Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Het Grand Theater en George Formby. 

In een vorig verhaal had ik het over het Grandtheater aan de Pompenburgsingel en op deze foto zien jullie de ingang. Helemaal rechts op de foto. Tevens is er nog een theateringang te onderscheiden en dat was de ingang van Studio '32. Een beetje  anders dan anders, deze bioscoop. 

granden studio


bosje


Aan het Boschje kon je je fiets stallen, rechts op de foto

grand van binnen


het interieur van het Grandtheater

Het Grand was iets duurder dan de andere theaters. Ik meen me te herinneren, dat de goedkoopste rang 25 cent kostte en mijn broer Toon zei altijd, als je met z'n tweeŽn gaat ben je zo al een duppie meer kwijt. En een duppie was heel wat. Bijvoorbeeld om op een ijssie van 5 te trakteren of in een andere bioscoop op een betere rang te zitten. Ja, ons waren zunig in die dagen. 

Soms was er echter een film, die je eenvoudig niet mocht missen en voor mij was dat It's in the air met George Formby. Het zit in de lucht, zoals de film in Nederland bekend was. Men had toen nog de goede gewoonte om de buitenlandse titels door een Hollandse te vervangen. Tegenwoordig schijnt men dat niet meer nodig te vinden. Een beetje snobistisch en gewoon minachting voor de heel gewone mensen. 

George Formby was en is nog steeds een favoriet van me, getuige deze foto.

george met banjo


En dat is niet vreemd, als u het instrument ziet waarop George speelt. Een ukelelebanjo. Het is niet toevallig, dat ik zo ongeveer vanaf die tijd, een zelfde instrument heb bespeeld. Alleen een ietsje minder goed, maar George Formby kon er dan ook wat van.

Hoe populair deze film was kun je opmaken uit het feit, dat deze film 26 weken achter elkaar geprolongeerd werd. 26 weken, dat is een half jaar in ťťn en dezelfde bioscoop. Dat was in Nederland nog nooit vertoond. Er waren mensen, die hem drie tot viermaal gezien hebben en dan nog liepen bij sommige de tranen over de wangen van het lachen.Hier nog een foto.

its in the air

En daar waren de liedjes. De titelsong, It's in the air, het leuke You can't fool me en  ook nog The windowcleaner. Heerlijke liedjes. Bij de eerste  heb ik een Hollandse tekst gemaakt en met veel succes zong en speelde ik Een reuze mop. Ik maakte ook nog een tweede. In m'n kleine fotoalbum Hier is nog een foto uit de film. George op de motor met een meerdere van hem.

george motor

Er kwam nog meer films van George Formby met veel succes, maar niet zo langlopend als de eerste. Daar had je Leven in de Brouwerij. Op de foto zie je het eind van de film George en zijn meisje samen in een grote biertank.

leven in de brouwerij

Nog een leuke film was Op Glad IJs, waarin George in allerlei situaties terecht kwam rond een ijsbaan en ijshockeywedstrijden.

op glad ijs

De laatste film, die ik wilde gaan zien heette Vooruit met de Geit. Die draaide in Mei 1940, maar daar ben ik nooit toe gekomen. Het enigste wat ik van de film gezien heb was een affiche van de film, die na het bombardement heel triest op de trappen van het stadhuis lag. De bioscoop, die recht tegenover het stadhuis lag, ik dacht Scala, maar ik ben niet zeker van, was vernield.

formlumiere


wat een geheugen Gerard, het was alleen in Lumiere, maar dat geeft niets, hoor

lumiere formby


En ook van Lumiere op de Coolsingel, schuin tegenover het stadhuis, ter hoogte waar nu de Slegte zit, hebben we, dacht Aad, foto's van gevonden :

lumiere links


en hier rechts van de Aert van Nesstraat, onder Aad's zwarte druppel......

lumiere hoek


Hierbij nog een foto van het Grand Theater direkt na het bombardement :

grand verwoest


De Duitsers maakten in 1942 een concurrerende film met Heinz Rühmann, met als titel 'Quax, de brokkenpiloot', hij draaide in Colosseum aan de Beijerlandselaan :

formby concurrent


Maar tot slot nog even Gerard aan het woord :

Later heb ik op de T.V. sommige films weer een keer gezien. Maar lachen met z'n tweeŽn voor de buis of in een zaal vol gierende mensen maakt een heel groot verschil. Hoewel leuk blijven ze.Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

17 September 2001