Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Hans' herinneringen aan zijn vader Piet

In de jaren '50 moest ik hem overhoren

Vader Piet kwam na de oorlog weer als winkelbediende te werken bij Siebel Juweliers aan de Nieuwe Binnenweg te Rotterdam.

Dit filiaal werd gerund door de legendarische heer W.J.Urbanus, die gold als nestor van de medewerkers en die vlak voor de jubileumreis van Siebel Juweliers in 1962 is overleden.
Deze heer Urbanus was een belangrijk figuur bij Siebel Juweliers. Hij was chef van het filiaal in Rotterdam en heeft jaren boven de winkel gewoond aan de Nieuwe Binnenweg 227. Mijn vader had groot respect voor deze man.

Het was ook dhr. Urbanus, die mijn vader aanmoedigde om verder te gaan leren om zodoende hoger op te klimmen binnen het bedrijf. Mijn vader was altijd plichtsgetrouw in heel zijn doen en laten, zijn hele leven lang en heeft deze goede raad dan ook opgevolgd.

In die tijd vond men het zeer belangrijk om het middenstandsdiploma te behalen en mijn vader heeft deze studie in juli 1950 afgerond met het behalen van het middenstandsdiploma.

diplomapiethandel

Een geweldige prestatie in die tijd: zes dagen in de week werken van 09.00 uur - 18.00 uur (alleen woensdagmiddag vrij) en een jong gezin met vier kleine kinderen en nummer vijf (Aad) onderweg.

Later heeft hij ook nog een studie gevolgd in edelstenen. Ik kan mij nog herinneren, dat ik als ongeveer 10 jarig jongetje mijn vader moest overhoren over al die edelstenen, diamanten, smaragd en robijnen en nog veel meer. Ik weet al die namen niet meer.
In ieder geval heeft mijn vader deze studie ook goed afgerond.

Helaas heb ik later na zijn overlijden hier geen diploma of certificaat van gevonden.

Zo medio jaren '50 ging het weer goed in Nederland, dus ook bij Siebel. De wederopbouw van Rotterdam vorderde gestaag en weldra besloot men om een tweede winkel, maar wel een grotere vestiging te openen vlakbij het nieuwste winkelcentrum van Rotterdam aan de Lijnbaan. Dit alles werd gerealiseerd met een prachtige winkel aan het Stadhuisplein 24-26. Dit filiaal moest het visitekaartje worden van het Siebelbedrijf.

Nu had Siebel inmiddels ook al een filiaal in Den Haag aan de bekende Lange Poten 9-11 geopend en men wilde uitsluitend prima opgeleid personeel.

Nu, mijn vader maakte ook promotie. Hij werd gevraagd als chef van de gero-afdeling te gaan werken in de schitterende nieuwe winkel aan het Stadhuisplein.
Met veel enthousiasme heeft vader dit gedaan en hij werd daar een belangrijk figuur. Ook kreeg hij de sleutels van deze winkel alsmede van de alarminstallatie en kreeg ook als taak om op zaterdagavond de hekken te sluiten en het alarm in te stellen. Hoe dat in zijn werk ging, kun je lezen in
dit verhaal.
Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

14 December 2001