Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Bellen in het verleden 

 

Zitten jullie wel eens in het telefoonboek te lezen? Nee niet zoeken, maar echt snuffelen naar adressen en personen?. Ben je gek zullen de meeste zeggen. Nou ik doe het wel sinds Aad het Rotterdamse telefoonboek op onze site heeft. Ik heb ontdekt, dat er ineens stukjes van mijn geheugenpuzzels op hun plaats vallen en ook dat er adressen opstaan van personen en zaken, die ik later ook nog gekend heb. Neem nou dit eens. Ik wist, dat er in mijn verhalen over de Gerard Scholtenstraat en omgeving nog enkele gaten zaten. Nu kom ik er achter wat ik nog niet vermeld heb. Bijvoorbeeld door dit telefoonnummer 2993 Simonis & Zn., P.J., Steenhouwers, Ger. Scholtenstr. 75. Hierdoor zie ik ineens weer die grote poort voor mijn geest, vlakbij het huis van CJamin. Een poort die je door kon lopen en waar je dan uiteindelijk in de echte steenhouwerij terecht kwam en.....die Steenhouwerij was ook vanuit de Schommelstraat te bereiken. waar je ineens in de werkplaats keek.

 Ik kwam door het volgende  nummer eindelijk te weten hoe toch die drukkerij heette, waar, ik weet het zeker, onder andere mijn geboortekaartje gedrukt was. Drukkerij van Rossum. 4819 Rossum, A.P.J. v., Handelsdrukkerij, Gerard Scholtenstr. 46b. 

En als ik het telefoonnummer en adres van deze bakker zie, dan is daar later Jan v.d Graaf gekomen, die toen nog in de v.d Werfstraat gevestigd was. 10716 Altena, G., Brood- en Banketbakkerij, Ger. Scholtenstr 63a

En wat denk je van dit adres? 2477 Heijnen, G.A., Stalhouder, Ger. Scholtenstr. 99. Dat was vlakbij mijn geboortehuis op 109 en ik weet alleen maar, dat in mijn jeugd op datzelfde adres de stal van Rothmeijer was.

 Ergens achterin de Gerard Scholtenstraat en dat was nog voorbij de Eerste Pijnackerstraat was nog een bakkerij gevestigd. 7926 Deutekom Jr., J., Broodbakker, Ger. Scholtenstr. 13-15. Genoeg over deze straat. 

Koos Speenhof had toen ook al telefoon. Kijk maar Hij werd zowaar een letterkundige genoemd of noemde zichzelf zo. 5389 Speenhoff, J.H., Letterkundige, Kruiskade 86b. Heerlijk toch om te grasduinen in al die oude nummers. 

De smederij die ik in de Aelwijn Floriszstraat al eens noemde bestond in 1915 ook al. 8434    Koelega, Gebr., Electr. Kunstsmederij, Aelwijn Florisstr. 27a. 

En de concurrent zat in de Benthuizerstraat. 8 Bettenhaussen, F.J.C., ijzer- Kunstsmeedwerk, Fabr. Benthuizerstr., Kant. Zaagmolenstr. 162a.

 In de Generaal v.d.Heijdenstraat maakte men elektrische doodkisten of lees ik dat verkeerd? 

10077 Teeffelen, P.P.J. v., Electr. doodkistenmakerij, Gen. v.d. Heijdenstr. 39. 

Zo zie ik dat op de Bergweg dokter Kalmthout woonde. Dat was eens de huisdokter van mijn vader en moeder. Ik kon alleen maar dokter  van Geel in mijn tijd, maar die staat niet in dat telefoonboek. Wel dit adres! 4310 Quay, C.J.A., de, Arts, Bergweg 187. En dan denk ik onmiddellijk aan dat grote hek op de hoek van de Bergweg en de Schiebroekselaan en aan de zijmuur in de laan, waartegen we altijd aan het koolgooien waren. En het is menigmaal op de foto genomen. 

gerardmethondvera

 

Beukers en Rijneke was ook op de Bergweg en die liep door naar de Willebrordusstraat. 

2766 Beukers & Rijneke, N.V. Banket-, Choc.- en Suikerw.-fabr., vh. Anton Beukers & L.A. Hagers,Bergweg 283. 

Het nu zo deftige Rustwat stond op deze manier in de telefoonlijst van Rotterdam. 4521 Rustwat", "In den, Melkinr. Aurore, Honingerdijk. 

En als voorlopig slot. Op dit adres ben ik in 1939 gaan solliciteren.. 78 Stadler & Sauerbier, Lithografie en steendrukkerij, Delftschestr. 64b. 

Zo voorlopig genoeg door de telefoonlijst gezworven en ik denk wel dat er nog een overpeinzing inzit. 

Dus tot een volgend keer.Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

11 Februari 2003