, solliciteerde ik bij mevrouw Bavinck, de toenmalige rector van de SG Henegouwerplein. Ik werd aangenomen. Tot 1972, het jaar waarin onze oudste dochter werd geboren, heb ik Nederlands gegeven. In m’n eigen ouwe gebouw, en in het gebouw van de voormalige MMS. Veel van mijn oude leraren waren er niet meer. Wel nog Van Campen. En Van Deemter. Beiden inmiddels conrector. En nieuwe collega’s. Jan v.d. Bos, een zeer betrokken man die uit het MULO-onderwijs kwam. Ook weer een (andersoortige) fijne tijd, hoewel met pech in m’n eerste jaar; ik was voor mijn doen vaak ziek. Begin dit jaar kwam ik weer op het Henegouwerplein. Nu als accountmanager vanuit de HES (inmiddels HR). En dan gaan talloze herinneringen weer door je heen. Wat mij betreft een niet te onderschatten basis voor m’n verdere leven!

nichtzuiderziekenhuis1963

ook deze basis was nodig, in het Zuiderziekenhuis, in 1963

Tot slot van nicht's verhaal nog wat aktie foto's :

nichthbs1960metvandeemter

1960
met Van Deemter

nichthbs1970schoolkamp1

nichthbs1970schoolkamp2

nichthbs1970schoolkamp3

1970
op schoolkamp


Na dit schitterende, bijna literaire verhaal van nicht, vult Aad nog even aan met dit :

Thorbecke kwam in 1863 met de Wet op het Middelbaar Onderwijs. Tot die tijd kende Nederland alleen lager en hoger onderwijs. Deze Wet op het Middelbaar Onderwijs heeft meer dan een eeuw allerlei reorganisaties overleefd....

Thorbecke schept in 1863, als kind van zijn tijd, en dan ook nog een kind van Duitse afkomst, de 'burgerschool' bestemd voor 'ambachtsman en kleine landman' en de 'hogere burgerschool' voor 'het denkend deel der natie', zoals hij dat zelf heeft geformuleerd. Deze HBS moet drie jaar duren en is tevens bedoeld als onderbouw van een aantal landbouwscholen. Op enkele plaatsen in het land moet een vijfjarige vanichtnt komen ter voorbereiding op de te stichten Polytechnische school in Delft. De praktijk zal zich anders ontwikkelen.
De Burgerschool komt nooit van de grond en er ontstaan veel meer vijfjarige dan driejarige HBS'en. Toch heeft Thorbecke helemaal geen ongelijk wanneer hij bij de verdediging van zijn ontwerp op een avondzitting - bij kaarslicht - van de Eerste Kamer verklaart 'Mijne Heeren, wij gaan het land eene groote en blijvende weldaad bewijzen '

Zeker drie generaties Nederlanders zullen via de HBS een opleiding ontvangen, belangrijk voor hun 'eigen welzijn en voor dat van het land'. Overheid en bedrijfsleven zullen een eeuw lang kunnen rekenen op een gestage toestroom van goed onderlegd personeel. 'Witte plekken op de intellectuele kaart' van Nederland zullen worden opgevuld door Rijks Hogere Burgerscholen, de oudste in Groningen en in Roermond.

De socialistische voorman Pieter Jelles Troelsta, gedurende vele jaren vurig bestrijder van de liberalen, schrijft in zijn autobiografische 'Gedenkschriften' van 1928-'31 'Het is mijn vaste mening, dat van alle diensten, die Thorbecke ons volk heeft bewezen, de invoering der middelbare school wel de voornaamste is ', waarvan akte.

Wisten jullie ook toevallig wie Elise van Calcar-Schiötling was ??? Nee ??? toch niet goed opgelet vroeger, Elise was de eerste vrouw die in het openbaar een voordracht mocht houden. Nieuwsgierig, lees maar eens mee dan :

Wat geen vrouw daarvóór ooit gelukte, gelukt Elise. Zij wordt in de gelegenheid gesteld in het openbaar een voordracht te houden. Op 1 maart 1865 spreekt mevrouw Elise van Calcar-Schiötling in de Leidse Stadsgehoorzaal over het onderwerp 'De grondslagen der menschelijke ontwikkeling'

De publiciteit is zo groot, dat niemand aan het onderwerp van deze lezing toe komt. Een vrouw op het spreekgestoelte wordt 'onwelvoegelijk' geacht en de discussie die nu in alle hevigheid losbrandt, gaat over dat onderwerp en niet over de menselijke ontwikkeling.

Elise is slagvaardig, scherp, geestig en sarcastisch en laat geen gelegenheid voorbij gaan haar tegenstanders onder het sterke geslacht genadeloos onderuit te halen. En haar ideeën ontstijgen nogal ver de muren van haar Wassenaarse burgemeesterswoning :

Volgens Elise van Calcar-Schiötling kan een vrouw van de betere stand ook na haar huwelijk nog buitenshuis gaan werken. En dan moet er voor de opvang van haar kinderen worden gezorgd. Er is niets nieuws onder de zon, waarvan akte .......

Nu we het toch over vrouwengeschiedenis hebben, Aad voegt er ook nog maar deze twee karakteristieke affiches aan toe :

kiesrechtmoeder

1919

Uitgegeven door de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht

Door een grondwetswijziging kregen vrouwen vanaf 1917 het passieve kiesrecht, ze konden wel gekozen worden, maar niet zelf kiezen
Suze Groeneweg was het eerste vrouwelijke 2e Kamerlid

Vanaf 1919 kregen vrouwen ook het aktieve kiesrecht, vastgelegd in de Grondwetswijziging van 1922

vrijzinnigevrouwen

maar Vrijzinnige Vrouwen moesten wel oppassen....





En toen dook Aad ook nog een boek op van zijn Geschiedenis leraar Dr. J. Verseput, met de titel :

Kamer van Koophandel en Fabrieken van Rotterdam, 1928 - 1953
Gedenkboek in opdracht van de Kamer, geschreven door Dr. J. Verseput
voor de Kamer uitgegeven door W.L. & J. Brusse N.V., Rotterdam, 1955

en daar maak je natuurlijk wat samenvattingen uit, want geschiedenis blijft Aad's afwijking.

Nieuwsgierig ? Klik dan maar gauw HIER.




We kregen de volgende reaktie op dit schitterende verhaal van nicht met al die leuke aanvullingen van Aad:

Met veel interesse de site van de Engelfrieten gelezen. Bijzonder boeiend het verhaal van nicht Boogaard. Op de foto van de examenklas gemaakt door Van Deemter zit ik achter nicht tussen Nel Bestebreurtje en Kitty?

nichthbs1960metvandeemter

1960
met Van Deemter

Ik ben Janna van Rietschoten, een zij-instromer uit Ridderkerk.

Met MULO-A + Middenstandsdiploma kwam ik in 1958 in klas 3b bij o.a. Fia Muys, Coby van den Oever, Marja Zoutewelle, Marga Grisnigt, Reinie Hoedemaker, Jaap Dane en Jaap Burggraaf, Leo Foudraine. (Wie weet er iets van deze mensen?)

En daar in 3b kreeg ik weer wiskunde ( Bollie), scheikunde ( Schouten) en natuurkunde (Maclean). Bij het tussenrapport (herfstvakantie) heeft Bollie mij ernstig toegesproken. Eind 3e klas ging ik met 3x een 7 voor de B-vakken over naar A4.
Om een goede basis te krijgen voor de examenklas deed ik de 4e 2x.

Als zittenblijver kwam ik in de klas bij nicht Boogaard.

Mijn herinneringen aan de lessen frans in de examenklas zijn anders dan die van nicht.
Wij kregen na Van de Panne Kroon van 't Marnix. Die heeft ons kennis van de franse literatuur bijgebracht?

hbsjannydegroot

De Groot

LINK

En dan De Groot……………….
Ik moest naar voren komen voor een overhoring.
Ik sta daar naast 'hem', zegt 'ie': mmm, mmm, ga maar zitten……een vijf.
Had hij nog niets gevraagd en ik nog niets gezegd!
Voor opstellen kreeg ik standaard een 4 of een 5.
Behalve die keer dat ik het opstel waar mijn broer op de HBS in Dordrecht een 7 voor kreeg, overschreef…….. daar gaf De Groot niet meer dan een 3 voor.

hbsjannyboone

Boone

LINK

En dan Boone……………..
Het wederzijdse contact werd na 1962 onderhouden door het sturen van adreswijzigingen.
'k Heb nog een foto van de reünie van 1986. Een groep van verschillende jaren bij elkaar met Boone. Op die reünie vertelde hij mij over zijn loopbaan in Rotterdam en 's-Gravenhage en dat hij nooit een leerling uit de klas gestuurd had, behalve - ja, het blijft een twijfelachtig genoegen - Van Rietschoten.

En toen kwamen ook nog deze foto's:

De klas buiten is 3b - 1958/59

De klas binnen is A4 - 1959/1960

En dan nog de reuniefoto; velen ken ik er niet van; mijn zus (links) en ik (rechts) staan achter Boone.

Klas 3b weet ik niet meer alle namen van.

Klas A4 nog wel. Wil je die ook hebben? JA GRAAG

foto1hbsjanna

foto2hbsjanna

foto3hbsjanna

foto4hbsjanna

nicht voegt er aan toe:

De klassenfoto's zijn van de jaargang voor mij. Mijn zus Janny was in de derde klas blijven zitten, en die zie ik op de buitenfoto vooraan, 5e van rechts met bril. Na de derde ging ze van school.

Uit deze klas, en het daaropvolgende jaar uit A4, zijn diverse mensen door doubleren bij mij in de klas gekomen. Ik herken wel veel gezichten, maar weet nauwelijks namen. Dus wie helpt ons aan die namen ???

Na een emiel van webmaster Aad aan zijn lieve nicht nicht gebeurde er prompt dit:

nicht aan Janna:

Zou je de namen die je je herinnert willen noteren en mij toesturen? Zelf herkende ik op jouw foto van 3b mijn zus Janny Boogaard (zittenblijfster) en Ina Ketting.

Janna aan nicht:

Zit jouw zus op de foto van klas 3b? Voor Ina Ketting? Daar zit ik rechts (opde foto) van haar naast een jongen wiens naam (Paul?) ik niet meer weet. En op de foto links van je zus zit Jaap Dane.

Verdere namen 1e rij zittend:

Marja Zoutewelle, Marja Grisnigt en meisje Friedrich?

Namen uit die klas zijn Prins, Foudraine, Burggraaf, Kruithof, Reinie Hoedemaker, Jans......, Coby van den Oever, Fia Muys, Steenbergen Toussaint, Jenneke Buitenhuis, Ina Ketting, Hanny Wijnbelt, Winkelman.

Weet jouw zus nog meer namen nog?

Klas A4

(gelukkig staan de namen achter op de foto)

Langs de muur en het raam van links naar rechts:

Beene, Keukelaar, Muller, Capelle, Van Loon, Hanny Wijnbelt, Kruithof, Hanneke Sleutelaar, Femma Leene, Nel de Haan, Germeraad, Marja Zoutewelle, Jobse, Van Leeuwen en Kees Minnaar.

Zittend de rij bij het raam vanaf de achterste bank:

Groenendaal, Van Drongelen, dhr Duinhouwer, Wil van Bohemen, Jenneke Buitenhuis, Mieke Tunderman, Rita van der Veer, In 't Veld.

De rij op de voorgrond van achteraan beginnend:

De Graaf, Van Bekkum, Blok, Fia Muys, Janna van Rietschoten, Verkruysen, Bouwma, Minie de Graaf en Riet Plezier.

't Zou leuk zijn als er voor mij bekende mensen zouden reageren n.a.v. de foto's.

En daar sluiten natuurlijk ook Aad en nicht zich bij aan.

Dus heb je je naam gevonden, reageer dan a.u.b. Ons email adres staat helemaal bovenaan deze pagina.




Hallo, ik ben Jaap van Bloois, oud-leerling van de HBS Henegouwerplein, en hoewel niet bekend voor jullie, herken ik enige leerlingen uit de klassen 3a en A4 en een naam weet ik mij te herinneren, op de foto van 3a is de jongen op de voorste rij, 4e van links, met die grote donkere kuif, volgens mij Wijnand Kleine, uit destijds de Waterloostraat in Kralingen.
Zelf heb ik van 1954/1960 op de HBS gezeten en in het jaar van A4 1959/1960 zat ik in B5B en heb toen het diploma ook gehaald.

Enige anecdotes: De meeste leraren hadden in die tijd een bijnaam: Bollie (Westerman), de Geit (Weeda), de Gorilla (de Groot), Li-Hang (Kouwenhoven) enz.

hbsjannydegroot

De Groot

LINK

Op een dag kwam het de Groot in de klas ter ore dat veel leraren van zo´n siernaam waren voorzien, hetgeen hem de voorzichtige vraag ontlokte: ....eh...en ik? Heb ik soms ook een bijnaam?. .... De klas: ja, meneer!.....u ook!... Waarop de Groot, nog voorzichtiger....eh..wat...eh...wat dan? Waarop de klas (niet voorzichtig): de Gorilla, meneer!
Hij moest het even verwerken, en vroeg toen, een beetje onzeker....maar...waarom dan? Eentje uit de klas: nou, door uw oren!
Een ander: omdat uw scheiding in het midden zit. En nog meer redenen werden aangevoerd, om de toepasselijkheid van de bijnaam Gorilla en zijn gelijkenis met deze reuzenaap aan de verbaasde de Groot uit te leggen. Tenslotte van de verbazing bekomen, gromde hij iets van: mmmm, goed, goed, hetgeen nogal goedmoedig overkwam en ging over tot de orde van de les. Hij is er niet meer op terug gekomen.

Van der Panne, leraar Frans, was bekend om zijn correcte manier van spreken, zowel in het frans als in het nederlands. Alles moest recht en fatsoenlijk zijn. Dat demonstreerde hij een keer in hoge mate, toen tijdens een uitleg in de les een jongen hem op zeer onbeschaafde wijze onderbrak met een luide boer. Ontstemd richtte van der Panne zijn strenge blik achter de brillenglazen op de plaats waar de dader moest zitten en sprak krakend correct:

Wie valt mij daar in de rede?

Vervolgens negeerde hij ons gelach en vervolgde de les alsof er niets gebeurd was.

De verhalen over het plataanblad tekenen bij Weeda herken ik erg goed. Ja, je kreeg tekenrepetitie en dan mocht je ook niet afkijken, want dan kreeg je een 1, net als bij een wiskunde- of taalproefwerk. Dat heette dan: FRAUDE.

Ja, het is leuk om zo weer wat herinneringen op te halen. Nu, ik heb ook een heel klein steentje bijgedragen aan het namen opdiepen, al was het er maar een. Veel succes met jullie leuke site.

Vr. groeten. Jaap van Bloois




We kregen ook de volgende reaktie

lerarenhbs

College van leraren der Chr. H.B.S. in 1951


van links naar rechts, van boven naar onder, voor een HBS-er geen probleem toch ?

Bij een eerste oriëntatie op zoek naar oude klasgenoten van het examenjaar 1959 van de 1e Christelijke H.B.S. Henegouwerplein,stuitte ik op gegevens over de reünie van 2001.

Daar trof ik aan - het college van leraren van 1951. Toen kwamen veel herinneringen boven.

De gegevens over de reünie van 2001 bracht mij niet verder bij mijn zoektocht naar klasgenoten. Ik was van een eerdere lichting.

De portretten galerij was voor mij een – Oh ja – belevenis. Praktisch alle daarop voorkomende leerkrachten heb ik gekend en geschiedenis mee geschreven. Er zit ook nog wat familie bij. (Mosselman en Sol)

Het gaat mij echter niet direct om de leerkrachten maar om de jongens waarmee ik examen heb gedaan.

De leerkrachten zijn het verleden met de daaraan verbonden positieve en negatie zaken. De leerlingen zijn de personen waarmee het verleden en heden gedeeld kunnen worden. Ik neem niet aan dat van de leerkrachten er nog veel in leven zijn. Dan past een zekere reserve.

Ik ben bijzonder benieuwd hoe het mijn klasgenoten is vergaan. Daar zaten toch een aantal interessante personen onder. In de parallelklas zat b.v. mevrouw Nelie Kroes. Met haar is ooit een tv-uitzending geweest door Koos Postuma. Toen waren daar een aantal bekende gezichten bij.

Van veel leerkrachten kan ik wel iets vertellen. Wanneer er iemand is die iets van een speciale leerkracht wil weten kan hij mij via mijn e-mail bereiken.

Verder houd ik mij aanbevolen voor elke informatie over klasgenoten van het examenjaar 1959.

Arie A.G. Goedhart

e-mail: aaggoedhart@zonnet.nl

Een paar weken later mailt Arie Goedhart in reaktie op een mail van Jaap:

Ik heb alle jaren op de HBS in een jongensklas gezeten en laatstelijk in klas B5b.
Je noemt o.a. Bernard van der Ven. Die kende ik ook van onze kerk en heeft meerdere malen met mij in een zelfde klas gezeten.
Dat van Nelie Kroes weet ik doordat er ooit een uitzending geweest is van Koos Postuma over klasgenoten van Nelie.
Toen heb ik er een aantal herkend.
Het lijkt mij dat wij elkaar zeker gekend moeten hebben.
Ik ben makkelijk herkenbaar doordat ik sedert mijn zevende jaar (dank aan de oorlog) een beenverkorting heb en mank loop.
Overigens ben ik van de 6 jaar dat ik op school gezeten heb (de derde klas blijven zitten) klassenvertegenwoordiger geweest.
Ook Roeleveld was mijn biologieleraar. Ook van Kampen, de econoom, was aangetrouwde familie. Dat schoot mij naderhand nog te binnen.
Inderdaad als je terug gaat denken komen er zoveel herinneringen boven vooral bij de portretten galerij van de leraren die ik vrijwel allemaal gehad en of gekend heb.
Ook ik ben voorwaardelijk van 4 naar 5 gegaan maar mocht in 5 verder en ben uiteindelijk geslaagd.
Van de door Aad beschikbaar gestelde foto's is mij opgevallen een zekere Gertjan Kamphorst. Die moet ook wel in 59 geslaagd zijn want wij zijn toen Geografie gaan studeren in Utrecht.
Heb jij niet gekend een zekere Ruud Huizer. Die zat in een andere klas maar heeft ook in 59 examen gedaan en is toen ook naar Utrecht gegaan.
Van Gertjan Kamphorst meen ik een rouwadvertentie gelezen te hebben. Ben daar echter niet zeker van.




De overige reakties n.a.v. onze verhalen over de HBS aan het Henegouwerplein in Rotterdam staan in het reunie HBS verhaal, voor webmaster Aad is dit zoo een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Klik dus op deze LINK voor het vervolg







Klik hier voor de overige HBS Henegouwerplein verhalen





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

6 Mei 2005