Terug naar  Hans' homepage
Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

De Middelbare Handelsavondschool Mercurius

Dat was even de tanden op elkaar...

Niet alleen het werken bij de bank was belangrijk, maar ik moest er ook voor zorgen, dat ik hogerop kwam. Dus er moest worden gestudeerd.

Zoals ik al in het
verleden heb verteld, had ik met goede resultaten mijn MULO diploma behaald, maar dat was niet genoeg om verder te komen.

mulo diploma hans

het MULO diploma van Hans

Tijdens de MULO heb ik ook nog dit diploma gehaald :

mulo diploma hans

Ik snap nog steeds niet hoe men hieraan kwam. Aldus een citaat uit dit verhaal van Hans.

Maar ik heb er in mijn latere leven wel profijt van gehad en ook nu nog : immers de toetsenborden van de typemachine en nu de computer zijn nog steeds hetzelfde !!!!

Kortom, ik moest verder studeren en daarom liet ik mij inschrijven bij de Middelbare Handelsavondschool Mercurius, een zeer bekend instituut in Rotterdam destijds. Ook in Overschie had men een dependance in een school aan de Baanweg. Ik werd toegelaten en dat betekende, dat ik drie avonden in de week naar school ging en dat twee jaar lang.

Alle studiekosten en dus ook alle boeken moest je zelf betalen. Van studiefinanciering of tegemoetkoming studiekosten door de werkgever had toen in 1960 nog niemand gehoord.

Onze klas begon ongeveer met 25 mensen. De leraren kwamen niet alleen uit het onderwijs, maar ook uit het bedrijfsleven en schnabbelden zo 's avonds wat bij.

In alle talen werd les gegeven inclusief de handelscorrespondentie in alle talen. En daarnaast nog de vakken: boekhouden en bedrijfsleer, handelsrekenen en handelskennis en recht en wetskennis. Alles ging in een vrij snel tempo en er moest hard gewerkt worden gewerkt.

De avonden, dat ik geen les had, moest er zeer veel huiswerk worden gemaakt. Vele avonden tot vaak na 22.00 uur werd er door mij huiswerk gemaakt aan het bureau wat nu nog steeds in mijn bezit is.Het desbetreffende bureau is dus al van de jaren '50 en ik kan hier geen afstand van doen. Mijn hele leven, dat ik heb gestudeerd, ook na mijn Mercurius periode heb ik aan dit bureau gestudeerd en zodoende hieraan zeer vele uren doorgebracht.

Ik kreeg ook heuse rapporten mee naar huis, die door mijn vader moesten worden getekend.

Na mijn eerste rapport bleek, dat er velen de studie reeds hadden beŽindigd. Dat is in die twee jaren altijd zo gebleven. Het overdag werken en dan 's avonds naar school en de rest van de week 's avonds studeren was klaarblijkelijk toch te zwaar voor velen. Uiteindelijk bleven wij maar over met zeven personen, die eindexamen hebben gedaan en uiteindelijk voor deze toch wel zware studie zijn geslaagd.

hansmercurius1

hansmercurius3

Het eindexamen werd afgelegd in het gebouw De Twaalf ProvinciŽn aan de Hoogstraat (dit gebouw bestaat nu niet meer) en daarna volgde de feestelijk uitreiking van de diploma's op 15 juni 1962 in Hotel Engels in het Groothandelsgebouw te Rotterdam, waar anders, niet ?

groothandelsgebouwjaren50

De zeven namen van de geslaagden heb ik ook altijd zorgvuldig bewaard :

hansmercurius2

Aangezien Google etc deze namen zoo niet kan indexeren, zetten we ze hier nog even onder elkaar, wie weet, typt iemand ooit een van deze namen in in een Search Engine........

 • Dubbeld
 • den Heeten
 • Klaverdijk
 • Maas
 • Swaneveld
 • van der Staay

 • Familiewapenklein
  wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


  Terug naar de top

  Last update :

  29 Maart 2002