Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Persbericht Historisch Museum Rotterdam

Deze Persberichten van het Historisch Museum van Rotterdam horen bij het onderstaande verhaal op onze site

Ook het Historisch Museum van Rotterdam heeft een eigen geschiedenis

schielandshuis1780

Het Schielandshuis in 1780

Rechts de Coolse Poort aan het Coolvest

LINK

In dit historische pand uit 1662 is nu gevestigd

Het Historisch Museum van Rotterdam

http://www.hmr.rotterdam.nl

PERSBERICHTEN

Historisch Museum Rotterdam


Rotterdam ontwerpt

400 jaar design en de stad

13 maart t/m 26 augustus 2007

Rotterdam verandert continu. Ontwerpers dragen hier al eeuwen aan bij, van de indeling van de stad tot aan de gebruiksvoorwerpen van haar bewoners. Met de tentoonstelling Rotterdam ontwerpt - 400 jaar design en de stad laat het Historisch Museum Rotterdam van 13 maart tot en met 26 augustus zien hoe stad, opdrachtgevers en productontwerpers elkaar door de eeuwen heen be´nvloeden. Het tentoonstellingsontwerp van Atelier Van Lieshout in het Schielandshuis toont Rotterdamse kunstnijverheid en design sinds de tijd van de gilden. Van zeventiende-eeuws zilver, Art Nouveau en het Nieuwe Bouwen tot topdesign van nu.

kandelaars en stadssingels

De getoonde Rotterdamse ontwerpen van onder andere Rudolph Sondag, W.N. Rose, W.H. Gispen, Hella Jongerius en Wieki Somers variŰren van kandelaar en stoel tot flatgebouw en stadssingels. Ze weerspiegelen de groei van de stad, de creativiteit van de ontwerpers, de veranderende smaak van hun klanten en de mogelijkheden van nieuwe materialen en technieken. Historische stadsplattegronden laten zien waar ontwerpers en hun klanten werken en wonen.

gilden en industrie

De bezoeker maakt een reis door de ontwikkeling van de stad langs typerende Rotterdamse ontwerpen. Tot aan het begin van de negentiende eeuw voeren luxe producten, die ambachtslieden onder strikt toezicht van hun gilde maken, de boventoon. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw groeien en moderniseren stad en haven in rap tempo. De nieuwe welvaart is af te lezen aan voorname huizen die worden gebouwd en ingericht in een nieuwe stijl: de Art Nouveau.

moderne wooncultuur

De groei van Rotterdam zet door in de twintigste eeuw. De bezoeker ziet de opkomst van moderne, functionalistische vormgeving en een steeds verdergaande industrialisering. De woongebouwen van het Nieuwe Bouwen, met wisselende dag- en nachtindelingen, stimuleren een moderne, actieve vorm van wonen. Na de verwoestingen van de oorlog toont het Bouwcentrum de weg naar een moderne architectuur en wooncultuur.

designstad

Eind jaren zeventig trekt de no-nonsense mentaliteit van de havenstad steeds meer jonge ontwerpers en architecten aan. Ze zorgen in de opvolgende jaren voor een ongekende bloei van de creatieve industrie, die Rotterdam wereldwijde bekendheid als designstad geeft. De tentoonstelling sluit af met hoogtepunten uit deze nieuwe gouden eeuw van het Rotterdamse ontwerp.

Enkele voorbeelden:

ciborie

Zilveren ciborie, Rudolph Sondag, 1761

Een ciborie is een kelk met deksel waarin de hosties worden bewaard, de binnenzijde is altijd verguld. Op de voet van de kelk zijn de voorstellingen gedreven van Maria, H. Franciscus van Assisi, H. Helena en H. Antonius van Padua. De kelk is mogelijk afkomstig uit de H. Rosaliakerk, een schuilkerk met een barok interieur aan de Leeuwenstraat.

collectie Historisch Museum Rotterdam

chaise_longue-small

Neo-rococo chaise-longue, fabrikaat J.P. Schmidt & Co, 1861

De in een zware rococostijl uitgevoerde modellen van Schmidt waren in de negentiende eeuw het populairst. Ondanks de mechanisering van de productie bleven het uiterst kostbare meubelen, die alleen door de allerrijkste Rotterdammers betaald konden worden.

collectie Historisch Museum Rotterdam

art_nouveau_hekwerk

Art Nouveau sierornamenten, smeedijzer, circa 1904, fabrikaat F.W. Braat(?), Delft

De ornamenten in Art Nouveau stijl zijn afkomstig van huizen in de Voorschoterlaan (Kralingen) die door J. van Teeffelen zijn ontworpen. Van Teeffelen was ook de architect van een groep villa's in Kralingen, ook wel bekend als Wagnerhof

Particuliere collectie

vroesenpark_dag_nachtindeling

Woonblok aan het Vroesenpark, J.H. van den Broek, 1934

Van den Broek stimuleerde een optimaal gebruik van de kleine flat (65 m2) door een moderne, actieve manier van wonen te demonstreren in de modelwoning met verschillende indelingen voor dag en nacht.

bandenbank_WORM

Bandenbank, 2012 Architecten

Creatief broeinest WORM heeft een tijdelijk onderkomen in een voormalig VOC pand in Delfshaven. Hergebruik van materialen staat hoog in het vaandel.

We kregen hierover de volgende korrektie:

De makers van de bank zijn niet 2012 architecten, maar wij, Denis Oudendijk en Jan Korbes van MILLEGOMME.COM

2012 hebben de masterplan voor worm gemaakt, niet de winkel met de bandenbank!

Jan Korbes

www.refunc.nl

foto: Jan Korbes, refunc.nl

mattressvase_Wieki_Somers

Matrasvaas, keramiek, Wieki Somers, 2002

de 'bevroren' zachte vorm is ontstaan door een visnet om een ballon te binden en daar gips in te gieten. Van het gipsen model is vervolgens een mal gemaakt waarmee keramische vazen worden geproduceerd. Door middel van transfers van een bloemenstof patroon is de glazuurhuid aangebracht die nostalgisch verwijst naar oude matrassen.

bron: Wieki Somers  • Datum: 13 maart t/m 26 augustus 2007

  • Locatie: Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam

  • Openingstijden: Di t/m zo van 11:00-17:00 uur

  • Gratis toegang onder de 18 jaar, dus t/m 17 jaar

  • Meer informatie: info@hmr.rotterdam.nl
Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

14 Augustus 2007