Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Voor een dubbeltje op de eerste rij.

Dit bekende gezegde ging natuurlijk nooit op, maar het was vroeger in principe mogelijk om op één dag drie bioscopen te bezoeken. Dat ging dan bijvoorbeeld op deze manier.

Stel, je had drie kwartjes zakgeld, dan kon je voor 15 cent naar Asta op de Hoogstraat.

asta


Ging je daarna de Valkensteeg voorbij, dan was een eindje verder het Citytheater, een heel mooie bioscoop. Daar kon je voor 20 cent al mooie films zien. Jammer, dat daar nergens een afbeelding of foto van te vinden is. Ging je dan richting Oostplein, kwam je op de hoek van de St.Janstraat, bij het Oostertheater en ook daar was je al voor 20 cent binnen. Je had dan nog twee dubbeltjes over en daar kon je dan de verdere week op teren, of op weg naar huis een heerlijk stuk uierboord kopen. 's Zomers was dat vaak een zure bom. Ik heb jongens gekend, die op deze manier de favoriete films gingen zien.

In Scala op de Kruiskade, daar was ook de goedkoopste rang 15 cent. Alleen in Scala waren nooit geen nieuwe films, maar altijd reprises te zien. Daarom was deze bioscoop goedkoper, dan de meeste andere. En zoals je op deze advertentie ziet, er waren drie voorstellingen per dag.

scala fred


Naar de laatste voorstelling gingen meestal de verliefde paartjes.Tenminste als het meisje later dan elf uur mocht thuiskomen. En dat was niet altijd zo.

Ja voor de oorlog kreeg je in de bios waar voor je geld. Het fijnste was, dat wanneer de eerste rang was uitverkocht, je nog altijd voor een stuiver meer een duurdere plaats kon nemen. Dat klopte nog net met de begroting. De kwaliteit van de plaats was dan wel wat beter, maar de film bleef hetzelfde en de trilogie van de bioscopen ging dan vaak niet door.

Op de Kruiskade was ook nog Luxor en hier zijn twee foto's.

Op de eerste zie je Luxor links en op de achtergrond een kerk, die volgens mij de St.Josephkerk moet zijn.

kruiskademetluxorenkerk

De volgende foto toont Luxor Palast zoals het officieel heette.

kruiskadeluxor

aan de rechterkant. even ervoor zie je het bekende Hotel Centraal. Luxor werd bij het bombardement gespaard en het was  bij de Rotterdammers in en na de oorlog niet zo populair meer. De reden? Ja Luxor en Centraal waren op zijn zachtst gezegd nogal Duits georiënteerd.

Op de leeftijdsgrens werd in die jaren erg goed gelet. Er waren films voor alle leeftijden, voor boven de veertien jaar en films voor boven de 18. En reken maar, dat er gecontroleerd werd. Soms tot in het kinderachtige toe, getuige dit voorval.

Toen ik 14 jaar zou worden, had mijn moeder het fijne idee, om mij mee te nemen naar Lumière op de Coolsingel. Daar draaide Op Hoop van Zegen met Esther de Boer van Rijk en de film was boven de 14. Ik was op Vrijdag jarig. maar we gingen al op 20 September, dat was de woensdag ervoor. Mijn moeder kocht de kaartjes en in haar goedheid vertelde ze aan de portier, dat ze deze film voor mijn verjaardag had gegeven, maar dat ik pas op 22 September jarig was. Wat denk je!! Ze moest de kaartjes teruggeven! Ik mocht er niet in!!! Wat was die moeder van mij teleurgesteld. Vooral, omdat ze de film ook zo graag zelf gezien had.

Teleurgesteld staken we de Coolsingel over en als surrogaat gingen we toen maar de Cineac in.

cineacbeurs


cineac12,5jaar


Nou, die was er nog niet zo lang en wat er vertoond was hoofzakelijk nieuws. Ik vond het niet zo erg, maar die moeder van me heeft dat verhaal nog jarenlang en heel verontwaardigd verteld. Ik heb het haar maar niet gezegd, maar als ik alleen gegaan was, had ik gewoon naar binnen gekund. Ik was nogal groot voor mijn leeftijd.

Ja vroeger en de bioscopen. Ze vormden een heel groot deel van de samenleving. Men ging effe een bioskopie pikke en als je een meisje meevroeg ging je met haar naar de bioscoop. De kranten werden iedere week opengeslagen om te kijken wie of wat er draaide en waarzo. In de rij staan voor een kaartje was toen helemaal geen uitzondering.

Maar voor een dubbeltje zat je nooit op de eerste rij.



Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

20 April 2002