Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Via de Poldertunnel

Naar de andere kant van Overschie  ....

Via de Ziedewijstraat gaan wij weer rechtsaf de Abtsweg op. Wat is en blijft het toch stil hier!!!

Aan de andere kant van Overschie, Kleinpolder-West misschien meer drukte.

Bij de rotonde gaan wij linksaf de Ruggeweg over en onder de Poldertunnel door.

tunneltjeoverschie

Ook daar liggen nog dierbare herinneringen.

In onze tijd reed hier buslijn 32. De halte was precies in het midden van de Poldertunnel, het laagste punt dus. (volgens Aad klopt dit niet, maar de rest van het verhaal is hem wel bekend....)

In die vroegere jaren was het eens een strenge winter met zeer veel ijzel. Nu op je fiets naar het werk zat er toen niet in, dus dan maar bus 32 nemen. En wat gebeurde: bus 32 kwam er aan en stopte keurig bij de halte. Nadat iedereen was ingestapt, probeerde de buschauffeur weer beweging in de bus te krijgen. Maar helaas, door de vele ijzel kon de bus niet naar boven en gleed telkens weer terug naar de halte. Na een paar keer proberen zag de buschauffeur er verder niets meer in. Wij moesten allemaal uitstappen en lopen (met al die ijzel!!) naar de Burg.Baumannlaan om daar te proberen om met bus 33 verder te komen, hetgeen uiteindelijk wel gelukt is.

Maar terug naar onze rondrit. Geen last van ijzel, het bleef nog steeds schitterend weer.

Als wij met de auto's weer omhoog rijden, zien wij aan de linkerzijde tussen alle bomen nog net een glimp van de Lijnbaanschool. Vanaf september 1960 tot juni 1962 heb ik hier de Middelbare Handelsavondschool Mercurius gevolgd.
Twee jaar lang, elke week drie avonden, maandag, woensdag en vrijdagavond van 19.00 uur - 22.30 uur. Aan het einde van de Ruggeweg komen wij nu bij de Burg.Baumannlaan. Recht voor ons zien wij nog steeds het politiebureau (ik ben er nooit geweest!!!).

overschieburgbaumannf59

Burgemeester J.C. Baumann
1928-1941

Wij slaan rechtsaf de Burg.Baumannlaan in, langs, in die tijd, de zeer moderne R.K. kerk met de naam Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, gebouwd door Pastoor Adrianus Knots. De winkelstraat bestaat nog steeds. Maar ook daar is het assortiment winkels niet meer zoals in onze tijd. Wij rijden rechtdoor en passeren de kruising Hogebanweg.

winkelsbaumanlaan

De Burgemeester Baumannlaan
met rechts op de hoek van de Hogenbanweg weer zoo'n Bank...

Aan de rechterzijde is nog steeds het café-restaurant gevestigd, waar ik na het behalen van mijn Mercurius diploma 's avonds om 23.00 uur met vader een pilsje ging drinken op de goede afloop. Oh, Oh....

Moeder wist niet meer waar wij bleven. Waar komen jullie nu vandaan?, wat het eerste wat zij opmerkte, toen wij tegen 23.30 uur thuis kwamen.

Toen en ook nu nog niet was ik (en ook Aad niet) in het bezit van een GSM telefoon. Sorry ma, maar ik had wel mijn diploma behaald en het wachten op de uitslag duurde wel erg lang, want er moest eerst nog mondeling examen worden afgelegd. Kom je wel errug laat mee, met dit excuus...

Aan de linkerzijde van de Hogebanweg zien wij nog net de brug naar de Spaansepolder. Aldaar bevond zich mijn eerste pompstation voor mijn latere eerste echte auto t.w. de zwarte Volkswagen kever. Dit tankstation heette Lagendijk en ik betaalde aldaar tot ieders verwondering al met betaalcheques!!! Die mensen zullen wel gedacht hebben, waar haalt hij die vandaan, want dat ik bij een bank werkte, dat had ik natuurlijk nooit verteld...

Aan de overkant van het café-restaurant is nog steeds een bankkantoor gevestigd, ook nu weer ABN AMRO. (merkwaardig dat we op onze rondritten alleen maar deze bank altijd toevallig net tegenkomen)

Wij rijden nog steeds rechtdoor in de Burg.Baumannlaan. Dit gedeelte is helemaal stil. Aan beide zijden woonhuizen; geen mens te zien.

Wij kruisen daarna de Prins Mauritssingel. Zo te zien nog steeds een prachtige singel met vooral aan de rechterzijde leuke huizen met mooie geveltjes.

mauritssingelwater

Prins Mauritssingel

Bij de volgende kruising slaan wij linksaf de Pieter van Aschstraat in. Ook in deze straat is weinig veranderd.


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

12 April 2002