Een e-mail sturen naar de Engelfrieten? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Deze bijvoorbeeld van Gerard Spijkers

Wil je terug naar de pagina met de kortere reakties, klik dan op deze link

Wij ontvingen de volgende email:

Met toenemende interesse heb ik de verhalen van Ger van Dam in dit gastenboek gelezen.
Wij woonden in dezelfde tijd in dezelfde buurt, zaten op dezelfde scholen en zongen in hetzelfde kerkkoor van Piet de Keijzer.
De zus van Ger, Hannie, was bovendien bevriend met mijn zus Corrie. Die twee hebben nog steeds contact met elkaar.
Mijn broer Gerard heeft ooit een artikeltje geschreven over het Burgemeester Meineszplein en misschien is het interessant voor dit gastenboek.

Dick Spijkers


meineszplein

1952

Burgemeester Meineszplein

Ik, Gerard Spijkers, woonde tijdens mijn kinder/jeugdjaren vanaf 1933 in de Grasstraat nr. 11a.

Het Burgemeester Meineszplein vormde als het ware het centrum van mijn leven en ging meerdere malen "op de schop".

Als achtjarige jongen bracht ik er eens de grote schoolvakantie door; als hulp van de stratenmakers mocht ik achter de hekken stukken straat opbreken, zand kruien, zichies vasthouden en trottoirbanden helpen steken. Van moeder kreeg ik dan boterhammen mee en schafte samen met mijn "maten" in de bij het transformatorhuis geplaatste keet tegenover groenteboer Groenedijk. Het was voor mij de fijnste schoolvakantie, die ik ooit gehad heb.

Op 10 mei 1940 zag ik, terwijl ik boodschappen deed bij drogist De Graaf, een colonne militaire wagens vol Nederlandse soldaten met de "oorlogshelm" op de van Citterstraat instuiven. Later in mei 1940 viel er in een nacht op zondag/maandag een bom op het huis rechts naast Jamin (hoekpand links) en zag ik de volgende dag naast de verwoesting ook de draden van de tram naar boven wijzen.

Tijdens de verdere oorlog nam het plein een belangrijke plaats in voor onze voedselvoorziening om datgene te bemachtigen waar de bonnen recht op gaven. Hierbij denk ik aan het Aardappelhuis Speciaal, groenteboer Roos, bakker van der Meer & Schoep, C. Jamin e.a. In de hongerwinter was kruidenier Vreugdenhil een baken hiervoor, want op het geblindeerde raam werd met krijt bekend gemaakt welke bonnen gebruikt konden worden en welke moesten worden ingeleverd. Ik weet nog heel lang te hebben moeten wachten eer dat bon 420 voor 500 gram suiker aan de beurt was. Voor deze winkel heb ik op 8 mei 1945 met vele anderen de komst van de Canadezen afgewacht en hen verwelkomd.

Niet onvermeld mag blijven dat slager Wensveen (Verhoef) tijdens de hongerwinter op sommige dagen gratis soep aan de eerst komenden verstrekte!

Gerard Spijkers





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

2 Februari 2011