Een e-mail sturen naar Aad? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Aline is beroemd......!!

Marieke per emiel aan Aline:

ik ontdek vanmiddag, dat de straat hier achter ALINE heet!!! je bent beroemd!!!

Aline per emiel weer terug aan Marieke:

Daar wil ik natuurlijk WEL een foto van zien, tzt!!! Hangt er ook nog een verklarend bordje onder met mijn geboortedatum en mijn geweldige arbeidsprestaties?

HAHAHA!!!

Geef ze anders maar mijn emiel adres, ga ik er wel met de stad New Orleans over in discussie ....

en zo begon een leuke en onverwachte ontdekkingstocht in een stukje geschiedenis van New Orleans, LA, waar ik bij mijn dochter Nathalie voor Kerst en de jaarwisseling 2003-04 op bezoek was.

wie was deze Aline?! ...

edebore

Jean Etienne de Boré, de eerste burgermeester van New Orleans, Louisiana in 1803

tot mijn grote teleurstelling was dit niet Aline Engelfriet, maar de achterkleindochter van de eerste burgemeester van New Orleans in 1803, Jean Etienne de Boré (1741-1820) - hij was ook een plantage eigenaar, die onder meer het proces om grove kristalsuiker te maken ontwikkeld heeft. Etienne de Boré kwam van een adellijke Normandische familie. Zijn grootvader Robert de Boré heeft nog als een staatsraadlid onder Louis XIV gediend, waarnaar de toenmalige overzeese provincie van Frankrijk was genoemd: Louisiana.

New Orleans groeide gestaag in de 19e eeuw, en nieuwe bouwgrond was verkregen van plantages, die niet langer meer als zodanig dienst deden als de grondeigenaars hiertoe besloten.
In 1855, Marie Antonine Foucher Delachaise, kleindochter van Etienne de Boré en weduwe van Philippe Auguste Delachaise, besloot het Delachaise landgoed in haar bezit zodanig aan de stad over te doen voor bebouwing en mocht als gevolg daarvan 4 straten een naam geven.

Zij noemde ze als volgt:

Delachaise Street naar haar overleden man, Antonine Street en Foucher Street naar haarzelf, en Aline Street naar haar dochter.
En ja, Aline wordt inderdaad als a-lien (Nederlandse fonetiek) uitgesproken.

Mijn dochter Nathalie woont in Foucher Street, en zo ontdekte ik Aline Street er vlakbij. De Aline Street loopt van de Mississippi Rivier in het Zuiden naar het Noorden tot aan St. Charles Avenue en passeert daarbij Magazine en Prytania Streets, waar heel passend voor onze Aline op Magazine een dierenziekenhuis is, en bij Prytania een groot medisch complex voor die andere dieren, mensen.

aline3no

Naambordje op de hoek van Magazine & Aline

aline2no

Naambordje op de hoek van Prytania & AlineBovendien staat Aline's naam op de hoek van St. Charles Avenue in het trottoir met keramische tegels vereeuwigd.

aline1no

Straatnaam in keramiek op de hoek van St.Charles & Aline

aline4no

De Aline Street zelf!!!Op St.Charles Avenue zelf rammelt dagelijks een beroemde tram langs. Deze lijn is ononderbroken in dienst sinds 1835 en door dat feit de langdurigste in Noord-Amerika.

In de eerste jaren werden de overdekte wagens er door muilezels voortgetrokken, maar na zo'n 25 jaar werden die vervangen door de stoomlocomotief, en vervolgens tussen 1890 en 1900 door de huidige electrische tram.

Het model, dat we er vandaag zien rijden is van 1923, en alle 35 olijf-groene wagens zijn samen officiëel een "Rijdend Nationaal Historisch Landmerk" verklaard.

streetcar

streetcar2

De beroemde St.Charles streetcar op St.Charles Avenue


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

9 Januari 2004