Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Op naar het Heemraadsplein

Hans Engelfriet vertelt over onze rondrit ....we gaan van de Blaak naar het Heemraadsplein

Wij zijn vanaf de Blaak aangekomen op het Churchillplein met recht voor ons het torengebouw van Royal Nederland Verzekeringen.

Wij gaan linksaf de Schiedamsedijk op. Vervolgens rechtsaf de Schilderstraat in, kruisen dan de Schiedamse Vest en gaan rechtdoor naar de Witte de Withstraat.
Ook deze straat is thans weer geheel opgeknapt en gelukkig heeft men nog vele oude panden in stand weten te houden. Het is nu een drukke straat met veel winkels en de huizen boven de winkels worden vaak bewoond door artistieke mensen, gezien de vele galeries, die er te zien zijn.

Wij komen nu uit op de Eendrachtsweg en zien recht voor ons de zeer fraaie kerk van de Remonstrantse Gemeente aan de Westersingel. Rechtsaf de Eendrachtsweg komen wij uit op het Eendrachtsplein, wij kruisen de Westblaak en komen dan uit bij de kruising met rechts de Oude Binnenweg met zijn vele nostalgische winkels, maar wij gaan linksaf de Nieuwe Binnenweg op.

Even zien wij nog rechts van ons de lantaarnklok, zoals die in vroeger jaren op veel plaatsen hebben gestaan en wij zien ook nog net een oud tramwachthuisjes, zoals er vroeger velen waren.
Nu is dit een koffiehuisje niet te verwarren met een coffee-shop!!

Wij rijden nu rechtdoor op de Nieuwe Binnenweg en verbazen ons er over, dat dit gedeelte er zo keurig uit ziet met de fraaie huizen met leuke gevels en ornamenten.

Natuurlijk komen wij langs de Gouvernestraat met het Lantaarncomplex (films) en de van Speijkstraat (kindertehuis).

Bij de grote bocht naar links zien wij het thans :"beroemde" Saftlevenkwartier, waar sedert ruim een jaar camera toezicht is in verband met drugsoverlast.
Het is nog te vroeg klaarblijkelijk, want drugsverslaafden zien wij niet; wij kunnen genieten links en rechts van de prachtige hoge panden en mooie gevels.

Wij zijn nu aangekomen op de kruising 's Gravendijkwal met de tunneltraverse.

Wij rijden nog steeds op de Nieuwe Binnenweg. Dit gedeelte was vroeger en ook nu nog veel smaller dan het eerste gedeelte. Een eindje doorrijden komen wij langs nr. 227. Hier was vroeger gevestigd een filiaal van Siebel juweliers , waar pa jarenlang heeft gewerkt. In het huis boven de winkel woonde de familie Urbanus. Siebel is eind jaren zestig hier reeds verdwenen. De buurt werd toen al slecht en zeer terecht heeft Siebel dit adres verlaten.
Er is toen een meubelzaak in gekomen en was hier ook vele jaren gevestigd.

Maar wat zien wij nu: op nummer 227 is thans een sexshop gevestigd.

Nu, in die buurt zal zo'n winkel wel goede zaken doen!!

Bij de kruising Claes de Vrieselaan aan de rechterzijde is nog steeds gevestigd een filiaal van ABN AMRO. Vele keren is hier al ellende geweest (overvallen e.d.), maar men geeft de moed daar klaarblijkelijk niet op.

Wij rijden nog steeds op de Nieuwe Binnenweg. Ook dit stuk ziet er enigszins troosteloos uit. Aan het einde van dit gedeelte links was vroeger ook een gezellige bioscoop (naam ben ik vergeten) gevestigd. In dit pand is nu gevestigd een Pinkstergemeente onder de naam "De Kandelaar".

Wij komen nu weer in wat rustiger vaarwater, want wij zijn nu aangekomen op het Heemraadsplein.

Wij moeten hier de 2e afslag linksaf om naar onze eerste stopplaats te gaan.

Wij rijden op de Heemraadssingel. Wat is het hier nog mooi.

Schitterende grote panden, fraai onderhouden met grote gevels en ornamenten. Recent las ik nog in mijn krant, dat de vraagprijs voor deze panden al meer dan 1 miljoen bedraagt.


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

20 Januari 2001