Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Voor deel 1, klik dan HIER

Van een oude kennis 2 

 

Han vertelt verder,dat hij veel had met de straten, die ik in mijn verhalen noem. 

Ik heb gewoond in de Benthuizerstraat op de hoek van de Schoonoordstraat boven bakker De Korenaar. Voorheen Pennewaard? Inderdaad was er eerder de bakkerij van Pennewaard gevestigd. Hier een foto uit 1950 met links waar het zonnescherm omlaag is, Bakkerij De Korenaar. 

benthuizerstraatjaren50

 

 

Hij woonde ook in de Vinkenstraat schuin tegenover CJamin en had vriendjes in de Hooglandstraat en in de Zoomstraat. En ik had ook wat met de Aelwijn Floriszstraat. Daar had je de wagenverhuurderij van Lampe en moet zoon Toon en Jan Bassant heb ik nog op het podium van de Blauwe Zaal van de Beurs gestaan. We vormden een gelegenheids Hawaiian ensemble.

 De Heer Vrankenstraat was in de oorlogsdagen ons tweede huis. Ook de ooms en tantes uit de Jonker Fransstraat waren er na het bombardement. Veel mensen, die uit de stad gevlucht waren, bivakkeerden op het landje grenzend aan de achterkant van de woningen. 

Hij vraagt ook nog of dat liedje over de apen uit mijn koker kwam en daar heeft hij gelijk in. Hij bedoelt een couplet uit het liedje Een reuze mop. Een Hollandse tekst op het liedje van George Formby, You can't fool me. Het couplet luidt zo. 

We stammen van de apen af 

Wie dat ontkent is reuze laf. 

't Is voor de beesten vaak een straf. 

Een reuze mop.

Van 1934-1936 woonden we op de Zaagmolendrift 19. Zie vorig verhaal. We keken op de brug en een heel stuk over de Rotte, alwaar mijn tante een winkel van CJamin beheerde op de hoek van de Hendrik de Keizerstraat. Tegenover ons huis was een pleintje met een klok. Het leuke daarvan was dat er regelmatig afspraakjes werden gemaakt. Om zo en zo laat onder de klok. Als we dat in de gaten hadden, daar staat er weer één, was het opletten geblazen of nummer twee tijdig kwam opdagen en of hij/zij wel goed genoeg was voor onze nummer één. Soms waren het lange wachttijden en een enkele keer kwam nummer twee helemaal niet. Verder geeft Han een ooggetuigenverslag van de huurstaking in 1934. Zie mijn verhaal als ik aan Crooswijk denk

Juli 1934. Het was al dagenlang rumoerig in de stad. Op verschillende plaatsen braken er relletjes uit. De Rubroekstraat, bijvoorbeeld, was één van de brandhaarden, waar het er stevig aan toe ging. De patrouillerende politie werd vanaf de daken bekogeld met stenen, dakpannen, bloempotten en wat er verder nog voor het grijpen lag. Piespotten?? Op een gegeven moment kwam de marechaussee en het leger. Bij ons thuis zagen we, dat, vanaf de brug, Crooswijk hermetisch werd afgesloten door militairen met de bajonet op het geweer. Wie er niets te zoeken had kwam er niet in. Hier en daar stonden militairen met een spandoek. De straat ontruimen er zal geweld gebruik worden. Er vielen veel gewonden en tenminste één dode. Dit heeft als 7-jarige een diepe indruk op mij gemaakt.

 

Hier een foto van de Rubroekstraat in 1950 

rubroekstraat1950ro

 

Hij heeft het ook over die winkel in gebruikte goederen, aan de overkant in de richting van het Zwaanshals. Daar heb ik ook vaak gekeken en gelachen om die leuke tekst. 

Die winkel werd gerund door een man, die niet goed ter been was en het ontbrak hem ook niet aan zelfspot. Bij de horloges in de etalage lag een grote kaart. ALLES LOOPT GOED, BEHALVE DE BAAS. Zoiets vergeet je toch nooit meer. Nee inderdaad! 

En dan was er natuurlijk de groenteveiling aan de Rottekade, waar de tuinders vanaf Bleiswijk langs de Rotte kwamen met hun Westlandse waar. Dat gaf ook weer de nodige bedrijvigheid Af- en aan rijdende vrachtwagentjes met vlakke laadbakken waar je op kon klimmen en waar je wel eens een verdwaalde komkommer tegen kwam..... Voor ons jongens heel interessant!

's Winters waren er soms spectaculaire beelden rond en op de Zaagmolenbrug. In de winter, als het glad was, werd de oprit van de brug altijd een moeilijk te nemen hindernis voor de paarden, die niet SCHERP gesteld waren. En dat waren er nog heel wat.

Met de hulp van onder andere Han, werd de voerman, die intussen al lang van de bok was, geholpen. Zo ging dat toen!

Zelf ben ik dit verhaal schrijvende, tot de ontdekking gekomen, dat het lijkt alsof ik mijn voorvallen en gebeurtenissen, weer herbeleef. En het is daarom dat ik zo graag deze verhalen gemaakt heb. Bedankt Han!



Voor de goede orde en op verzoek van Han wil ik hier even vermelden, dat  de tuinders uit Bleiswijk hun waar vervoerden in bootjes en die waren genaamd .........Westlanders




We kregen de volgende reaktie:

Op de foto van de Benthuizerstraat is inderdaad de winkel met luifel van bakkerij de Korenaar te zien. Echter de bakkerij van P.Pennewaard, mijn vader, was op de hoek van de Benthuizerstraat en de Bloklandstraat. In de Benthuizerstraat waren destijds 4 bakkerijen en een banketbakkerij

Ik heb gewoond in de Benthuizerstraat op de hoek van de Schoonoordstraat boven bakker De Korenaar. Voorheen Pennewaard? Inderdaad was er eerder de bakkerij van Pennewaard gevestigd. Hier een foto uit 1950 met links waar het zonnescherm omlaag is, Bakkerij De Korenaar.

Vriendelijke groet

J. Pennewaard





Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

19 Maart 2004