Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

De Noorse kerk in het Park

noorsekerkvanuittram

Hoewel het prachtige Noorse kerkje aan het Drooglever Fortuyn Plein 2, naast de ingang van het Park, gelukkig behouden is gebleven, heeft het in de oorlogsjaren wel ernstige schade opgelopen. Dat was bij een luchtaanval in het jaar 1941, toen het door brandbommen werd getroffen. Daarbij werden de pastorie geheel en de leeszaal gedeeltelijk vernield.

De kerk, die in 1914 in Noorwegen werd gebouwd en in hetzelfde jaar in Rotterdam werd opgesteld, is eigendom van de Noorse Zeemans Gemeente (Den Norske Sjömannskirke), die hier sedert juli 1904 is gevestigd. Het prachtige complex, dat een typische Noorse bouwkunst vertegenwoordigt, bestaat uit een klein kerkgebouw met zadeldak en een vrij brede dakruiter als toren. De pastorie, die evenals het kerkcomplex geheel van hout is opgetrokken, is door een laag middengedeelte met de kerk verbonden.

Oorspronkelijk stond de kerk op de hoek van het park en het Heuvelveld. In 1938 moest zij in verband met de bouw van de
Maastunnel worden overgebracht naar haar huidige plaats. Hierbij werd het gebouw niet afgebroken, maar op Amerikaanse wijze in zijn geheel verrold. De kosten kwamen voor rekening van de stad Rotterdam.

De bouw van de kerk kwam destijds tot stand onder de Noorse predikant Jens Andreas Saxe. In 1954 werd het 40-jarig bestaan van de Noorse kerk feestelijk herdacht.

noorskerkje
Op zoek naar meer verhalen op onze site over oude Rotterdamse kerken, klik dan HIER

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

30 September 2002