Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt zijn beklemmende verhaal van de razzia op 11 November 1944 ....

11 November 1944.

De razzia in Rotterdam.

razziapost

aankondiging razzia


Iedereen weet wel zo'n beetje, dat er op 11 November 1944 in het oude Noorden een razzia werd gepleegd door de Duitsers, anders moeten ze
Alie's verhaal nog maar eens lezen, en ik was één van de opgepakte.

Ik was al vanaf Februari met verlof uit Berlijn en was niet teruggekeerd, omdat mijn dokter me zei, dat ik wel eens rheuma zou kunnen hebben……. Ik was namelijk net uit het ziekenhuis, omdat ik roodvonk had gehad en een dag na mijn ontslag uit het ziekenhuis, ging ik met verlof. Dokter Hermans heeft me dus thuis gehouden en ik moest meespelen, wat ik natuurlijk niet met tegenzin deed.

Om het kort te houden, ik was bijna aan een vrijstelling toe, toen op 11 November, heel vroeg in de morgen, de Duitsers aan de deur stonden. Mijn vader probeerde nog uit te leggen, dat ik eigenlijk mijn bed niet uit mocht, omdat dat mijn "toestand" zou verslechteren, maar de "vriendelijke" officier gaf ons toch maar de dringende raad om mee te gaan. Ik liep de kans, dat minder geduldige soldaten me uit huis zouden halen. Koffer gepakt en daar ging ik dus.

Eerst naar Lommerrijk en vandaar belandde ik met vele anderen in de tramremise aan de Kootsekade.

ret remise

De remise anno 2001

Wij moesten de verdere dag en de nacht doorbrengen in één van de tramwagens. In die remise ontmoette ik mijn neef uit de Wiekstraat en enkele jongens uit de Vinkenstraat en daar heb ik me bij aangesloten voor de verdere tijd, die we nog moesten gaan doorbrengen.

Eén detail moet ik nog vertellen. In de namiddag kwam mijn vader me een pannetje "snert" brengen. Die had mijn moeder nog gemaakt en ik heb die soep lekker op de treeplank van de tram op zitten eten.

Op 12 November zette de stoet mannen zich in beweging. Nagewuifd door enkele familieleden en geliefden ging het langs de Straatweg en de Molenlaan naar, wat later bleek Waddinxveen. Daar in de fabriek van Dobbelman hebben we de nacht doorgebracht en 's morgens gingen we weer op pad richting Utrecht.

Op de foto zie je de stoet in de Lefèvre de Montignylaan. Een beetje meer naar rechts en ik had mezelf kunnen herkennen, Wij liepen namelijk nogal achter in de rij.

razzialefevredemontignylaan

Het regende die dag dat het goot en we sjokten maar door. Ik had mijn koffer op mijn schouder gezet om een beetje bescherming te hebben tegen de regen en dat heb ik geweten. Bij aankomst in, ik meen, Tivoli , in Utrecht, zette ik mijn koffer neer en…. al mijn kleren bleken nog maar in een houten geraamte zitten!!! Het zogenaamde leer was van papier gemaakt en helemaal weggeregend. Gek genoeg kon ik me er niet druk over maken. Iedereen plofte neer en schots en scheef lagen we op de kale vloer, terwijl vriendelijke vrijwilligsters rond kwamen en onze voeten verzorgden. Menig blaar moest doorgeprikt worden.

Mijn broer Aad kwam op een gegeven ogenblik langs om te melden, dat we weg konden. We moesten ergens over een muur klimmen en dan proberen naar huis te komen. Maar met een; "Dan hadden we niet weg moeten gaan" besloten mijn neef en ik, om maar te blijven. Want waar moesten we in Rotterdam blijven en onze moeders konden absoluut niet liegen, zodat thuis blijven ook al niet aantrekkelijk was. Bovendien hadden ze nog onze bonkaarten en dat heeft, naar later bleek, nog een beetje geholpen.

De volgende dag gingen we weer. Nog verder naar het Oosten. Ik kreeg van een omstander, ik dacht in de buurt van Soesterberg een vloerkleedje en met een stuk touw werd dat om mijn koffer gewikkeld en zo slofte ik maar verder.

Ons doel was naar later bleek het beruchte kamp van Amersfoort en over die laatste dagen is een apart verhaal nodig.Wat dan ook zal komen.



Enkele dagen na de razzia werd het volgende pamflet verspreid, een ernstige waarschuwing :






Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

6 December 2002