Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Het aanleggen van telefoon en TV

Hans Engelfriet verwondert zich er nog steeds over dat het nog werkte ook ....

De communicatiemiddelen in die tijd waren nog niet veel. Maar in de jaren 1954/1955 kregen wij ook telefoonaansluiting op het adres Willebrordustraat 97b.

Het was niet zo, dat de P.T.T. dit zo maar even inplugde. Welnee, een behoorlijke stuk van de straat werd open gebroken. Ik weet nog ons eerste telefoonnummer: 01800-86687. Je mocht in huis niet zo maar bellen, dat moest je eerst vragen aan je ouders en dan duidelijk uitleggen met wie je ging bellen en waarom? Misschien net als internet nu???

Ook televisie was er nog niet. De radio werd wel erg veel beluisterd in die tijd. Bekende programma's waren: "Moeders wil is wet"van Mia Smelt, daar luisterde mijn moeder altijd naar. Daarna :"De Arbeidsvitaminen", populaire en die tijd graag beluisterde muziek en liedjes. Op maandagavond een hoorspel: "de familie Doorsnee", op dinsdagavond: "de bonte dinsdagavondtrein", op donderdagavond :"het mastklimmen "van Johan Bodegraven en op zaterdagavond:"zaterdagavondakkoorden." Natuurlijk werd er ook veel geluisterd naar kerkelijke muziek en kerkdiensten.

TV 1956


........1956...........

Het moet 1956 geweest zijn, toen de televisie in ons huis intrede deed. Nu,dat was wat.

Bij buren of kennissen of familie werd wel eens gekeken, maar zelf een eigen televisie, geweldig!!. Ook dit was weer een hele operatie mede door het plaatsen van een grote antenne op het dak en veel kabelwerk door het huis. Maar het werkte.

Wij hadden nog maar twee kleuren: zwart en wit en als er ergens in huis of in de buurt een ander elektrisch apparaat werd gebruikt, gaf dit meteen storing.

Nu was er in die periode maar op een paar avonden uitzending. Ik dacht alleen op maandag - woensdag - donderdag - en zaterdagavond. Wij hadden nog maar één net. De uitzendingen duurden van 20.00 uur tot uiterlijk 22.30 uur.

Woensdagmiddag was er ook een kinderprogramma.

De televisie stond in de hoek van de kamer en was eigenlijk een aardig meubelstuk. Maar dit meubelstuk werd telkens toch weer opgeborgen.

Overdag zag je niets van de televisie, want er over heen werd een grote doek gehangen.
Dat moest in die tijd, tot op heden weet ik nog steeds niet waarom!!!.

Een emieltje sturen naar Hans, met het waarom van zo'n doek over de TV? Het e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)

We zetten alle reakties op deze pagina erbij, kom je ook nog eens op het internet, joh!
7 jaar na het ontstaan van dit verhaal kwam er dus de volgende reaktie:

Een TV was een boos oog; het oog van de duivel; een doek werd erover gehangen om te voorkomen dat dat oog kon zien wat de familie in de kamer aan het doen was. Men dacht dus, dat een TV een duplex systeem was; je keek erop naar de buitenwereld, maar de buitenwereld kon ook naar JOU kijken. Vandaar die doek, duidelijk?

ps Waarom vermeld u niet als TV programma in 1957 "Morgen gebeurt het" met professor Plano en die ruimte wezens? Vogelman drie enz enz.

Bibberen in die tijd; het eerste StaarWars of Startrek programma; op de Ned. TV... Wij waren de eerste met zo'n sciencefiction programma.

Mvrgr. Reg

Dankzij Reg kunnen we nu ook dit laten zien:

morgengebeurthet


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....

Terug naar de top

Last update :

20 Mei 2008