Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Naar de Blaak

Hans Engelfriet vertelt over onze rondrit ....we zijn bijna op de Blaak

Wij gaan vanaf het Oostplein rechtsaf, een vrij nieuw gedeelte van Rotterdam in nl. de Burg.van Walsemweg, vernoemd naar de bekende Rotterdamse burgemeester van na de oorlog tot medio de vijftiger jaren en een bekend figuur van de voormalige Christelijk Historische Unie (opgegaan in het latere CDA).

Wij kruisen nog de Mariniersweg en zien dan voor ons de bekende kubuswoningen met het veel hogere gebouw, dat het potlood wordt genoemd.

kubuswoningen blaak


de kubuswoningen, maar wie kent die nu niet

Wij rijden hier onderdoor en komen dan op de Blaak.

Het Bleekveld


Gelijk aan de rechterzijde is het metro-en treinstation gevestigd. Een bezoek aan dit station is de moeite waard. Op de eerste verdieping vinden wij het metro-station en nog een verdieping lager het treinstation. De trein richting Dordrecht rijdt nu al vele jaren onder de grond. Tijdens de bouw van dit station stuitte men op oude resten van wallen, waarschijnlijk in vroegere jaren een nederzetting. Een gedeelte hiervan is nog steeds zichtbaar.

Achter het metro/treinstation Blaak is gevestigd, maar voor ons niet zichtbaar, de grote Rotterdamse bibliotheek, welke pas weer is vergroot met zijn gele buizen aan de zijkanten.

Wij rijden nu over de Blaak met links gebouwen geheel afgebroken en de weg, die vroeger toegang gaf tot de oude Maasbruggen. Eveneens aan de linkerzijde vinden wij het gebouw van vroeger R.Mees & Zoonen, later Mees & Hope. Hier heeft mijn broer Aad vroeger nog vakantiewerk gedaan. Nu is het een sociale academie, wat dat dan ook mag zijn; het gebouw ook historisch, ziet er helaas wat verwaarloosd uit.

Een eindje verder aan de rechterzijde van de Blaak, het gebouw van de land-en tuinbouworganisatie Cebeco. En dan weer aan de linkerzijde twee monumentale panden van ABN AMRO, het linker pand was van de voormalige Twentsche Bank N.V. en daarnaast het vroegere pand van De Nederlandsche Handelmaatschappij N.V. In de jaren 1964 zijn deze banken gefuseerd tot ABN.

Om aan de éénheid gestalte te geven, was het niet gemakkelijk om de gebouwen aan elkaar te bouwen. Men heeft toen na 1964 ervoor gekozen een stuk luchtbrug te kopen bij Schiphol en deze tussen deze gebouwen te plaatsen, zodat men gemakkelijk binnendoor kon lopen. Het personeel werd ook minder ziek, want verkoudheden kwamen in die tijd veel voor, omdat men steeds via de buitendeuren naar de gebouwen moest lopen.


In 1960 ben ik mijn loopbaan begonnen bij De Twentsche Bank N.V., dus ik heb het hele proces van verbouwingen meegemaakt. Deze gebouwen staan nu al een paar jaar leeg. Hopelijk blijven ook deze gebouwen behouden, want zij zijn ook karakteristiek, kijk maar naar het gebouw van De Twentsche Bank N.V. met bovenop het Twentsche Ros en bij de ingang van de Nederlandsche Handel Maatschappij N.V. een maquette met het anker. Ook was in dit gebouw jarenlang gevestigd het Japanse consulaat.

De Nederlandsche Handel Maatschappij N.V. is opgericht in 1824. Van hieruit werden erg veel zaken met het voormalig Nederlands-Indië gedaan.

    Ook in Nederlands-Indië was de handel in opium (later geimporteerd uit Turkije) een (koloniaal) staatsmonopolie. In het zeer conservatieve Nederland van de 19e eeuw werd daar echter niet openlijk overgesproken, maar toch was het algemeen bekend. Men zegt dat de Gouden Eeuw mede gefinancierd werd door de opium handel, net zoals later de aanleg van de spoor- en waterwegen werd gefinancierd uit de Indische baten.

      In 1824 werd door de 'koopman-koning' Willem I de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) opgericht met als doel de financiéring van de handel met Java e.o. Winst bleef echter uit, totdat in 1827 Willem I besloot om de NHM het monopolie op de invoer van opium te geven : meteen werd winst gemaakt.
      Een eeuw later, dus in 1924, werden in het herdenkingsboek keurig de winsten op de opium handel vermeld.
      Halverwege de jaren zestig ging de NHM op in de ABN, die later weer op ging in de ABN Amro. Dankzij het feit dat Willem I grootaandeelhouder was van de NHM moet niet alleen hij, maar ook zijn nakomelingen flink verdiend hebben aan de opium handel. Volgens Forbes heeft Beatrix nog steeds 10% van de aandelen van ABN Amro.
      Hoog boven de ingang van het oude hoofdkantoor van de NHM in de Vijzelstraat 32 in Amsterdam, staan nog steeds de standbeelden van Coen, Daendels en Van Heutsz.
We gaan verder met Hans' verhaal, sorry voor de onderbreking?

In het pand van de NHM was ook een werkkamer gereserveerd voor Prins Bernhard, die een aantal keren per jaar hier kwam. Ik heb hem echter nooit gezien. De kamer is in latere jaren verbouwd tot lunchkamer voor directieleden, waar ik ook vele keren geweest ben.

Op de eerste verdieping van dit gebouw, was de grote directe vergaderzaal gevestigd, waar ik ook vele vergaderingen heb meegemaakt. Het was een prachtige zaal met vele prachtige wandversieringen.

Op een gegeven moment kregen wij bericht, dat deze vergaderingen voorlopig daar niet meer gehouden zouden worden in verband met verbouwingswerkzaamheden. Wij moesten bijna twee jaar uitwijken naar Hotel Engels op het Stationsplein.
Wat bleek later: een directielid vond, dat er teveel zon in deze zaal kwam en wilde deze zaal in precies dezelfde staat verplaatsen naar de andere zijde van het gebouw (Posthoornstraat) En aldus geschiedde.
Ik wist niet wat ik zag bij de heropening. Alles inclusief wandversieringen, tapijt, enorme grote tafel en meubilair waren exact in dezelfde stijl overgeplaatst naar de andere kant, zo ook de enorme ornamenten van de verlichting. De geschiedenis heeft nooit verteld, hoeveel dit heeft gekost. Velen zeiden toen al: wat een geldverspilling, men had dit toch ook met zonwering van buitenaf kunnen regelen!!!.

Maar terug naar onze rit. Naast het voormalige NHM gebouw zien wij ook links het pand van de voormalige Amsterdamsche Bank (Incasso Bank). Ook dit is een zeer karakteristiek pand. In latere jaren was hier het kantoor van de NMB gevestigd (later ING). Het wordt nu weer verbouwd, want de Kamer van Koophandel zal hier haar intrek nemen. Het beroemde beeld: "Nakie van Blakie" is ook al lang verwijderd en prijkt nu aan de gevel van het ABN AMRO kantoor op de Coolsingel.

Nog even verder kijken en wij kunnen nog net zien het beroemde beeld van Zadkine, ter herinnering aan de 2e wereldoorlog : "Rotterdam zonder hart". Rechts zien wij nog een glimp van de monumentale Laurenskerk en dan verder rechts op de Blaak de nieuwe gebouwen van de Robecogroep, Rabobank en Fortisbank.


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

20 Juli 2001