(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Gastenboek |
---|
Naar beneden |
---|
Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal ....
Dit verhaal is een vervolg op dit verhaal
Het Rotterdams Nieuwsblad.
Ik heb de oude kranten flink uitgebaggerd en het leek me tijd om nu maar te stoppen. Er is vast nog wel een bericht te vinden of iets anders, maar tot een volledig stukje kom ik niet meer.
Ik kan alleen nog vermelden, dat er pagina's vol met scheepsberichten in de kranten waren te vinden. En ik weet uit ervaring, dat die berichten gespeld werden door vele families, die een zeeman in hun gezin hadden of een familielid onderweg met de bekende passagiersschepen.
Veel vrouwen, moeders en kinderen gingen regelmatig naar de Lloydkade om te kijken, waar man kind of vader met zijn schip verbleef. De krant vermeldde dat allemaal.
De meeste advertenties en berichten heb ik wel uit het Rotterdams Nieuwsblad en ik besef nu eigenlijk pas dat die krant de eerste bron was waaruit ik als kind kon lezen. Trots aangehoord door de verdere familie. Waar ben je anders de jongste voor hè?
Toen ik op nog geen zesjarige leeftijd de krant al een beetje kon lezen was dat, en dat heb ik al eerder verteld, Trippie en Liezebertha. Jammer genoeg heb ik deze strip niet in de voorraad oude kranten gevonden.
Het Nieuwsblad, zoals het meestal werd genoemd, was toen al meer dan 50 jaar oud. In 1878 voor het eerst verschenen, was de krant, tot 1927, op de Zuidblaak gevestigd.
Maar in mijn herinnering hoorde het Nieuwsblad op het Slagveld. Daar gebeurde het.
Daar ben ik ook eens met mijn vader naar een voetbalwedstrijd wezen kijken. Jazeker! Alleen ik snapte er niet veel van, hoe die oudere mensen de wedstrijden van het Nederlands Elftal konden volgen en ik juichte maar mee als Nederland een doelpunt scoorde. Er was natuurlijk nog geen beeld van de wedstrijd, maar alleen een balletje, dat over een bord heen en schoot.
Op het Slagveld was het altijd wel druk. Was het niet bij de krant, dan was het wel bij de vertrekplaats van het Delftse Bootje
Daar kwamen we ook tezamen toen Beatrix geboren was en daar werden ook de beschuit met muisjes uitgedeeld.
Toen Prinses Juliana geboren werd kwam Het Nieuwsblad met deze mooie voorpagina.
Natuurlijk was er ook veel aandacht voor de opening van het Feijenoord Stadion.
Ik herken direct de keeper. Dat was van Male. Hij was zo'n twee meter lang.
Ja, het Rotterdams Nieuwsblad. Ik ben er mee opgegroeid. Die krant was mijn krant. Mijn hele jeugd.
Tot na het bombardement in 1940 toe.
En dit is echt het laatste wat ik over en uit de oude kranten vertel. De Tupperwaredoos, waarin ze verpakt zijn, is weer luchtdicht afgesloten en ik zal hem niet meer openmaken.
Ook in dit verhaal gaat het o.m. over het Rotterdamsch Nieuwsblad
Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|