(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Gastenboek |
---|
Naar beneden |
---|
Gerard Martens' verhaal over......
Onmacht en Onbegrip
Op 4 Mei natuurlijk de herdenking op Nederland 2 gevolgd met de daarop aansluitende reportage uit Kamp Amersfoort.
Er was een intervieuw met de schrijfster van het boek Kamp Amersfoort, inmiddels al in mijn bezit, en ik was onder de indruk van de verhalen van de twee ex-gevangenen, de heren de Vries en Kreeuwen. Vooral de laatste met zijn uitleg aan de schoolkinderen, die hem vragen stelden, over de trap van Kotâlla op zijn edele delen, was om even stil van te worden. Een trap, die hem voor zijn leven lang ongelukkig maakte, maar die hij wel, in tegenstelling tot andere, heeft overleefd.
Voor de zoveelste keer werd we geconfronteerd met gruweldaden die in het Kamp uitgevoerd werden. En de naam Kotâlla werd weer herhaaldelijk genoemd. Toen kwam bij mij weer het onbegrip boven. Waarom werd aan deze sadist, tegen wie de doodstraf geëist werd, gratie verleend en werd zijn straf omgezet in levenslang?
En jaren later de poging van Van Agt, om hem, als één van de Drie van Breda, vrij te krijgen. Onbegrip! Ja zelfs een beetje veel onbehagen! Hoeveel mensen werden toen nog eens onnodig pijn gedaan.?
Onmacht en veel stille woede, toch nog, als je leest in het boek hoe wethouder De Miranda van Amsterdam werd doodgemarteld. Op 67-jarige leeftijd werd hij het Kamp binnengebracht en binnen tien dagen werd hij doodgemarteld. Geslagen, gestenigd en de dood ingedreven.
De daders? Zijn eigen landgenoten en medegevangenen onder leiding van Van Es een blockoudste en enkele communisten, die een hekel aan hem hadden over projecten, die voor de oorlog in Amsterdam uitgevoerd werden.
Ongelooflijk als je deze bladzijde in het boek leest. Miranda was 67 jaar en kwam al met een hoofdwond het kamp binnen. Daar zat het ontvangst comité al klaar. Hij werd ontkleed en door van Es over zijn hele lichaam met het stempel 7 voorzien. Zo lang had hij nog maar te leven.
Hij werd later nog meer geslagen, gestenigd en voor oud vuil in de Rozentuin neergesmeten. (LINK) Daar haalden enkele andere gevangenen hem weg en legden hem ergens achterin de ziekenboeg. Daar werd hij weer gevonden, maar toen was het te laat voor zijn kwelgeesten. Hij was al dood......
Deze gegevens uit het boek Kamp Amersfoort zijn van onschatbare waarde voor hen die niet willen vergeten. Die niet kunnen vergeten, Die niet mogen vergeten!
Respect moeten we blijven houden voor hen die alles gaven wat ze te geven hadden Hun gezondheid.Hun leven.
Ik denk dan ook aan die golfbaan, die aangelegd werd op een massagraf, waar vele onschuldige en nu nog onbekende mannen neergeschoten en weggeworpen werden in een grote kuil. Een massagraf. Ik heb een klein gedichtje gemaakt.
Bij iedere hole
zag ik een kruisje staan.
Een klein wit kruisje
zonder de namen,
van mannen,die daar rusten,
diep onder ’t zand,
Wier namen wij niet weten.
Zij liggen daar, vergeten?
Onder de golfbaan.
Waar mensen zich vermaken.
Proberen om een bal te raken
en in een hole te slaan.
Maar bij die hole!
Daar hoort een kruis te staan!!
En nu ziende wat er op het ogenblik in Nederland met de formatie gebeurd. wil ik alleen maar zeggen:
Vrijheid is niet te koop.
Maar Macht ook niet.
Dat wreekt zich op de duur
Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|