Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Wie weet meer van deze zelfmoord door verdrinking in de Kralingse plas, 1912-1913

We ontvingen het volgende verzoek van Eric van Dorland, de auteur van het verhaal :

De firma Braakman aan de Scheepsmakershaven, een heerlijk foto raadsel

Onderstaand stuk schrijf ik op ten behoeve van een tante van mij, Marijn van Dorland - van Arkel uit Heteren, die niet weet wie haar biologische grootvader van vaders kant is geweest. Daaruit vloeit voort dat haar 'originele' familienaam onbekend is. Marijn heeft zelf al veel ondernomen om achter de identiteit van haar grootvader te komen, in de archieven gespit, kranten doorgekeken, zelfs via een politiefunctionaris de politiearchieven uit die tijd geraadpleegd. Alles zonder resultaat. Alle directe familie van haar, die nog wat had kunnen weten is helaas overleden. Ja, dan wordt zo'n speurtocht aan de hand van wat spaarzame gegevens wel erg moeilijk. Wellicht zijn er lezers van dit stukje die kunnen helpen, sommige zaken herinneren, of wellicht mensen kennen die aanvullende informatie hebben. Alle hulp in deze is meer dan welkom!

mouwerijnvdberg

Mouwerijntje van den Berg geboren 18 september 1890 te Rotterdam

Het verhaal begint met Mouwerijntje van den Berg, geboren op 18 september 1890 te Rotterdam. Haar ouders waren Pieter Johannes van den Berg en Lena (Cornelia) Roodnat. Rond 1912 woonde het gezin op de Frederiksstraat.

Mouwerijntje van den Berg was voor haar huwelijk werkzaam bij de Dobbelmanfabriek in Rotterdam. Daar leerde zij een jongeman kennen (die dus ook bij Dobbelman werkte) waarvan de identiteit ons onbekend is. Enfin, van het n kwam het ander en Mouwerijntje raakte zwanger. Nu bleek dat deze man reeds getrouwd was en dat zijn vrouw k in verwachting was. Geen makkelijke situatie voor hem dus.

Het werd hem dan ook allemaal te veel, en treurig genoeg heeft hij geen andere uitweg gezien dan zich te verdinken in de Kralingse Plas. Dit moet gebeurd zijn tussen mei/juni 1912 en februari 1913. De man woonde aan de Dordtsestraatweg - overkant Sikkelstraat.

Uit de zwangerschap van Mouwerijntje van den Berg werd op 5 februari 1913 een jongetje geboren: Marijnus (Reinus) van den Berg. Mouwerijntje trouwt op 2 januari 1918 te Rotterdam met Huibert van Arkel, 33 jaar en afkomstig uit IJsselstein. Bij dit huwelijk is Reinus erkend, en hij kreeg dus de achternaam van zijn stiefvader: Van Arkel. Het gezin is later naar Friesland verhuisd.

kleuterschooleric

Rotterdams kleuterklasje in 1917

Middelste rij, derde van links: Reinus van den Berg (later Van Arkel)

Jaren bleef de hele gebeurtenis 'geheim' en Reinus van Arkel kreeg pas op latere leeftijd te horen dat Huibert van Arkel niet zijn 'echte' vader was, maar een onbekende uit Rotterdam (Zijn moeder heeft nooit gesproken over de identiteit van zijn biologische vader). Het enig wat rest is nog een aanwijzing dat uit het huwelijk van deze onbekende man, een jongetje is geboren dat heel erg op Reinus scheen te lijken. Er is een briefje van een tante over een gebeurtenis in 1947. Zij schrijft: "We liepen op de Dordtsestraatweg en daar zaten een paar mensen gewoon te praten en toen zag ik echt Reinus erbij, maar toen ik dat tegen mijn moeder zei kreeg ik als antwoord Nee en we liepen door. Maar even later begon ik er toch weer over en zij vertelde dat het zijn broer was, zijn moeder en tante Marijn waren gelijk in verwachting en toen de vader hoorde dat mijn tante ook in verwachting was, heeft hij zichzelf verdronken in de Kralingse plas, wat nogal wat teweeg bracht in de familie verder wilde ze er niet meer over praten."

reinusvdberg

Marijnus (Reinus) van den Berg (Van Arkel) op ca. 30 jarige leeftijd.

Reinus leek dus in 1947 (ca. 34 jaar oud) sprekend op zijn halfbroer die blijkbaar in de buurt van de Dordtsestraatweg woonde. Wellicht is er iemand die de trekken van Reinus herkent en iemand weet die sprekend op hem leek. Deze persoon zou dan heel goed zijn halfbroer kunnen zijn, en tot identiteit van de vader leiden.

Een zelfmoord uit 1912/1913 zal in de gemeenschap wel het een en ander teweeg hebben gebracht, hoewel direct betrokkenen/getuigen inmiddels wel overleden zullen zijn.

Kunt u helpen bij te dragen aan het achterhalen van de identiteit van bovengenoemde onbekende man? Heel graag horen wij van u via e-mail: info@vandorland.nl

Net toen Aad het verhaal wilde uploaden, mailde Eric nog vlug :

Vernam net weer van familie dat Mouwerijntje van den Berg, geboren 18 sept. 1890, er n was uit een gezin van 23 (ja drie-en-twintig!) kinderen...

Dacht dat dit nog een aardige aanvulling zou zijn op m'n verhaaltje...

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

24 Januari 2003