Een e-mail sturen naar de Engelfrieten? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Deze bijvoorbeeld van Anita Wagenaar

Wil je terug naar de pagina met de kortere reakties, klik dan op deze link

Ik ben Anita Wagenaar, geboren en getogen in Rotterdam. Op 3 juni 1967 zag ik mijn levenslicht. Samen met mijn twee zussen en broer ben ik opgegroeid op Rotterdam Zuid. Daar mijn moeder werkte, ben ik daar deels door mijn oma opgevoed. Mijn oma stond altijd voor ons klaar, was een ontzettende lieve vrouw. Helaas is zij in 1989 overleden op 75 jarige leeftijd.

Mijn oma vertelde wel over vroeger, maar dat waren meer losse verhalen. Nu, jaren later begrijp ik dat mijn oma heel veel verdriet in haar leven heeft meegmaakt. Dat zij desondanks toch altijd de humor heeft behouden, geeft aan wat een positieve vrouw het geweest moet zijn.

Nu ik met een stamboom over onze familie ben begonnen, realiseer ik me dat ik heel veel dingen niet weet. Helaas kan zij mij het niet meer vertellen. Hoewel het met de stamboom redelijk vlot, kom ik eigenlijk niets meer over mijn oma en opa te weten. Dat mijn bet-over-bet grootvader tijdens de Franse Revolutie als vrijheidsstrijder om het leven is gekomen is een mooi verhaal. Wie wil er geen held als zijn of haar voorvader? Maar ik weet niets van het leven van mijn oma en opa. Waar gingen zij uit? Hoe was dat in die tijd? Leven er nog vrienden en vriendinnen?

Helaas is de tijd mijn grootste vijand, ik realiseer me dat als er uberhaupt nog mensen in leven zijn die mij iets kunnen vertellen, dat ik niet veel tijd heb. Na het lezen van een aantal van jullie verhalen, helaas nog niet allemaal dacht ik trek de stoute schoenen aan en misschien kan iemand mij iets vertellen, een klein detail, een herinnering of een aanwijzing waar ik verder zou kunnen zoeken.

Ik zal jullie eerst eens vertellen om wie het gaat:

Mijn oma, Greet Hoogwerf, geboren op 9 november 1914 trouwt op 20 april 1938 met Hendrik Marinus van Meer.
Als mijn oma 13 jaar is, overlijdt haar moeder.
Mijn opa is waarschijnlijk van Belgische afkomst.

Mijn oma en opa hebben in elk geval gewoond in de Schuttersstraat te Rotterdam. Zij hebben op dat adres of ergens in de buurt een waterstokerij annex kruidenierszaak. Zij krijgen twee kinderen. Een jongen, Rinus van Meer (1939) en een meisje Ria van Meer (1941). Daarna krijgt mijn oma een miskraam van een tweeling. De miskraam is veroorzaakt doordat mijn oma op ijzel is uitgegleden in de winter (1942?). Na de miskraam wordt zij geopereerd en het gevolg daarvan is dat zij geen kinderen meer kan krijgen.

Mijn opa moet zich aanmelden voor de arbeitsinzet. Wanneer hij achter op een paardenwagen zit, wordt er door Duitse soldaten geschoten om de paarden te laten schrikken. De paarden slaan op hol en mijn opa valt van de wagen. Een wiel van de wagen rijdt over zijn hoofd en mijn opa overlijdt aan de gevolgen daarvan.

Dit is wat ik weet, ik hoop dat iemand mij verder kunt helpen.

Met vriendelijke groet,

Anita Wagenaar

e-mail: awagenaar@webcreatix.nl

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

6 Mei 2004