Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Bruisend Rotterdam

Hans Engelfriet was er jaaaaren naar op zoek en dankzij de Rotterdammers ....

Omslag1Omslag2


Waar ik heel erg blij mee ben, zijn mijn ooit uitgeleende boeken van ruim 40 jaar geleden met als titel

Bruisend Rotterdam


Ik heb ze nooit meer terug gezien




Eerst dacht ik nog, dat mijn lieve broertje Aad deze had, maar helaas ook niet. (ho, eens effe.......)

Nu ik was nog jong (geboren in 1943) en nu zou je zoiets niet meer doen.

Er zijn trouwens nog wat dingen, die je nooit moet uitlenen, weet je?? Ook dat schijnt een echte Rotterdamse uitdrukking te zijn.

Je moet nooit je vrouw, je pen en je boeken uitlenen !!!

En zo begon Hans een emiel aan Alex den Ouden van die geweldige site de Rotterdammers, en gaat hij verder

Maar goed, fantastisch is het om deze twee boeken weer in mijn bezit te hebben. Ik heb deze beide boeken even gedownload van de Rotterdammers en werkelijk de pagina's en alle foto's roepen veel bij mij op.

Wellicht is het leuk om te vertellen, op welke wijze je aan deze boeken met foto's kon komen, destijds

Het is bekend, dat deze boeken destijds zijn uitgegeven door Van der Meer & Schoep te Rotterdam.

meerenschoep

Destijds, toen ik nog thuis woonde in de Willebrordusstraat, was er in de
Rodenrijselaan een winkel gevestigd van Van der Meer & Schoep. Het was voor die tijd een vrij luxe brood- en banketwinkel. Via vriendjes van school (Juliana van Stolbergschool) hoorde ook ik, dat eerder vermeld bedrijf een spaarsysteem had ontwikkeld om allereerst de foto's te gaan sparen en daarna de albums. Slim, toch....

Er moest bij Van der Meer & Schoep beschuit gekocht worden. In die beschuitrollen zaten zegeltjes en die moest je plakken op kaarten. Als je genoeg volle kaarten had, ging ik naar het Willebrordusplein, want daar was de fabriek gevestigd en ook daar kreeg je tegen inlevering van de volle kaarten een mapje met foto's. Ik herinner mij dit nog goed.

hoek schiebroeksestraat

Hoek Willebrordusplein, daar waar vroeger de bakkerij van Van de Meer en Schoep was

hoek Schiebroeksestraat 2

En vanaf de hoek van de Schiebroeksestraat


Aangekomen bij de fabriek moest ik een grote trap op naar bovenste verdieping. Aangekomen op die verdieping werd je al gauw wit van al het meel.

Op deze afdeling was een glazen hok gemaakt, waarin volgens mij de chef was gezeteld, wellicht o.a. speciaal belast met de verstrekking van de foto's en later de albums. Of je nu moest bijbetalen, weet ik niet meer.

Nu, je begrijpt wel, dat vele familieleden en kennissen door mij werden opgetrommeld om toch vooral beschuit te kopen bij Van der Meer & Schoep, want je moest heel wat volle kaarten hebben om alle foto's en de latere albums te bemachtigen. Ruim twee jaar heeft naar mijn mening onze gehele omgeving de bedoelde beschuit gegeten.

En dit antwoordde Alex :

Leuk Hans, dat je met
Bruisend Rotterdam
zo blij bent.

Daar is erg veel belangstelling voor, volgens mij hadden ALLE echte Rotterdamse jongens uit die tijd (onze tijd) die twee boeken, zij het dan dat niet iedereen het doorzettingsvermogen had, die talloze beschuiten te vermalen om alle foto's bij mekaar te krijgen.
Die hadden dus een album zonder alle plaatjes, de tweederangs-zielen ! Gelukkig kneedde mijn moeder nooit paneermeel door de halfom-gehaktballen, maar twee beschuiten. Dat hielp, want er werd heel wat gehakt gegeten, zo in een week!

Nou voor hen die nu nog niet weten waar hebben ze het toch over, volgt nu een fragment uit de Rotterdammers en hoe weinig tijd het kost om het geheel even te downloaden:

Bezoek het wederopbouwend Rotterdam en haar havens in 1954-1956. Kijk, blader en lees in twee boeken, destijds uitgegeven door Van der Meer & Schoep N.V. Ze nemen je mee op een uitgebreide rondtocht in die jaren kort na de Tweede Wereldoorlog en tonen je hoe de stad koortsachtig aan haar herstel werkte.

Schets voor twee heren

Eerst vader Jan aan het woord ....

In 1957 gaven wij onze oudste zoon Peter twee boeken voor zijn verjaardag, over Rotterdam. Onlangs kwamen die weer boven water. Waar? In de bibliotheek van mijn jongste zoon Alex. Die heeft nu eenmaal iets met boeken. Toen we de twee boekjes samen doorkeken, begonnen we allebei te knorren. Van genoegen. Wat een prachtig tijdsbeeld. Rotterdam, in 1954 respectievelijk 1956, knoerhard werkend aan de Wederopbouw.

Alex zei: "Dat moesten we ook maar 's op het net zetten, vin-je ook niet?"
Ik, een beetje voorzichtig: "Ja hee, als ik dat allemaal over moet typen, krijg ik wel blauwe vingers hoor!"
En Alex weer: "Oh maar daar heb je moderne technieken voor, joh, je scant de zaak en dan OCR je 'm gewoon."
"Oh CR? Dat gaat m'n pet nog wat te boven, vrees ik?"
"Nou, dan doe ik het toch wel even?"

Prima, prima, die kaant mot 't uut. Had hij die prachtige boeken maar niet op z'n planken moeten verstoppen. Goed, en dan nu over naar Alex.

We schakelen nu over naar zoon Alex ....

De twee boeken zijn gezet in lood en gedrukt in boekdruk. Dat ziet er mooi klassiek uit en laat een heerlijke nostalgische "moet" (lichte indrukking in het papier) zien. Dat maakt het OCR'en (optical character recognition) wel een tikje lastiger. Dat bleek ook wel, want m'n Omnipage maakte toch best nog wel 'n enkele herkenningsfout. Dus eerst de spellingcontrole er overeengehaald en toen de hele zaak met de hand nagecorrigeerd. Heerlijk ouderwets, net drukproeven nakijken, maar wel een ietsje meer werk dan ik had geschat. Nou ja ....

De afbeeldingen in beide boeken zijn ingeplakte plaatjes, meestal van 6x8,5 cm of 8x11,5 cm. Er zitten ook wel een paar grotere tussen. Ze zien er uit als foto's, haarscherp, mooi contrastrijk. Wit randje. Als je de loep er op zet, zie je echter dat het geen foto's zijn, maar in diepdruk gedrukte prentjes. Van elk origineel is een heel fijn gerasterd cliché gemaakt. Echt vakwerk. Maar omdat de originelen dus wel gerasterd zijn, is het gereedmaken voor het net óók al weer meer werk. Je scant ze op 300 dpi en vervolgens resample je ze op de gewenste breedte (750 of 400 pixels). 'n Tikje verscherpen en ze zijn zo mooi als de originelen. Dat resamplen en verscherpen doe ik in een freeware programma, IrfanView. Uitstekende software en nog geheel gratis ook. Wat kan een (oud) Rotterdammer zich nog meer wensen?

Beide boeken werden gemaakt door een reclamebureau, in opdracht van Van der Meer & Schoep N.V. te Rotterdam. Die hoef ik toch zeker niet voor te stellen? Zijn er soms Rotterdammers die geen brood van Van der Meer & Schoep hebben gegeten? Nou dan. Je kunt aan de vormgeving wel zien, dat er een reclamebureau achter zit. Kijk alleen maar 'ns naar de getekende kopjes. Die geven juist die specifieke tijdsgebonden sfeer, die deze boeken zo om te smullen maakt. Vanzelfsprekend moesten die kopjes ook terugkomen op het net.

OK. Ik heb de originele pagina-indeling aangehouden. Op de meeste pagina's staan dan maar drie prenten, zodat de laadtijd acceptabel blijft. Alleen zijn het wel vrij veel pagina's geworden .... We hebben op de pagina's één modern element toegevoegd, namelijk de doorklik-knopjes voor de navigatie.

Tot zover de verantwoording. Veel plezier bij het lezen en kijken.

WAARSCHUWING. Deel 1 omvat 34 pagina's met tesamen 98 afbeeldingen. Deel 2 telt 33 pagina's met 84 illustraties. De pagina's zijn elk maar een 5-8 kB, dus die laden wel snel. De prenten van Deel 1 nemen echter in totaal 3,8 MB in en die van Deel 2 vragen 3 MB! Da's niet misselijk. Enne .... WIJ vonden beide boeken ONweerstaanbaar .... weet dus waar je aan begint!

en dat noemt Hans dus even downloaden

En dus maar weer terecht een beetje reclame maken voor de Rotterdammers, de mooiste site ooit over Rotterdam............, wat een uurtjes zijn daar ingestopt :

  • De overzichtspagina van Bruisend Rotterdam kun je bereiken via deze link
  • Rechtstreeks naar Deel I gaat meteen via deze link
  • Rechtstreeks naar Deel II gaat meteen via deze link


  • Familiewapenklein
    wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


    Terug naar de top





    Last update :

    3 November 2001