Een e-mail sturen naar Aad? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Een Chinees Nieuwjaar in Canada

2004

De afgelopen twee weken zijn Chinezen (en andere Aziaten met een Buddhist achtergrond) druk bezig geweest met de viering van het begin van het nieuwe jaar 4701 van de Chinese kalender, het Jaar van de Aap. De Chinese kalender is gebaseerd op astronomische observaties van de zon, de maan, en de sterren.
Eenvoudig gezegd, het nieuwe jaar begint op de dag van de tweede nieuwe maan na de winter solstitium (zonnestilstand), en elk nieuw jaar valt daardoor op een andere dag van onze juliaanse tijdrekening, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari. Het Nieuwjaarsfestival eindigt 15 dagen later met de eerste volle maan in het nieuwe jaar en wordt 's avonds na het donker gevierd met een Lampionnen Parade en drakendansers.

Er zijn veel tradities verbonden met het begin van een nieuw jaar. Zo worden van te voren schulden afbetaald en de huizen goed schoongemaakt. Het schoonmaakgerei wordt goed opgeborgen, want je wilt niet per ongeluk good luck het huis uitvegen op nieuwjaarsdag. Alle ramen en deuren staan open, zodat het oude jaar vertrekken kan; terwijl slechte invloeden en gevaar met zevenklappers, trommels, en leeuwendansers op de vlucht worden gejaagd.

De leeuwendansers zijn gebaseerd op een legende, waar een monster iedere winter een dorp aanviel en de dorpelingen jaagden dit monster op een dag weg met het vervaarlijkste beest, dat ze van zijde, papier, en bamboe konden maken. Sommigen zeggen, dat hiervan de drakendans stamt. Zowel de leeuwen- als de draken-dans jaagt alles wat slecht is op de vlucht.
De huizen worden ook versierd, zoals bijvoorbeeld met de prachtige schilderingen hieronder:

chinesenewyeargraphics

Verder is op nieuwjaarsdag iedereen aardig tegen elkaar, want dat niet zijn veroorzaakt een slecht, en heel ongelukkig jaar. Kinderen worden op deze dag dus nooit gestraft!

Rood is een gelukbrengende kleur, want het symboliseert vuur en kan bad luck verdrijven. Dus men draagt veel rood, vooral tijdens het Nieuwjaarsfestival, schrijft op rood papier, en kinderen krijgen lucky geld in rode envelopjes, "lucky packets", die lai see heten.

De namen van de jaren zijn zo door Buddha genoemd. Volgens de legende had Buddha alle dieren gevraagd op Nieuwjaarsdag bij hem te komen. Twaalf kwamen er opdagen, en Buddha vernoemde naar ieder een jaar, plus hij kondigde aan, dat mensen geboren in een bepaald dierenjaar ook iets van de eigenschappen van dat dier zouden hebben. De dieren, die kwamen zijn als volgt in volgorde:

dierenriem1

rat - buffalo - tijger - konijn - draak - serpent

dierenriem2

paard - ram - aap - haan - hond - varken

In Vancouver, B.C. was de Chinese Nieuwjaarsparade op zondagmiddag 25 januari 2004 in het Chinatown, dat al sinds 1885 bestaat.

festivalchinatown

De Parade duurde meer dan een uur, want iedereen loopt mee - er waren drakendansers, leeuwendansers (leden van Kung Fu clubs), padvinderij en buurtverenigingen, plaatselijke zakenverenigingen, brandweerkapel en andere muziek korpsen, enzovoort, enzovoort.
Na de Parade waren er allerlei dingen te zien en te bezoeken, zoals Chinees waarzeggen, traditionele dansen, opera, en ballet, en Kung Fu demonstraties. Ik kreeg hier ook een lai see van Cathay Pacific, de Chinese luchtvaartmaatschappij.

luckypacketcathaypacific

Op 1 februari waren er nog meer festiviteiten in de stad. Dus ik eerst op weg naar Granville Island, waar een 20-meter lange drakendans zou zijn en natuurlijk ook weer leeuwendansers, Kung Fu, en traditionele muziek.

festivalgranvilleisland

en ook hier kreeg ik een lai see

luckygranvillepacket

en het was mogelijk mijn naam in Chinese kalligrafie te krijgen door een master kalligraaf! hetgeen ik natuurlijk dolgraag wilde en ben daar gauw heen gegaan - mijn naam werd als ma-rie-k geschreven, want dat waren de meest eendere klanken.
Het hangt nu bij mij thuis aan de muur:

kijk maar eens, mooi h!!!

marieko

Nadat ik ook de drakendans, die er de leeuwendansers begroette, gezien had, ben ik nog naar een ander gedeelte van de stad gegaan, Gastown, waar nog meer aan de hand was, zoals gratis eten!

festivalgastown

nou ja, de maaltijd heb ik net gemist, maar ik kreeg er nog wel een leuk verpakte mandarijn - meer good luck! :

mandarinorange

Het beste van alles echter was, dat ik hier een lai see met de Lucky Man zelf erop kreeg - ik had hem al voorop in de parade de week ervoor gezien, en ook net op Granville Island, maar hier stond hij op het zakje zelf en er zat een heuse cent in (geen chocolade dollar zoals in andere) - deze ga ik zuinig bewaren!

luckymanpacket

Er worden ook Nieuwjaarskaarten verstuurd en deze vond ik wel erg mooi:

nieuwjaarskaart1

Gung Hei Fat Choy!

voorspoed en geluk gewenst!
Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

10 Februari 2004