Een e-mail sturen naar de Engelfrieten? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Deze bijvoorbeeld van Elkan Pais

Wil je terug naar de pagina met de kortere reakties, klik dan op deze link

Ik heb bijzonder veel opgestoken van deze website, een unieke opsomming van historische feiten welke mij gedeeltelijk totaal onbekend waren.

Ik ben in Hillegersberg geboren in de Dorpstraat op 16 September 1932. Schuin tegenover van der Meer en Schoep en boven een kolen/haarden winkel.

Hier begon de verhuisdrift van mijn moeder, hetgeen resulteerde in verkassen naar de Raadhuislaan (tegenover het Zwarte Plasje, waar ik in 1936 mijn zwemdiploma haalde, ongehinderd door de vrij rondzwemmende ratten!!!). Daarna (ong.1938) naar de Adriaan van Mathenesselaan, bezocht de kleuterschool van juffrouw Smit in de Kerkstraat naast de Hillegondakerk. Wat een geschiedenis schuilt er achter deze kerk.....nooit geweten!!!!!!. Zag vanaf de Raadhuislaan/Zwarte Plasje de duitse Junker bommenwerpers binnenvliegen over de lager liggende weilanden.

Ik heb toen mijn vingers verbrand bij het oprapen van lege patroonhulsen van een soldaat die meende met zijn karabijn deze bommenwerpers neer te kunnen halen. Mijn grootouders kwamen die dag met een handkar te voet naar ons toe met de overblijfselen van hun huisraad, gered uit het pand Leuvehaven 164 (?) waar mijn opa een winkel had in scheepsbenodigdheden en mijn oom een sigarenwinkeltje (hoek Jan Slijpersteeg en tegenover een apotheek) Ik ben altijd op zoek naar een foto geweest van deze locatie, nooit gevonden. Wel trof ik op een veiling in Amsterdam een schilderij van van Mastenbroek, ging echter afgehamerd op een voor mij "onbereikbare" prijs.

De winkel was herkenbaar door een ijzeren rood-wit-blauwe vlag met de naam E. Pais en Zonen. Alsof het vernietigen van zijn winkel niet genoeg was, hebben zij zowel hem als ook mijn grootmoeder in October 1942 van bed gelicht en twee weken later vergast in Auschwitz.

Wij verhuisden in 1940 naar de Kerstant van der Berghelaan, vlak naast het schoolplein van de Berglustschool. Door na zonsondergang met grote regelmaat stenen en ijzeren voorwerpen door ons raam te gooien en onze voordeur met hakenkruizen te beschilderen waren wij gewongen te verhuizen, ditmaal naar een derde verdieping flat op de Schiekade, vlak naast de Ungerplein flat en tegenover het St. Franciscus Gasthuis (gedurende de oorlog door de Engelsen gebombardeerd). Het gevolg was dat ik dagelijks naar de Bergsingel moest lopen om met lijn 14 naar de Berglustschool te reizen.

In 1944 begon ik op de ULO in de Ruivenstraat. Ditmaal werd het dagelijks "lopen geblazen". Mijn vader werd in zijn jeugd lid van Xerxes en is dat zijn leven lang gebleven. Ik heb nog een foto van mijzelf door de Hr. Leoni gemaakt op het terrein van Xerxes aan de Wilgenplas) Mijn vader zat op school in de klas met Willem Lagendaal. Hij mocht van zijn Pa niet voetballen maar mijn vader heeft hem overgehaald en de rest in Rotterdam wel bekend!!!!

In 1942 ben ik lid geworden van Xerxes en toen de club naar de Abraham van Stolkweg verhuisde (tegenover de ophaalbrug) speelde ik in c1 en later b1 junioren met oa. Ad Verhoeven, Henk Verhoek en Dick van der Knaap. Met kunst en vliegwerk (en het nodige geluk) heeft onze familie de oorlog overleefd en zijn we in 1948 (door wie anders dan Faas Wilkes) naar Amsterdam verhuisd. Hillegersberg/Schiekade en omgeving zowel als de Leuvehaven liggen mij nog vers in het geheugen. Mijn geheugen wordt echter enorm opgefrist met de hulp van deze website.

Hartelijk dank voor het vele werk, het is van onschatbare waarde!

Moet het hierbij laten maar zou nog eindeloos kunnen doorvertellen..........................

Elkan Pais

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

5 Mei 2007