Een e-mail sturen naar Aad? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Marieke en Hanna over

Een foto van de Beukendaal in Rotterdam.....

Bij toeval vond Aad deze foto van de Beukendaal in Rotterdam, bijna goed....:

beukendaal

Marieke reageert metHanna reageert metNou, dan zetten we er ook maar deze foto bij uit ons
gele vla verhaal:

boogaardhoogeveen1

Opa en Oma Boogaard met Dick Nico en Hanna

Marieke nog in de boerenkool, zou Tante Alie zeggen...

Beukendaal 1948

En wie weet komen er nog meer reakties over de Beukendaal in Rotterdam ???
In het verhaal van Hanna lees ik dat dit niet het gedeelte van de Beukendaal in Rotterdam zou zijn waar de kleuterschool staat, maar het tegendeel is waar, als je goed kijkt zie links op de foto de witte muur van het schooltje.
In het eerste huis aan de rechterkant woonde de fam. Arts, met hun jongste zoon speelde ik nog weleens (Martin) en in het 3e of 4e huis daar woonden (in mijn ogen dan) erg oude mensen , die de vensterbank vol hadden staan met Sansevieria en een vergulde papagaaienkooi.

Rechts van het gedenkkruis was een bedrijfspandje van een stoffeerder, ik heb daar vaak staan kijken want als het goed weer was, stonden altijd de deuren open en de stoelen op straat.
Dat is het begin van de West-Varkenoordse weg .Ik kwam er vaak langs als ik naar school ging in de Kastanjedaal.
De stoep net voor de W-Varkenoordseweg kwam uit de richting van de Buitendijk, daar kon je het schelpenpad op en dan liep je zo op de Blauwe Winkel af.

beukendaaldijkhuis

Even links daarvan dit vrije dijkhuis op Nr.. 129, daar woonde wij, De fam. Mulder.

Groetjes Ren Mulder

Voor zover ik weet woonde de fam. Arts in het laatste huis aan de Beukendaal en ging de bocht vrij scherp linksom. Rechtdoor was een weg omhoog waar geen huizen stonden.M.a.w. daar hield de bewoonde wereld op. Hun huis stond tegenover de ingang van de kleuterschool.
Wij woonden een heel eind verderop ( richting kerk ) aan dezelfde kant en wij konden de kleuterschool alleen zien als we uit het raam hingen. De eerste zijstraat - die volgens mij op de foto staat - was nog verderop richting kerk.

Desondanks een leuke reactie. Ik was bevriend met de oudste dochter van de fam. Arts die Mieke heette. Verder herinner ik me een jonger broertje Felix en een zusje Evelien, maar dan heb ik het over eind jaren '40 - begin jaren '50.

Toen ik een aantal jaren geleden met Marieke daar op een nostalgisch tripje was, stonden alle scholen er nog - maar werden ergens anders voor gebruikt - en er was zo gigantisch bijgebouwd dat ik de rest niet meer herkende.

Groetjes, Hanna.

Het gedenkkruis stond ook dichter bij de Roomse kerk dan bij de scholen.
Voor de rest, herinner ik me hetzelfde als Hanna.

En o, wat zag het er anders uit een paar jaar geleden, alleen het stratenplan zelf klopte nog, toch leuk iemand anders zijn herinneringen te horen over dezelfde buurt.

Marieke

Hanna voegt er nog deze plattegrond aan toe:

beukendaalkaart

A. Ons huis

B. Huis fam. Arts

C. Kleuterschool

D. Kerk op de foto bovenaan dit verhaal
We kregen de volgende reaktie, met daarop weer een reaktie van Hanna:

Hanna heeft het inderdaad verkeerd: het gedeelte van de Beukendaal is inderdaad recht tegenover het kleuterschooltje, op de hoogte waar de Familie Verboom, met n zoon en de Familie Arts met hun zoon Martin naast elkaar woonde, dan kreeg je een open stukje en dan nog vier huizen, richting Blauwe winkel.
Iets meer naar de kerk woonde de Familie v/d Velde, de man met n arm. die was ijsverkoper, later is hij postbode geworden, wij zelf woonden op nummer 78, op het hoekje van de Eikendaal, wel een late reactie, maar erg leuk om het stukje te lezen.

Ruud Rijsdijk.

Hanna:

Er woonde inderdaad een familie Arts in het laatste huis van de straat tegenover de ingang van de kleuterschool. Ik kwam daar heel vaak omdat ik bevriend was met de oudste dochter Mieke. Verder hadden ze een zoon Felix en nog een jonger meisje van Marieke's leeftijd.

Om een reden, die er hier niet toe doet is de familie verhuisd in 1951/52. Misschien woonden er wel twee families met deze achternaam in de straat, want een Martin kan ik me niet herinneren. Wij hebben tot 1952 op nr 114 gewoond.
Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

5 December 2007