(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Gastenboek |
---|
Naar beneden |
---|
Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal ....
Meer over Rotterdamse bioscopen
Na mijn vorig verhaal over bioscoopbezoek in het vooroorlogse Rotterdam, vind ik het nu wel leuk om wat meer over de bioscopen en wat er omheen plaats vond te vertellen.
Dat de bioscoop populair was in die tijden kunt u zien aan deze foto van het Scalatheater op de Kruiskade.
Het was een feestelijk gezicht die reclame op de zijkant van de bioscoop. De film, die er gedraaid werd was, Drie Kameraden naar het boek van Erich Maria Remarque en het was een vervolg op het beroemde boek en de film, Van het Westelijk Front geen Nieuws. Remarque moest al heel snel maken, dat hij uit Duitsland wegkwam.. en heeft tot zijn dood in Amerika gewoond.Even terzijde. Het hek, dat je ziet, is het hek, dat toegang gaf tot het Antoniusgesticht. Loop je in gedachten langs het hek, dan moet je weten, dat aan de andere kant later de Arena gebouwd werd. Ook al een bekend theater en bioscoop.
Aan de advertentie te zien kon het zelfs gebeuren, dat een film van Shirley Temple gekeurd was voor boven de 18 jaar.
Het is nu onvoorstelbaar. Shirley Temple kenden wij als het kindsterretje, dat in één klap beroemd werd met de film, Hartendief, een kassucces, die voor het eerst gedraaid werd in City en die ik wel heb gezien in het gezelschap van mijn moeder. Een beroemd lied uit die film was On the Good Ship Lollypop.Je ziet het duo Stan Laurel en Oliver Hardy was toen ook al bekend en in de volgende advertentie wordt de film In het Vreemdelingenlegioen aangeprezen.
Nou, dat was lachen geblazen. Maar trouwe televisiekijkers van nu, zullen vast de eindeloze herhalingen van deze film gezien hebben. In ieder geval een gedeelte ervan. Dit komische duo was niet van het witte doek te slaan en andere beroemde films van hen waren: Fra Diavolo, In het Wilde Westen en ook Als Verhuizers. Veel films zijn zelfs ingekleurd. zodat de TV kijker wel verwend wordt.Intussen waren er ook Hollandse films op de markt verschenen. De bekendste daarvan waren ongetwijfeld, De Jantjes en Bleke Bet. In de Jantjes was Johan Kaart de Schele en door Bleke Bet werd Johan Heesters ineens een bekende zanger. Maar laten we ook Heintje Davids niet vergeten. Na Druppel werd door haar op een zeer goede manier neergezet.
Andere meer of mindere Hollandse successen waren: De Spooktrein, Morgen gaat het beter, Het meisje met de Blauwe Hoed, en niet te vergeten Vadertje Langbeen.
Dat er in Thalia ook op toneel werd gespeeld bewijst deze advertentie.
Daar liep de revue Grote Polonaise met Louis Davids. De prijzen waren vanaf een kwartje tot 1 gulden veertig en de auteur? Jacq van Tol, de vader van Tol Hansen. Van Tol was jammer genoeg na de oorlog een ietwat omstreden figuur.Naast de bioscopen waren er natuurlijk ook nog de schouwburgen. En deze advertentie laat tot slot even zien wat er gespeeld werd.
De Bouwmeester Revues waren overbekend en werden soms op de radio uitgezonden. De Grote Buziau en Kaart waren heel populair.
Ik heb ze nooit gezien en de reden? Kijk maar eens naar de prijzen.
Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|