Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Persbericht Historisch Museum Rotterdam

Deze Persberichten van het Historisch Museum van Rotterdam horen bij het onderstaande verhaal op onze site

Ook het Historisch Museum van Rotterdam heeft een eigen geschiedenis

schielandshuis1780

Het Schielandshuis in 1780

Rechts de Coolse Poort aan het Coolvest

LINK

In dit historische pand uit 1662 is nu gevestigd

Het Historisch Museum van Rotterdam

http://www.hmr.rotterdam.nl

PERSBERICHTEN

Historisch Museum Rotterdam


Zwarte Confetti
Foto's en amateurfilms uit bezet Rotterdam
3 april - 28 augustus 2005

Na krap een week moderne oorlogvoering in mei 1940 was Rotterdam bezet en het centrum verwoest. As dwarrelde volgens de toen negenjarige auteur Herman Romer als 'zwarte confetti' door de straten. Maar zelfs na deze verschrikkingen ging het leven door. De expositie Zwarte Confetti geeft met nooit eerder samengebracht fotomateriaal een blik op dit (on)gewone dagelijks leven in bezet Rotterdam. De tentoonstelling maakt deel uit van Rotterdam ´40-´45, drie tentoonstellingen in Museum het Schielandshuis naar aanleiding van 60 jaar bevrijding.

Censuur

Kort voor het uitbreken van de oorlog was buitenfotografie verboden. Na de capitulatie werd dit verbod weer opgeheven. Familiealbums staan vol kiekjes van ramptoeristen avant la lettre in de nauwelijks herkenbare straten van Rotterdam. Juist dit soort beelden met de gevolgen van de oorlog werden snel verboden, net als foto´s van de Wehrmacht. Voor de zekerheid pasten velen zelfcensuur toe. Persfotografen kregen wel te maken met uitvoerige richtlijnen en scherpe controle. Pas na de bevrijding van Zuid-Nederland in oktober 1944, kondigde de bezetter een algeheel verbod op buitenfotografie af.

Huiselijke en grimmige taferelen

Door de censuur en zelfcensuur is de bezetting in veel opnames bijna afwezig. Alleen details als het ontbreken van radio's, de sjofele kleding en de vele vrouwen verraden de oorlogsjaren. Maar niet alle fotografen keken de andere kant op. Amateurs en professionele fotografen maakten `illegale´ foto's van verwoestingen, geweld en onderdrukking. Ook politiefoto´s na verzetsacties geven een indringend beeld van de bezetting. Op de tentoonstelling is daarnaast uniek 8 mm filmmateriaal te zien. Scholier Leo Akkermans (1926) maakte huiselijke filmpjes met de camera die hij voor zijn veertiende verjaardag had gekregen. Andere films tonen een grimmiger werkelijkheid, van een brandend Rotterdam tot het oppakken en vernederen van NSB'ers.

Rotterdam ´40-´45

De expositie Zwarte Confetti is onderdeel van ´40-´45, drie exposities over Rotterdam in de oorlogsjaren. Tekeningen, films, foto's, dagboekfragmenten en originele voorwerpen maken de emoties van Rotterdammers tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw zichtbaar.

Publicaties

BoekieBoekie, het tijdschrift voor kinderen over kunst en literatuur, wijdt een nummer aan de tentoonstelling. Uitgeverij Aprilis publiceert de verhalenbundel ´De vlammende stad´ van Herman Romer, met onder andere het verhaal ´Zwarte confetti´. In mei verschijnt bij Focus Publishing het Fotoboek Fotografie en Amateurfilm Rotterdam 1940-1945 met alle foto's uit de tentoonstelling en alle amateurfilms op dvd. (De uitgaven zijn verkrijgbaar in de Museumwinkel).

  • Datum: Nachtmerrie over Nederland: 3 april - 4 september

    Zwarte Confetti: 3 april - 28 augustus

    Rotterdam geraakt: 1 mei - 20 november

  • Locatie: Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam

  • Openingstijden: Di t/m zo van 11:00-17:00 uur

  • Gratis toegang onder de 18 jaar, dus t/m 17 jaar

  • Meer informatie: info@hmr.rotterdam.nlRob Noordhoek, afd PR Museum Het Schielandshuis voegt er nog aan toe:


Bij dit Persbericht hoort ook dit Persbericht: LINK

En uiteraard hebben we op onze site ook het een en ander aan verhalen over Rotterdam en WOII, klik maar eens op deze

LINK

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

19 Juni 2005