Een e-mail sturen naar Aad? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

nicht over

Een emiel naar een oud-leerling van het Chr. Lyceum in Gouda

De jaren 1965-1969 (Gouda) waren lange tijd de mooiste in m'n leven. Staan nu nog steeds superhoog genoteerd.

In 1965 begon ik met lesgeven. Daarvoor had ik na m'n middelbare schoolopleiding 's avonds Nederlands gestudeerd. Toen ik in 1965 lerares werd, was ik net 20! Ik gaf les aan klassen waar oudere leerlingen in zaten. In die tijd was het niet gebruikelijk iets te leren over lesgeven. Dat moest je maar kunnen. Daar vertrouwde ik toen op: ik kom uit een onderwijsfamilie!

M.n Goudse jaren zijn wat mij betreft heel intensief geweest. Of ik het eerste jaar daar al klassejuf was, weet ik niet meer. Later wel.

Inderdaad kregen we de mogelijkheid van klasseavonden in de kelderruimte. Met het probleem van een streekschool: wanneer ging de laatste bus naar huis. Ik herinner me nog een keer dat ik net thuis was na afloop van zo'n avond of er werd gebeld. Een leerlinge (Doreen Greaves, 1e klas) die de laatste bus had gemist. M'n enige vervoer in die tijd waren m'n benen en een fiets. Even zitten denken, en toen de ouders opgebeld. Kind heeft met mijn nachthemd aan in mijn bed geslapen, en ik in een slaapzak op een luchtbed ervoor. Ik woonde toen op kamers aan de Burgvlietkade, boven bakker Oud. De volgende ochtend stelde ze voor net te doen alsof ze niet bij mij had geslapen. In de klas, waar ze toen les had van me, moest ze steeds toch lachen en knipogen geven. Tuurlijk!

Soms kwamen hele klassen langs. Ze wisten me te vinden. Andersom ook. Ik herinner me jaren dat ik alle kinderen uit de klas waar ik klassefrik was thuis heb opgezocht. Dat heeft me o.a. nog een rondleiding Oudewater opgeleverd, met een bezoek aan de heksenwaag. En het 'bewijs' dat ik geen heks was.

heksenwaag

Struikelblokken (een spellingmethode) heb je te danken aan hogere goden, die daar al langer hun best deden. Met name Roel Kerssies en Bert Hofman. Die hadden ook het hele systeem uitgedokterd, waar ik jullie in ving. In eerste instantie moest ik wel, in tweede instantie beviel het me best. En probleem: de moeilijke woorden moest ik wel van te voren thuis zelf opzoeken. Anders wist ik ze niet foutloos te spellen. 'k Heb geprobeerd jullie dat niet te laten merken. Nooit verder vertellen hoor!

Hoe ik er toen uitzag? Volgens mij heb ik webmaster Aad foto's gestuurd ook uit m'n Goudse periode. Toen 1,74 m lang en donker krulhaar. Maat 40/42. In dat verband herinner ik me een jaar met wijde softlook jurken-mode. Ik dus zo'n ding gemaakt voor mezelf. Kom ik bij school aan, zit een hele klas te wachten op het bordes. O juf, wanneer verwacht u de baby? 'k Heb ze afgetroefd met: geheimpje, niet verder vertellen: 't is een tweeling en ik weet niet wie de vader is. Sprakeloos!

nicht1986positiejurk2

nicht in 1986, in verwachting

in die pasteltint jurk

Aad weet nu nog niets, wat is een pasteltint ????

Veel heb ik geleerd van Piet v.d. Berg, een van de toenmalige conrectoren, inmiddels overleden. Nog steeds heb ik contact met Sijp Kuyper (Engels), na het overlijden van z'n eerste vrouw (mijn eigen oudlerares biologie Leijsen) getrouwd met Riek van 't Laar (aardrijkskunde). En met Hennie Heykoop (Frans, inmiddels 95!). Leuk ook te horen over klasgenoten G en Leen. Ik herinner me ze opperbest, en positief. Jou trouwens ook, anders had ik niet gereageerd.

In mijn idee had ik trouwens niets negatiefs om me te kunnen herinneren. Ik heb je dan wel onlangs gemist op 5 oktober. De renie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Chr. Lyceum. Daar kwam ik wel oud-conrector Hans v.d. Bijlaard tegen. En Tineke Polet van de administratie, getrouwd met Theo van Doorninck, leraar Frans. De laatste is momenteel rector van het Johannes Calvijn Lyceum in Rotterdam. Tegenwoordig heet het S.G. De Goudse Waarden. Ik kom er nog, met name omdat ik accountmanager ben vanwege de HES/HR, waar ik tegenwoordig werk. Daar werd ik weer collega van Jaap Kroon, die in Gouda boekhouden gaf. Daar dank ik ook de stagebegeleiding aan.

'k Heb vandaag overdag naar je kunnen zwaaien. Ik zat de hele dag aan de Kralingse Zoom. 'k Hoop dat je niet teveel trauma's hebt overgehouden aan je strenge juf. En anders zijn er in de familie gespecialiseerd in psychische hulpverlening. (
LINK) En die snappen vast bij voorbaat dat je wel gedeukt moet zijn, wanneer je met mij te maken hebt gehad.

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

7 December 2002