Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

De Pontjes van Oud-Rotterdam 

 

Het is zo langzamerhand tijd dat er iets verteld wordt over de overzetpontjes in ons oude Rotterdam. Nu de beelden op de website staan (LINK) hoort er ook een verhaal bij. 

Ik heb er lang over gedaan om te besluiten er iets over te vertellen, omdat ik bijna voor honderd procent zeker ben, dat er een pontje was over de Rotte aan het Soetendaalseplein. Ik heb er geen foto van kunnen vinden en ik weet wel dat ik het pontje in de Crooswijksebocht weinig gebruikt heb, omdat we altijd over de Zaagmolenbrug gingen naar Crooswijk. Voor de mensen die links van de Zaagmolenstraat woonden, in de zijstraten van het Zwaanhals was de pont echter een uitkomst en als zodanig druk gebruikt. 

pontjecrooswijksebocht

 

 

Het is wel goed om eerst even op te merken, dat je niet onnodig met de pont ging, want elke overtocht kostte altijd nog een hele cent en dat was twintig procent van mijn snoepgeld oftewel zakgeld, dat ik op zaterdag kreeg. En dat de prijs een cent was bewijst het liedje dat op de pagina van Alie staat: (LINK)

 

 Schipper mag ik overvaren? 

Ja of nee? 

Moet ik dan een cent betalen? 

Ja of nee? 

Bent01

 

 

 

Het pontje aan het eind van de Teilingerstraat werd ook veel gebruikt omdat je er erg snel mee in de Proveniersbuurt kwam en het ook een kortere weg was om naar de Beukelsdijktunnel te komen. Je stak bij de Teilingerstraat over , liep rechtdoor de Provenierstraat uit en kwam dan bij wat nu de achterkant van het Centraal Station is.

stationdpachterzijde

 

 Het meest favoriete pontje was dat wel aan het eind van de Essenburgsingel over de Delfshavenseschie. 

pontjeessenburgro

 

 

 

Wanneer ongelukkig genoeg RFC wel eens uitverkocht was, dan namen we gauw het pontje naar Spangen en keken of we soms bij Sparta terecht konden. Moesten we als RFC junioren tegen Sparta voetballen dan kwamen we bij elkaar bij de pont en gingen zo gezamenlijk naar het Kasteel. En we vonden het heel wat om tegen de junioren van zo'n grote club te voetballen, want Sparta was één van de weinige clubs, waar je in de rust een kop thee kreeg en na afloop was er warm water om je te wassen.

Als we bij The Rising Hope moesten voetballen waren we met die pont vlak bij de fabriek van  Van Nelle. TRH  was. en is namelijk, de voetbalclub van Van Nelle. 

Van de andere pontjes, die op Aad zijn fotopagina staan, weet ik niet zoveel te vertellen. Het kan zijn, dat ik er wel eens mee overgevaren ben, maar een echte herinnering heb ik er niet aan. Naar Overschie gingen we nooit via de Kleiweg en van de Hooidrift had ik wel eens de naam gehoord, maar als kind zijnde kwamen we nooit in die buurt.

In ieder geval de pontjes zijn verleden tijd. Jammer genoeg, want soms zou je wel eens snel de Rotte over willen steken om even een kijkje aan de andere kant te kunnen nemen, maar je moet teveel omlopen om van dat kleine ogenblik te kunnen genieten.

Als afsluiting is hier nog wel een nostalgisch overzicht van de Schie met links de plek waar het Delftse bootje vertrok.

delftsbootje

Het Delftsbootje

overzichtschie
pontjeessenburgro

N.a.v. deze foto kregen we de volgende reaktie:

Met grote belangstelling en bewondering voor uw omvangrijke website, heb ik al vele uurtjes doorgebracht achter de computer, en ben zo veel te weten gekomen, over het Oude Rotterdam, met al zijn wetenswaardigheden.( compliment voor al uw onderzoek ) Het is vooral prachtig omdat ik van vele foto's en verhalen dit in mijn jeugd zelf hebt meegemaakt.

Als oud Rotterdammer, een vraag aan u en hopelijk zou u hier een antwoord op weten.
In mijn jeugd woonde ik met mijn ouders in de Toussaintstraat, bij de Rotterdamse Schie te Spangen.
Deze straat kwam uit op de Spangense Kade, daar was een pontje wat vaarde naar de overkant het Aelbrechtsplein.

Als je met het het pontje overstak, zag je gelijk een botenhuis liggen, waar veel kano's lagen, en deze sport, het varen met meerder mensen in zo'n kano, zag je dagelijks op de Rotterdamse Schie.Dat was mooi om te zien.
En hierover hoop ik wat meer te weten te komen, wat voor vereniging was dat nou, en wat is er van het botenhuis geworden.

pontjebotenhuis

Op deze foto sta ik met mijn zusje ( 1948 )op de Spangense Kade , bij het pontje.

Rechts boven zie je het botenhuis, op het Aelbrechtsplein, daar stond ook tramlijn 1 klaar naar de Honingerdijk.Ook was daar het voetbalveld van RFC, en aan de andere kant was Neptunus, nog meer naar links was Abraham van Stolk ( u wel bekend )
Natuurlijk heb ik hier navraag over gedaan over deze roeivereniging met zijn mooie botenhuis, maar leverde niet veel op.
Dus vandaar mijn vraag aan de Engelfriet site in de hoop een antwoord te krijgen.

pontjeessenburgro

Hier zie je het pontje weer, met een kabel werd deze aangetrokken.
Op de achtergrond de spoorbrug, als je deze onderdoorging, kwam je uit bij Van Nelle, later is dit gebied de Spaanse Polder geworden.
Natuurlijk heb ik over Spangen, heel veel informatie uit mijn jeugd, en kan daar dus veel over vertellen.( behalve het botenhuis )

Hartelijke groeten,

Nico van den Bos .

Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

28 Maart 2006