Een e-mail sturen? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Met Pasen aten wij honderd (!) eieren, lekker toch.........

Alie zit nog na te genieten ....

In de weken voor Pasen werd gezorgd voor nieuwe kleding. Jong en oud werd in het nieuw gestoken, in die tijd werd er nog veel kleding zelf genaaid.

Mijn moeder naaide voor mijn zusje en mij een nieuwe jurk en we kregen daar ook nieuwe strikken bij voor ons haar. Wij hadden allebei 2 lange vlechten, dus elk 2 strikken, we waren er erg trots op !

Voor mijn broers naaide mijn moeder nieuwe broeken en overhemden en ze kregen er dan ook een nieuwe stropdas bij. Ook kreeg iedereen er nieuwe kousen of sokken bij. Mijn vader een costuum met toebehoren en moeder zelf een nieuwe japon. En de laatste week voor Pasen nog allemaal nieuwe schoenen ! (waar haalden ze toen het geld vandaan, aldus de typer Aad van dit verhaal)
En dus ontstond zoo de uitdrukking "op zijn Paasbest"

Dus op Paasmorgen allemaal keurig in het nieuw naar de kerk, voor de Paasdienst. Er werd gepreekt over de Opstanding en heel veel gezongen, een blijde dienst was het altijd. We kregen van Pa ook nog allemaal extra geld voor de collekte.

De week voor Pasen werd ook gezorgd voor de Paasmaaltijd. En weten jullie wat dat was ??

Mijn moeder had aan de deur een boter, kaas en eierboer. Die heette Brinkers en kwam uit Zoetermeer.

Moe nam dan 100 eieren en omdat ze vaste klant was, nog 10 eieren gratis erbij. Dus totaal 110 eieren. Want de traditie was met Pasen eieren te eten. Er kwam geen aardappelen of vlees op tafel, wel een schaal met met sla, aangemaakt met met wat slaolie en azijn en heel fijn gesneden. Er kwam ook een schaal met gesmolten roomboter (toe maar.....) op tafel.

En weten jullie hoeveel eieren moeder dan kookte ?

50 stuks, hard gekookt !! Een schaal vol, hoor !!

Eerst ging Pa voor in gebed en dan erna ging de schaal met eieren voor de eerste keer rond. Allemaal mochten we nemen hoeveel we wilden.

Pa begint altijd met 10 eieren, Moe met 4 en wij als kinderen namen er ook maar een paar.......

Allemaal je eieren pellen en daar dan overheen wat botersaus en sla. Iedereen zei natuurlijk eet smakelijk. Oh, wat was dat toch gezellig !

Als de borden leeg waren, gingen de schalen weer rond. Pa had er al wel 10 op, maar nam er nog 5, dus totaal at hij er 15 op : waar liet hij ze toch..............

De rest werd door moeder verdeeld, die nam er zelf nog 2 of 3, hing er een beetje vanaf. Maar de schaal kwam leeg.

Ook de botersaus werd opgedeeld en de sla ging ook op, hoor !! En ons toetje was voor iedereen een sinaasappel. We hadden het allemaal erg naar ons zin.

Pa las het Paasevangelie en dankte voor de maalltijd. Na het amen was het altijd "Welbekome het je"

's Middags deden we spelletjes en dan weer naar de avondkerkdienst. En dan, als we weer thuis waren, werd de tafel weer gedekt en aten we krentenbrood.

Ik zie mijn moeder nog het brood snijden, 2 krentenbroden lagen er altijd op de schaal, besmeerd met roomboter, heerlijk toch !! Ook dat ging natuurlijk altijd op.....

Nadat alles was opgeruimd ging moeder op haar viool spelen en werden er prachtige Paasliederen gezongen. We zongen zoo heerlijk en dan natuurlijk vooral "Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, die galmt door gansch Jeruzalem"

Het werd bedtijd, iedereen ging tevreden en voldaan, zich klaarmaken om naar bed te gaan, want morgen was het 2e Paasdag en dat was ook gezellig hoor !!

Maar mijn moeder was ook bijdehand, weet je wat wat ze met de verdere eieren deed ?

Ze had er van de 110, al 50 opgegeten, dus nog 60 eieren over, daar nam ze er 10 vanaf, gingen de kast in en dan zei ze , hebben we van de week nog een eitje.

Het hoeft niet meteen op, al is het lekker !!

Ik heb die gennen van mijn moeder meegekregen !!

Dus 2e Paasdag nogmaals 50 eieren, sla en botersaus. Was even gezellig, een heerlijken Pasen hadden we altijd.


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

11 Mei 2001