Een e-mail sturen naar de Engelfrieten? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Deze bijvoorbeeld van Lodewijk (Lo) Andriese

Wil je terug naar de pagina met de kortere reakties, klik dan op deze link

Het was een beetje veel werk om in deze leuke, ontroerende en spontane reaktie links te plaatsen, gebruik dus evt onze Search Engine op Aad's Homepage :

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Pijnackerplein en klik op ENTER

Beste Aad, Alie, Hans, Gerard, en alle meedewerkers.

Op ze Rotterdams gezegt - hoezouikjulliekunnebedanke - ik kan amper de taal nog., maar ik zal het proberen.

Ik ben van de Zaagmolenkade naar de Willamienakade, op 14 jarige leeftijd, op de Veendam naar de VS, - Salt Lake City, Utah - gegaan - het jaar was 1952. Zo de taal, en worden die ik herrinnerd, is van die leeftijd. Zo ik hoopt dat je me begrijpen kan.

(Duz ook vanwegens al die foutjes die je hier zal zien, gaa ik tog verder)

Eerste jaar van me leven stond me wiegie in de Raephorst Straat, de volgende twee jaren in de Zwaanshals Straat in die hook met die groote Vim reklame.
Toen naar de Hoogland Straat voor de volgende 7 of 8 jaar. Daar naa woonde wij (Vader, Moeder, Zus en ik) boven me Oma derde verdieping op de Zaagmolenkade net om de hook van de Zaagmolen Drift. Mij slaapkamer was op zolder met een raam gezigt op de Zaagmolenbrug en de beurman'z duive hokkie. De kruidenier Zuidam, is mij ook niet onbekend, kon ik zien van het agter-raam.

Me Oma & Opa, van me Vader ze kant, woonde in de Laanzigt Straat en had een Ome & Tante op de Goudserijweg en een andere Ome & Tante op de Zwaanshalskade. Zo als je ziet ik ben van je beurt.

Mijn Vader werkte voor Bijl uit Hillgesberg als een melkbezorger en reed een kerrie door het Noorden, Crooswijk en Kralinge. In de zommer ging ik wel eens met hem mee tussen de melk kannen. Wel een jaartje overgeslagen toen hij in Amersfort was van wegen die razia in de Hoogland Straat in '44. Hij kwam terug een paar dagen voor de bevrijding.

Ik ging al vroeg naar school (Montisori, Pijnackerplein?) en was vaak bij me Oma op de Zaagmolenkade, en dat was omdat me Moeder af en toe zwaar astma had en niet voor een mij kon zorgen. De volgende school was de jonge heeren school op de Delfgouw Straat als ik goed denk want het word allemaal een beetje wazig. Daarna de Prinses Juliana school in de Snelleman Straat. Klopt dat allemaal?

Wat een jaar '44. Vader gevordered, Zus geboren maantje later, ik naar Ome Herman en Tante Jo in Maassluis. Ome Herman en ze famielie ging dat jaar onderduiken boven (onderduiken boven, wat een leuke taal tog, he?) me Oma op de Zaagmolenkade. (Pantje was meestal leeg Mevrouw Harte, die daar woonde, had ook een huisje in Tiel) Ome Herman werd gezogt bij de Weremacht< van wegen zijn ondergronds werk als een Loodsman Kaptijn aan de Maas< (ze hadden hem niet gevonden). Toen de honger winter. Kooltjes zoeken op het Schuttersveld. Maar tog schaatsen op de Rotte. Ook dat jaar zakte ik door het ijs. Ergens bij de Zwaanshals Kade bij een houtwerf waar het ijs was gehakt, van wegen de diefstal denk ik, iemand trok me er uit - kan nog dat groen water en lucht balletjes van me aadem voor me ogen zien - toen hollen naar me tante die gelukig de kaggel aan had.

De jaren naa de bevrijding waren heel wat beter, veel straat feestje voral op de Hoogland Straat (ziet daar niet veel links van en ik weet dat in die tijd heel veel fotos gemaakt werden meschien will iemand daar meer over praten, zou leuk zijn). Werd een Padvinder. Ging op vakantie ergens in de Veluwe, Epe denk ik. Lekker glijbaantje maken van sneeuw en ijs vlak voor de deur van de Hillegardekerk. Viste heel veel voor Braassem, Bleek en Voorentjes aan de Rotte en bij het kanaal aan de Gordel Weg. De Rotte was mooi om te schaatsen maar ook good genoeg om effe een duikje te maaken op zo'n warme zomer avond. Kraalingse Bos en het Strandbad was ook niet vreemd vor mij. Voetballe bij HION, kijken bij Excelsior, Sparta, Feijenoord ook die speedway motorfietsen in de kuip. Zag de Haarlem-Globetrotters in het Kasteel. Tussen Rex en Ciniac heb ik ook heel wat centjes besteed. Poffertjes eeten in de Zwartjan en bij de Brug van de Bergweg en die viaduct bij het Hoffplein was ook zoon kraam. Veel toneel gezien in het Arena, en laat me niet vergeeten die film avonde in die pakhuisen in onze beurt. Ging ook veel naar het Overdekte zwembad in Hillgesberg en Sportfonsebad, ook - 2 of 3 keer - dat mantje aan de Maas. Jonges jonges wat een fijne tijd. Oh, ja ik heb ook een keer naar een pijl en boog wedstrijde staan kijken ik hoor jullie nog zigge van "schiet he'm in de ros pa", of zoiets, heb ik gelijk? Museums Nature, Scheepsvaart en Boymans was ik ook dol op. Het is net of hier in een droom zit te tikken. Kan ook nooit vergeten die avond toen ik van de trem uit stapte in de Oranjeboom Straat, in plaats van de overkant van me huis aan de linke Rottekade (had een verkeerd overstappie gemaakt), wat zatte me oudjes in de knijp, had me laatste centje besteed, zo ik, ging maar naar huis lopen.

Ik ben hier nu al een paar dagen bezig, en ik denk dat ik maar de helft heeft gezien, al die gedagte komen terug dankzijn al dat werk jullie hier hebben gedaan. Nogmaals heel bedankt en ik gaa wel verder in uwe site.

Lodewijk (Lo) Andriese

Email: Land1952@aol.com

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

27 December 2002