Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Kees van Dongen, de Bohemien van Delfshaven

Gepubliceerd in 1900.

Kees van Dongen is in 1877 in Delfshaven geboren. Voor hij naar Parijs vertrok, had hij in de Batavierenstraat een klein atelier

vandongendelfshaven

Hij was een knappe, aardige jongen om te zien. Van 't moutersgeslacht, waarin zijn vader de zware arbeid staag voortzette, bij dag en bij nacht omgloord door de rosse gloed van de eelt - als een van de oudst vertrouwde werklieden in dienst van de firma Henkes te Delfshaven - uit deze afkomst had de jonge Van Dongen zijn spierkracht, zijn brede polsen, zijn korte, stierig-sterke nek, zijn toen al nooit af te leiden doorzettelijkheid, ook in de omgang met het zich zo wegschenkend aanhankelijke meisje en de harde, schier ascetische bereidheid tot nijpende ontberingen.

Maar zijn herculische lichaamsbouw was slank en lenig. En de vleiende klank van zijn stem vooral gaf aan zijn wezen iets strelends waardoor z'n altijd vaardige ironie, zijn lachende cynismen, zijn stugge, koppige zelfverzekerdheid iets milders kregen, wat tegelijk respectabel en amusant was in deze nog zo heel jonge klassiaan van de Schilders-Academie.

Zijn manieren waren daarbij van een welhaast meisjesachtige gratie en omdat hij lang, donkerbruin pony droeg tot dicht op zijn zeegroene ogen, die evenwel van de mouters de erfelijke licht-ontstoken randen hadden, omdat hij zich kleedde in de zwier van de artistieke armelijke nonchalance - was hij, vooral door de grauwe nuchterheid van de werkstad Rotterdam een waarlijk innemende verschijning van een bohémien - kunstdiscipel, naar wie de vrouwen op straat reeds omkeken met welgevallen....

Maar natuurlijk hebben we ook nog wat latere foto's en info gevonden:

vandongenpijp

vandongenateliervandongenbaard

De vrouw noemde Kees 'het mooiste landschap'. Mannen schilderde Kees van Dongen (Delfshaven, 1877-1968) dan ook omdat ze lelijk zijn, vrouwen vanwege hun schoonheid.
Het resultaat: tal van verleidelijke vrouwenportretten, met als bekendste model wellicht Brigitte Bardot.

Naast een parade van Van Dongens "femmes", de betoverende illustraties uit 1001 nacht, de Parijse nacht- en stadsgezichten en het sensuele Venetië.

Van Dongen behoorde met zijn werk tot de groep Les Fauves, die in de eerste tien jaar van de vorige eeuw in Parijs furore maakte. Zijn werk, maar vooral ook zijn levenswijze was spraakmakend. De flamboyante feesten in zijn atelier gingen tot diep in de nacht door en werden bezocht door befaamde politici, kunstenaars, schrijvers en filmsterren.

Kenmerkend voor zijn werk zijn de primitief aandoende vormen en de felle ongemengde kleuren. Van Dongen, Matisse, Derain, De Vlamincken Marquet waren de leidende figuren.
Op zoek naar nog meer verhalen uit de Pers anno 1860 - 1940 ? Klik dan maar vlug
HIER

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

30 Mei 2003