Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Transvalia

Gerard Martens vertelt  ....

Transvalia.

Op één van zijn rondritten heeft Hans het over de Victoria bioscoop en dat daaronder een restaurant geweest zou zijn. Nou, dat restaurant was niet onder maar naast Victoria.

Abram
In 1901 was er al iets daar....

Op de PUNT zoals wij jongens uit de Vinkenstraat zeiden.
De Punt was de plek, waar Benthuizerstraat en Bergweg bij elkaar kwamen en dat restaurant was er al, toen Transvalia nog bestond.
Hans noemde de Raephorststraat. Nou in die straat, tussen de Benthuizerstraat en Bergweg, was de ingang van de Transvalia bioscoop. Dé bioscoop van het oude Noorden. Op woensdagmiddag en zondagmiddag was er matinee, speciaal voor de jeugd, want 's avonds werden er andere films gedraaid.
Als ik genoeg centen bij elkaar gesprokkeld had, (bedelen bij broers en zussen) dan kon ik voor 20 cent een kaartje kopen, maar dan wel vroeg zijn, anders zat je op rang "scheerstoel" d.w.z. de eerste rij, vlak onder het doek.
In die bioscoop heb ik mijn eerste films van Tom Mix, Watt en Half Watt, Charlie Chaplin, en ga zo maar door, gezien.
In de Benthuizerstraat waren de zijuitgangen en het was een hele gewaarwording als je uit die donkere zaal ineens op straat stond, knipperend met je ogen en vol van wat je gezien had.

ingang victoria

De oude ingang van Victoria

Victoria had de ingang op de Bergweg. Het rood-zwart van Transvalia had plaats gemaakt voor het geel van de stenen waarmee Victoria opgebouwd was. Je moest meer treden op om bij de kassa te komen, maar langzamerhand was ook Victoria bij de "Noorderlingen" ingeburgerd. Ik ben er later heel vaak, ook samen met mijn latere vrouw, geweest.
Op de plaats van Victoria was later de zaak van Radio Modern (foutje, moet zijn Correct, zie de reakties onderaan dit verhaal) gevestigd.

Als aanvulling nog enkele prachtige luchtfoto's van de huidige PUNT :

Gezicht over het Oude Noorden: links de Blommerdijkselaan; op de voorgrond de huizen aan de Bergweg

Veel nieuwbouw in het Oude Noorden. De torenspits is van de Hildegardiskerk aan de Blommerdijkselaan. De hoge gebouwen rechts op de horizon staan in Capelle aan den IJssel

Nog meer Oude Noorden met op de voorgrond de Benthuizerstraat

De Benthuizerstraat van bovenaf gezien, met op de hoek van Benthuizerstraat en Bergweg het winkelpand van het electronicabedrijf Correct. In dit pand was ooit de Victoria-bioscoop gevestigd

We ontvingen de volgende reakties:

Er staat “Op de plaats van Victoria was later de zaak van Radio Modern gevestigd.”

Dit moet “Correct” zijn of voor de oude Rotterdammer “Radio Correct.”

Met vriendelijke groet,

Roland Knops

(Een medewerker van Correct)

Wij zijn onlangs op uw site gewezen en vinden de verhalen over Rotterdam erg leuk en zeker als het gaat om Rotterdam-Noord.
Er is alleen een klein foutje geslopen in een Transvalia bericht van de heer Gerard Martens. Ik weet niet of zijn teksten nog veranderd mogen worden, maar in het bericht staat dat Radio Modern zich later heeft gevestigd aan de Bergweg 110 (het voormalig Victoria Theater), maar dat is echt Correct geweest en wij zitten hier nog steeds.

Zou dit te corrigeren zijn?

Overigens verder in het verhaal heeft de heer Martens het wel over Correct en zeker vroeger werden wij en Modern en Correct nogal eens met elkaar verward en dit nemen wij niemand kwalijk, want beide bedrijven zijn van Rotterdamse oorsprong en wij zijn nog steeds bijzonder trots om Rotterdammers te zijn.

Bij voorbaat dank voor uw aandacht en met vriendelijke groeten,

Kitty de Jong

(kleindochter van de oprichter van Correct Electronics BV)
We voegen nog deze prent toe uit
dit verhaal:

transvaliategels

28 November 1899

De Slag bij de Modderrivier

Een tegeltableau, tijdens WOII aangebracht in Bioscoop Transvalia hoek Bergweg Benthuizerstraat Rotterdam

Overgebracht naar het Oorlogsmuseum van de Boerenrepublieken in Bloemfontein


Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

18 Augustus 2006