Terug naar  Hans' homepage
Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Vanuit Rockanje de brievenbus legen

Wat een reis, daar werd je moe van....

De vakantie in Rockanje van 1960 was voor mij de laatste vakantie aldaar. Ik was tenslotte al 16 jaar!!! en dan nog met je ouders op vakantie gaan??. Later meer daarover, hè, wat spannend toch allemaal......

Maar niettemin hadden wij ook deze keer weer een fantastische vakantie en zoals altijd: mooi weer. Wellicht waren er toen al een aantal kinderen uit ons gezin, dat op de fiets naar Rockanje was gegaan.

fietsmetversnelling

Hans op de fiets in Rockanje

Dat kwam de laatste jaren wel meer voor. Maar vreemd genoeg verlangde iedereen toch weer naar huis en wel naar ons nieuwe huis in Overschie. Naar mijn beleving zijn wij dan ook maar twee weken in Rockanje gebleven. En ook pa Engelfriet maakte zich hevig ongerust wat er nu met alle post zou gebeuren. Want wat was het geval? In de Willebrordusstraat was dit geen probleem. Alle post viel gewoon in de gang en het maakte niet uit hoeveel post er kwam. Maar in de Eskampstraat was dit wel een probleem.
Aan beide zijden van de ingangsdeur waren kleine hokjes gemaakt, die als brievenbus dienst deden; maar deze brievenbussen waren wel erg klein en dus zo vol.

Op de stoep voor Eskampstraat 7d

Aline, op de stoep voor Eskampstraat 7d met al haar vriend(innet)jes.
Wat een deugnieten, hè


Aline zit helemaal links

het stoepje bleek in Mei 2001 onveranderd en zoo ook de brievenbussen en daar gaat dit verhaal nu over

Men had klaarblijkelijk nog geen goed contact met de buren, want een sleutel van die brievenbus was niet afgegeven. Ook bestond er toen nog geen bewaarservice van de P.T.T.

Na zo'n kleine week verblijf in Rockanje werd dit probleem toch wel nijpend. Maar de oplossing werd weer gevonden. Ik werd als uitverkorene gekozen om met het openbaar vervoer naar Overschie te gaan om de brievenbus te legen en natuurlijk moest ik ook kijken of alles in ons nieuwe huis nog in orde was.

hans slaapt ssssst

Hans moest er wel voor worden wakker gemaakt....
op het strand van Rockanje

Nu je kunt je voorstellen wat een enorm belangrijke opdracht dit voor mij was, eindelijk had ik ook weer eens een funktie.

Op de tweede zaterdag van onze vakantie, het was wederom schitterend weer, ging ik al vroeg met de bus mee, richting Rotterdam en dan naar Overschie.

Wat een wereldreis voor die periode. Maar wel erg leuk, want onderweg zag je heel veel. Naar mijn beleving van nu ging alles met de bus, klaarblijkelijk reed het stoomtrammetje niet meer!!!

Ik had ook nog geld meegekregen om tussen de middag wat eten te kopen bij de patatboer op de hoek van de Abtsweg, vlakbij de bushalte. Deze papatboer is in de loop der jaren zelfs "hofleverancier" geworden van de familie Engelfriet. En daar is heel wat geld naar toegegaan, maar daarover een andere keer.

Nu, het huis in de Eskampstraat 7d stond er natuurlijk nog. Snel heb ik de brievenbus geleegd, want daar kwam ik toch immers voor!! Al met al bleek het reuze mee te vallen.
Onze krant, De Rotterdammer, zat er niet in, want die werd naar ons vakantieadres gestuurd. Ook zulke grote pakketten reclame, zoals tegenwoordig gebruikelijk, waren er ook nog niet. Dus al met al viel het best mee, had ik effe geluk

Ook het meubilair was nog aanwezig alsmede de overige inboedel. Ik had ook niet anders verwacht, maar heb het voor de zekerheid wel allemaal geteld, deed mijn vader ook, dus...

Maar dan ook nog maar even naar de kelderbox en gelukkig stond alles daar ook, zelfs de kolenkitten.. maar het was dan ook hartje zomer...

Dat zou nu niet zo vanzelfsprekend zijn, want nu zijn ze veel waard, maar in die tijd waren de kelderboxen niet zo goed afgesloten. Alleen maar een deur, die je zo kon intrappen en verder overal gaas. Maar het mensdom in die periode was nog niet zo slecht als nu. Alles was nog compleet aanwezig. Waarvan akte !!

Het liep al aardig in de middag, dus mijn maag begon een seintje te geven: ETEN !!!.

Dus maar spoedig naar de patatboer om wat te eten te halen. Ik liet alles inpakken en ging hiermede prinsheerlijk naar huis om al dat lekkere spul te verorberen. Benen op tafel, afijn je kent het wel...

Nu, het had mij uitstekend gesmaakt (die
uitdrukking zat er al vroeg in hè!!!).

De post nam ik gelukkig mee naar Rockanje, want dat zou pa wel leuk vinden en zo tegen 14.00 uur 's middags vertrok ik weer met de bus en een andere bus en nog een bus richting Rockanje om daar weer tegen 17.00 uur 's middags te arriveren. Het was echt een wereldreis. Natuurlijk ontving pa zijn post en iedereen was tevens zeer opgelucht, dat alles in de Eskampstraat nog op zijn plek stond. Wat een opluchting voor velen!!!

hans slaapt ssssst

Hans was er toen echt aan toe....
op het strand van Rockanje

Deze vakantie in Rockanje naderde het einde. Met zeer veel plezier gingen wij dus weer naar huis, eigenlijk ons vaste nieuwe "vakantieadres", want wat een groot en mooi huis hadden wij toch!!

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

18 Maart 2002