Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Hans' herinneringen aan zijn vader Piet

De veranderingen bij en het afscheid van Siebel

De zaken bij Siebel gingen voorspoedig en in de jaren '80 was het aantal vestigingen al flink uitgebreid t.w.:

  • Amsterdam: Kalverstraat 121-123
  • Rotterdam: Stadhuisplein 24-26
  • Den Haag: Lange Poten 9-11
  • Utrecht: Bakkerstraat 27-29
  • Haarlem: Grote Houtstraat 63


  • Langzamerhand ging men nadenken over de toekomst van dit van oorsprong familiebedrijf. Uiteindelijk deed de mogelijkheid zich voor om het bedrijf te laten kopen door het Vendex concern. Siebel zou wel zelfstandig doorgaan, maar wel onder de vlag van Vendex. De heren Siebel werden adviseurs, aldus het verhaal van mijn vader destijds.

    E.e.a. betekende ook, dat de werkzaamheden voor mijn vader gingen veranderen.
    De administratie, zoals hij die jaren handmatig had bijgehouden, moest geautomatiseerd worden mede omdat het moederbedrijf Vendex het plan had de Siebel formule verder uit te bouwen door het vestigen van nog meer winkels o.a. in de V & D warenhuizen.
    En weer plichtsgetrouw ging mijn vader hiervoor studeren.

    De automatisering werd in die jaren nog gevoerd met ponskaarten. Ik herinner mij, dat vader hiervoor een cursus moest volgen, waar hij toch wel grote moeite mee heeft gehad. Ik zei wel eens tegen hem of het niet verstandiger was te stoppen met werken en met de VUT te gaan.

    Maar vader moest hier niets van weten : Wanneer ik 65 jaar ben, dan ga ik pas met pensioen zei hij altijd.

    De laatste jaren van zijn werkzame leven kon je aan hem merken, dat hij het tempo niet meer kon bijhouden. Maar tot het einde toe heeft hij zijn werkzaamheden altijd uiterst correct uitgevoerd.
    Vele computerlijsten heeft hij gecontroleerd en hij wist precies wanneer en welke input weer aan het computercentrum geleverd moest worden. Altijd alles zeer zorgvuldig.

    In die jaren kon hij het ook niet altijd verkroppen, wanneer er weer eens iets was fout gegaan met invoer in de computer. Hij klaagde hier wel over, maar deed alles om het weer goed te krijgen. Zijn collega's op kantoor hadden een groot respect voor hem.

    Ook de toenmalige directie van Siebel heeft hem altijd zeer gewaardeerd. Maar toen brak toch de dag aan, dat hij de pensioen gerechtigde leeftijd van 65 jaar had bereikt en dus na 46 jaar trouwe dienst afscheid moest nemen van zijn geliefde bedrijf. Siebel gaf hem een goed getuigschrift af met de volgende tekst :

    siebelafscheid1

    Ook vader sprak een dankwoord zoals hij dacht, dat dit hoorde en zei op 26 november 1982 het volgende :

    siebelafscheid2

    Uit zijn nalatenschap bewaar ik nog steeds met veel respect dit getuigschrift van Siebel en zijn dankwoord aan de directie.

    Op 1 december 1982 kwam mijn vader dus thuis, maar nu als gepensioneerde.
    Al spoedig daarna ging hij toch weer iets actiefs doen. Muziek nam al een grote plaats in in zijn leven. Vooral het overnemen van muziek op cassettebandjes werd zijn lust en zijn leven. Werkelijk honderden bandjes ( we putten er nog steeds uit...) heeft hij opgenomen met muziek.
    Zelfs mijn voorraad cassettebandjes met muziek van destijds heeft hij allemaal overgenomen. Uiterst zorgvuldig heeft hij op kaartsysteem alles vastgelegd, wat hij had opgenomen en dan ook nog op volgorde van muziek.



    Jaren nadat we dit verhaal hadden gepubliceerd, ontvingen we de volgende bijdrage van Karin van Tuyl - de Vries, wat door Hans als volgt is bewerkt:

    De zaken bij Siebel gingen voorspoedig en in de jaren '80 was het aantal vestigingen al flink uitgebreid t.w.:

  • Amsterdam: Kalverstraat 121-123
  • Rotterdam: Stadhuisplein 24-26
  • Den Haag: Lange Poten 9-11
  • Utrecht: Bakkerstraat 27-29
  • Haarlem: Grote Houtstraat 63


  • Langzamerhand ging men nadenken over de toekomst van dit van oorsprong familiebedrijf. Uiteindelijk deed de mogelijkheid zich voor om het bedrijf te laten kopen door het Vendex concern. Siebel zou wel zelfstandig doorgaan, maar wel onder de vlag van Vendex. De heren Siebel werden adviseurs, aldus het verhaal van mijn vader destijds.

    En hoe dat verder is gegaan, wordt ons verteld via het blad Imagazine uit 2002, dat we via Karin van Tuyl - de Vries ontvingen, want in 2002 bestond Siebel Juweliers 90 jaar!!

    Een kleine terugblik.

    De grondlegger van het bedrijf, Arij Siebel, opent in 1912 zijn eerste juwelierszaak aan de Jonker Fransstraat in Rotterdam. Door het bombardement werd deze winkel verwoest. Maar de 2e wereldoorlog opende men een winkel aan de Nieuwe Binnenweg 227 te Rotterdam. Later werd een nieuwe vestiging geopend op het Stadhuisplein en nog weer later aan de Coolsingel te Rotterdam. Tevens werd reeds al in 1940 een vestiging geopend in Amsterdam in de beroemde Kalverstraat.

    Het koopmanschap zat Arij Siebel in het bloed. Niet alleen als detaillist maar met de oprichting van de InkoopMaatschappij Arij Siebel (IMAS) ook als groothandelaar. Via deze groothandel wordt er rechtstreeks bij de fabrikanten ingekocht.

    Na de 2e wereldoorlog zetten Arij's zonen, Aart en Bas, de zaken voort. De drang om groter te worden zit beide mannen in het bloed. De grote steden in de Randstad zijn hun werkterrein.

    In 1945 wordt aan de Lange Poten in Den Haag de derde grote zaak gevestigd. In de Grote Houtstraat in Haarlem wordt in 1966 de vierde vestiging geopend. Tien jaar later, in 1976, volgt het Utrechtse filiaal in het meest karakteristieke Jugendstilpand van deze stad.

    De heren Siebel vormen met hun sterk uiteenlopende karakters een gouden koppel. "Meneer" Aart zorgt voor de stijl en cachet van het bedrijf, daar waar "Meneer" Bas zijn commerciële eigenschappen op een uiterst handige manier aan de dag legt. Heel opmerkelijk voor die tijd is, dat de heren Siebel met de voornamen worden aangesproken.

    Aad: toch niet echt opmerkelijk, want bij Philips had men het vroeger ook altijd over meneer Anton en later diens zoon, meneer Frits.

    Met vijf toonaangevende winkels in het westen van Nederland opereert Siebel Juweliers in het midden en topsegment van de Nederlandse juweliersmarkt.

    Vanaf hier met wat kleine veranderingen en toevoegingen van Ad Eijgensteijn, waarvoor onze hartelijke dank!

    Echter door gebrek aan opvolging worden de winkels in 1979 verkocht aan Anton Dreesmann van Vendex International (toen Vendex/KBB).

    Naast de toenmalige directie, Bert Gunters en Ad Eijgensteijn maakt ook een zoon van Bas Siebel, Ronald deel uit van de directie. De tweede zoon Eric is 1e assistent-inkoper Goud en Zilver bij Ad Eijgensteijn.

    Maar na nog een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in het familiebedrijf kiezen zij uiteindelijk een andere richting en verlaten het bedrijf. Evenals Ad Eijgensteijn in 1988. Bert Gunters blijft tot zijn Pensioen. Peter van Elswijk neemt de zaken over van 1988 tot het jaar 2000.

    De bedrijfspolitiek van het moederconcern Vendex International is erop gericht om met Siebel Juweliers uit te groeien tot een landelijk opererend filiaalbedrijf. Daartoe worden in eerste instantie 3 kleine filialen geopend in de warenhuizen van V & D: Sierabelle Juweliers.

    Vanaf dat moment groeit het bedrijf explosief. Door de overname van Kan Juweliers in 1987 worden er in één keer zes zaken aan het winkelbestand toegevoegd met vestigingen in onder andere: Alkmaar, Hilversum en Amsterdam-Noord.

    In datzelfde jaar worden er nog achttien zaken overgenomen van het voormalige Limburgse juweliersbedrijf Vroemen Thissen - Lucardi b.v. met vestigingen in onder meer Apeldoorn, Amersfoort, Arnhem, Delft, Maastricht, Venlo, Roermond, Den Bosch, Gouda, Rotterdam, Weert en Zwolle. Deze winkels worden Siebel Juweliers dan wel Lucardi Juweliers.

    Op deze manier krijgt Siebel Juweliers al heel snel nog veel meer landelijke bekendheid.

    Met in totaal 44 filialen in 2002 is Siebel Juweliers dan de grootste juwelier van Nederland.

    Een nieuwe winkelformule is op 15 november 2001 in Zwolle van start gegaan met een compleet nieuw winkelconcept.

    Thans in 2010 zijn er nog 37 filialen van Siebel Juweliers. Lucardi Juweliers is afgestoten aan de Kijkshop.

    Ondanks haar hoge leeftijd van 90 jaar in 2002, bewijst het nieuwe concept, dat Siebel Juweliers nog steeds springlevend is en mee gaat met de tijd.

    In 2012 zal dus ook het 100-jarig bestaan worden gevierd !!




    Familiewapenklein
    wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


    Terug naar de top





    Last update :

    22 Februari 2010