Een e-mail sturen naar de Engelfrieten? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Deze bijvoorbeeld van Frans de Gooijer

Wil je terug naar de pagina met de kortere reakties, klik dan op deze link

Het Rotterdammertje

Juli 1940 komt een 13 jarig meisje in Naarden op onze boerderij logeren. Ik ben nog maar zeven en kijk tegen haar op. Ze heet Henny en is anders dan mijn oudere zussen. Andere kleren, andere spraak. Met rooie oortjes luister ik naar haar verhaal. Hoe ze is ontsnapt aan het bombardement in Rotterdam. Mijn ouders hebben haar daarom in huis genomen. Henny voelt zich al snel thuis in ons wereldje. Het is een hele overgang van een bovenhuis naar een oude boerderij. Ons primitieve bestaan en onderkomen vind ze wel romantisch. Ook kunstschilders komen af op het schilderachtige geheel. Stal en hooischuur nemen de meeste plaats in. Het woongedeelte is maar klein. Mijn ouders slapen in de opkamer, de rest in bedsteden. Gehuisd wordt in de donkere achterkamer met maar één raam. Buiten op het erf staat een afdak met de plee, goed is geventileerd door de kierende planken. Oh wee als iemand op een winteravond hoge nood heeft. Het is een expeditie om in het donker het spiegelgladde erf over te steken Op een avond komt mijn broer daar met een flakkerend kaarsje en veroorzaakt paniek bij de buren. De buurvrouw ziet op haar plaatsje achter haar schutting vlammen oplichten en roept: "Brand !" Mijn broer dooft snel de kaars en houdt zich stil. Oudjes vertellen ons over gebeurtenissen die zij alleen uit overlevering kennen.

Zoals over het bezoek van Napoleon aan Naarden. Er doet ook een verhaal de ronde over Jetje Dondermond, de tweede vrouw van Willem I . Zij maakte bij het tolhuis aan de Naardertraat een sanitaire noodstop. De po waarin zij plaste, kreeg bij de tolgaarders een ereplaats.

In deze voor haar sterk verschillende omgeving, belandt nu ons 'Rotterdammertje'.

Henny ziet romantiek in wat wij als dagelijkse werkelijkheid ondervinden. Als mijn vader het meisje de plee wijst, verzint hij ter plekke een fabeltje. Hij wil het geval enig cachet geven, ons gezin geneert zich ervoor. De fabel is 'n variant op de koninklijke pispot. Vader maakt het meisje wijs dat Napoleon, tijdens zijn bezoek , op deze poepdoos gezeten heeft. Op Henny maakt dit verhaal blijkbaar diepe indruk. Kort voor de sloop van de boerderij brengt Henny ons, samen met haar man, een bezoek en ze leidt hem rond. Trots toont zij hem de poepdoos en zegt: "Kijk, op deze W.C. heeft Napoleon nog gezeten!"

Frans de Gooijer voegt er dit nog aan toe:

Binnenkort komt dit verhaaltje (met 30 foto's) op de website van Teleac.
Een aantal van de bijbehorende foto's kunt u vinden op mijn weblog

http://gooiland.vijftigplussernl

De foto's staan bij het stukje 'Sekreet van Napoleon'.

Ik heb bij Teleac (Digitaal vertellen) een filmpje gemaakt over de belevenissen van dat meisje. Bijgaand de link van het filmpje:

http://nl.youtube.com/watch?v=6w-CMQYfQUA

Naar ik hoop komt het filmpje onder de ogen van het vroegere meisje. (nu ouder dan 80 jaar ) Misschien heeft ze kinderen en kleinkinderen. Het zou leuk zijn om weer contact te leggen.





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

22 Maart 2008