(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Op onze site hebben wij al het een en ander over de oudste Bankier van Rotterdam, de firma R. Mees en Zoonen :
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Mees en klik op ENTER
Een zeer gewaardeerde bijdrage van Arie Spek, waarvoor onze hartelijke dank!
In mijn eerste baan bij Van Walbeeks Handelmij N.V. Ungerplein 2, Rotterdam (zie de foto, het bedrijf was gevestigd op de eerste etage), ik was toen 14 jaar, moest ik wekelijks kasgeld ophalen bij Mees aan de Blaak 10. Dat ging op de fiets en dan fietste ik met voor die tijd al veel geld en dan hebben we het over duizenden guldens (zou nu niet meer kunnen )
R. Mees & Zoonen
natuurlijk aan de Blaak
Het Pand van Mees aan de Blaak 10 tegenwoordig in gebruik als Kunstacademie.
Hierdoor kwam ik zeer regelmatig bij Mees over de vloer ook bij een latere baan kwam ik zeer frequent bij Mees over de vloer. Mijn jongste broer heeft jaren bij Mees gewerkt maar het was toen een onderdeel van eerst de ABN en later ABN AMRO. Inmiddels zit hij bij de Fiod.
De Heeren Mees waren woonachtig in Kralingen.
In de jaren vijftig begin 60er jaren was er een Hoofdkassier woonachtig op het Oostplein in de flats boven de toenmalige orgelzaak van Joh. De Heer. Deze Hoofdkassier kreeg altijd te horen van de controle afdeling wanneer er weer een controle op de kas werd gehouden. Aangzien er twee kassen waren hevelde hij tekorten over naar de kas waar een tekort was. Op een goede dag werd hem verteld dat de volgende dag allebei de kassen gecontroleerd zouden worden. De Hoofdkassier in paniek.
Wat was zijn oplossing in de ene kas deed hij een pakje brood en de andere kas vulde hij aan tot het juiste bedrag dat aanwezig moest zijn. Hijzelf kwam niet opdagen en toen men naar zijn huis ging om hem op te halen of te kijken wat er aan de hand was bleek dat hij zelfmoord had gepleegd.
De vraag wat heeft hij met het geld gedaan ????
Daar had hij onder andere de Gereformeerde aan de Boezemweg / Gerdesiaweg mee op laten knappen een nieuw orgel, nieuwe banken een nieuwe preekstoel en schilderwerk.
En Mees had het nakijken.
Uit Wikipedia:
Willem de Kooning Academie.
Geschiedenis van de Rotterdamse kunstacademie.
De Willem de Kooning academie is vernoemd naar de Rotterdamse abstract expressionistisch kunstschilder Willem de Kooning (1904-1997). De geschiedenis van de (kunst)Academie in Rotterdam voert, volgens Adjunct-directeur drs.J.J.L.Chabot, terug tot 16 juni 1773 toen onder leiding van de zeeschilder Hendrik Kobell het tekengenootschap "Hierdoor tot Hooger"werd opgericht. Dit tekengenootschap is in mei 1781 omgevormd tot een publieke Academie: de Rotterdamse Academie. In 1795 begon men, naast de tekenlessen, ook lessen te geven in bouwkunde en perspectiefleer. Het jaar daarop volgden lessen in anatomie. Kunstbeschouwing en lezingen vormden het theorieaanbod. Toch bleef de Academie vooral belangrijk als ontmoetingsplaats voor discussie(303 leden in 1808), terwijl het onderwijs eigenlijk bijzaak was (45 leerlingen).
De Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen ontstond op 7 oktober 1851 door samenvoeging van het Rotterdamse Tekengenootschap en de Rotterdamse Industrieschool en was gevestigd aan de Coolvest tegenover de fabriek van Louis Dobbelmann. Deze school kende twee afdelingen, namelijk de afdeeling A,waar de artistieke vakken werden gedoceerd en de afdeeling B, die technisch was georiënteerd.
Er werd vooral les gegeven in het natekenen van bestaaande schilderijen en tekeningen. In 1881 kwam daar een einde aan toen Jan Striening werd aangenomen als hoofddocent van de afdeling A.
Striening, tekenleraar van de Deventer Tekenacademieschool, was goed bekend met de in Frankrijk ontwikkelde tekenmethode Dupuis, die het tekenen naar plaat uitsloot. Eenmaal aangesteld op de Academie voerde Striening direct hervormingen door in het traditionele tekenonderwijs.Geen prentvoorbeelden meer voor de klas, maar draadmodellen en blokken om na te tekenen.Ook de lesuren in et tekenenvan geklede en naaktmodellen breidde hij uit. Striening vormde ook de opleiding kunstnjverheid toe aan de Academie.
Aangezien de meeste leerlingen overdag moesten werken, organiseerde Striening al meteen na zijn indiensttreding avondlessen. De afdeling A telde 464 leerlingen in het cursusjaar 1893/1894 (Gemeentearchief Rotterdam), waarvan van 336 bekend is dat zij een dagbaanhadden.
Er was in die tijd in Rotterdam geen verenigingsgebouw,zoals in Amstedam en Den Haag het geval was. Het koffiehuis De Stoomtram in de Van Oldebarneveltstraat vormde een belangrijk ontmoetingspunt voor de aankomende kunstenaars.
In de dertiger jaren verhuisde de Academie van BK & TW naar de G.J.e Jonghweg in de wijk Dijkzigt. Tussen 1965 en 1969 was Pierre Janssen directeur van de afdeling beeldende kunsten. Ir. W.G.Janssen was tussen 1960 en 1983 directeur van de afdeling techniet.
Momenteel is de Academie gevestigd in het voormalige Bankgebouw Blaak 10 van R.Mees en Zoonen.
Klik hier voor de overige verhalen over R. Mees en Zoonen |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|