Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Hans' herinneringen aan zijn vader Piet

De oorlogsjaren bij Siebel

Over zijn Siebeljaren kon hij in het verleden altijd veelvuldig vertellen. Zeer sterk waren zijn herinneringen aan het bombardement van Rotterdam in mei 1940, waarbij ook de winkel van Siebel Juweliers werd getroffen.

In een van de boeken van Hans vonden we deze foto gemaakt op het moment dat de Duitsers de Oude Binnenweg binnentrekken, een paar uur later zou ook dit stukje Rotterdam verbranden......

siebeluithang1940

en wat zien we links :
een uithangbord van Siebel

Als jongeman van 22 jaar heeft hij ook mee geholpen om zo veel mogelijk spullen te redden, maar de branden werden zo enorm, dat het meeste verloren ging. Indrukwekkend was altijd zijn verhaal hoe hij door het brandende Rotterdam uiteindelijk weer thuis kwam in de 2e Jerichostraat 11b te Rotterdam-Kralingen. Vanuit hartje Rotterdam naar Kralingen was toch nog een behoorlijk stuk lopen, maar gelukkig is hij veilig thuis gekomen.

2e Jerichostraat

2e Jerichostraat 11b

Na verloop van tijd ging Siebel juweliers weer een nieuwe winkel openen en wel aan de Nieuwe Binnenweg 227 te Rotterdam. Het bedrijf had in die periode ook al een vestiging in Amsterdam aan de Kalverstraat 123.

trouwenaliepiet

Na het huwelijk met Alie Boogaard op 23 september 1942 werd mijn vader tewerk gesteld bij Siebel juweliers aan de Kalverstraat in Amsterdam. Als jong gehuwden vestigde het jonge paar zich ook in Amsterdam aan het Colombusplein 24.

Wat mijn ouders niet wisten, was dat dit pand al geruime tijd leeg stond. Hier in hadden joden gewoond, die waren weggevoerd naar Duitsland. Lang hebben mijn ouders hier niet gewoond, omdat mijn vader zich moest melden als dwangarbeider in Duitsland.

Mijn moeder Alie is toen weer naar Rotterdam verhuisd naar haar ouders, temeer was dit beter,omdat zij van haar oudste kind Hans in verwachting was.
Niettemin bovenstaande herinner ik mij, dat ik samen met mijn vader midden jaren '50 nog wel eens terug geweest ben in dat huis aan het Colombusplein 24 in Amsterdam.

Na terugkeer van mijn vader uit Duitsland kon hij weer onmiddellijk gaan werken bij Siebel Juweliers aan de Nieuwe Binnenweg te Rotterdam als winkelbediende, zoals je toen werd genoemd.

Tijdens het verblijf van mijn vader in Duitsland, heeft mijn moeder geen salaris ontvangen van Siebel Juweliers. Wellicht ontving mijn moeder wel ondersteuning via het Bureau Krankenkasse. In ieder geval ontving zij hiervan bericht op 19 mei 1943 naar aanleiding van haar schrijven van 10 mei 1943 aan het Gewestelijk Arbeidsbureau, Stadhouderskade 6 te Amsterdam. Via laatst vermelde instelling is ook bekend, dat mijn vader op 4 mei 1943 werd tewerk gesteld bij het Aufnahmegebiet Südwestdeutschland, Zeilstation Bietigheim. Zoals bekend via deze
link werd mijn vader later tewerk gesteld bij Maschinefabrik Wafios Werk III te Reutlingen, Württhemberg, Z.W.Duitsland, maar een dokumenten uit deze linkwordt hier herhaald :

krankenkasse2






Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

14 December 2001