Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Trammen

Hans Engelfriet herinnert zich nog zo goed ....

ret schild

Regelmatig mocht ik 's woensdags uit school om 12.00 uur mijn vader gaan halen van zijn werk op de Nieuwe Binnenweg 227, met tramlijn 14 (later is dit lijn 4 geworden). Een kinderkaartje kostte geloof ik zeven cent.

Vaak zeiden de conducteurs tegen mij:

moet jij een kinderachtig kaartje of een kinderkaartje

Nu het kon mij niet schelen, zei ik dan, als het maar zeven cent kostte. Het zat er dus al vroeg in, de wijze lessen van Alie!

Ik vond die ritten altijd geweldig. Ik stapte op bij de halte op de Bergweg bij Café du Nord. Je reed via de Noordsingel - Hofdijk - Pompenburg - Hofplein - Weena - Centraal Station - Westersingel - naar de Nieuwe Binnenweg. Mij was geleerd na de 's Gravendijkwal met de tunneltraverse op het stopknopje te drukken en bij die halte uit te stappen. De halte was op de hoek van de Claes de Vrieselaan en vlakbij de winkel van Siebel, waar mijn vader werkte. Ik vond dit altijd schitterend en keek mijn ogen uit.

Nu had menige jongen in die tijd dezelfde hobby als ik. In ieder geval al mijn broers. Er werd een apart woord voor in het leven geroepen:

trammen

Iedereen deed dit met veel plezier. Je zag onderweg van alles, vooral de wederopbouw van Rotterdam.

Mooie ritten heb ik gemaakt met bv. lijn 3 van Blijdorp naar de Groene Zoom in Rotterdam-Zuid. Ook lijn 22 was schitterend van Kralingen naar Rotterdam-West en wat te denken van lijn 4 helemaal naar Schiedam!

In die tijd kende je alle tramlijnen met routes en haltes uit je hoofd. Wijzigingen werden goed bijgehouden.

Mijn broer Dick maakte het nog bonter : hij wist zelfs alle nummers van de tramstellen en vaak ook nog de namen van de bestuurders en de conducteurs.

lijn 4


begin jaren '50 ??Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

20 Juli 2001