Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Meer dan een halve eeuw later

 

Eindelijk was het zover! Op zondag 11 September 2002 kwam ik weer eens in Yerseke. Yerseke het dorpje, waar ik over vertelde in mijn oorlogsverhalen. 

Direct toen ik uit de bus stapte begreep ik al, dat ik veel te laat was om nog veel herinneringen te kunnen ophalen. Niet, dat ik nog de mensen zou kunnen ontmoeten, maar ik wilde de plekjes zien, waar ik mijn tijd had doorgebracht tijdens het wachten op mijn definitieve terugkeer naar Rotterdam.

Een halve eeuw is een hele tijd en dit eerste fotootje is nog ouder, maar geeft wel goed weer hoe het tijdens mijn verblijf daar zo ongeveer uitzag. Burenpolder werd deze wijk genoemd en aan het eind rechts kan men zien hoe ik bovenaan het trapje staand, het straatje in kon kijken, waar ik in de kost lag.

yersekedijk

 

 

Wat een verschil met wat ik nu zag!

yersekecafe

 

Deze foto moet ongeveer het straatje zijn en in mijn tijd was er inderdaad een café op de hoek, schuin tegenover waar ik woonde. Wat een verschil. Het heet nu de van Randwijkstraat en volgens het vriendelijke VVV in Yerseke, zou die straat ook in 1945 ook al zo geheten hebben. Maar deze naam komt me niet bekend voor en ik dacht dat van Randwijk een verzetsfiguur was geweest en vermoed, dat de naam in 1945 veranderd is. Zou ik het zo mis hebben? Maar het café De Sportvisser was het gebruiken van een kop koffie waard. Veel kwam ik echter niet meer te weten.

De haven was echter nog mooi genoeg om een bezoek te brengen. Het havengezicht is ook in de loop van de tijd veranderd. Van een vriendelijke vissershaven werd het een mooie jachthaven, zoals deze foto's laten zien. Zo was het voorheen

yersekehaven

 

 

en zo is het nu

yersekehavenlinks

 

 

Gelukkig kon ik verderop een foto maken van zo'n oude vissersboot, die hier in al zijn oude glorie ligt te pronken.

yersekeoudeboot

 

Maar het mooiste was en is nog altijd het gezicht over de Oosterschelde. 

yersekedijkenboot

 

 

Ik had natuurlijk ook de pech, dat ik op zondag daar was en dus de bedrijvigheid in en rond de haven miste. Ik ben er echter nu van overtuigd, dat ik veel te laat terug ben gegaan. Twintig jaar eerder, had ik misschien nog kunnen proberen om wat mensen te ontmoeten, die mij meegemaakt hebben en mij nog konden herinneren. Ergens in het achterhoofd, hoop ik, dat iemand dit stukje leest en zegt verrek, ik kan hem ergens mee helpen.

Maar voor de rest, denk ik dat Yerseke voor mij een gesloten boek zal zijn.

Stel nooit uit wat je heden kunt doen is de les van dit verhaal.

yersekestraatkerkWe kregen de volgende reaktie van Joeri Wisse uit Yerseke :

Op deze pagina vraagt u zich af of die bewuste straat altijd al de van Randwijkstraat heeft geheten. Volgens mijn informatie (tja, je bent 18 en dan hoor je wel n's wat van ouderen) zijn de straten van de wijk waarover u spreekt, in Yerseke 't Poldertje genoemd, allemaal vernoemd naar geleerden onder andere op het gebied van visserij.
Wel kan ik u met zekerheid melden is dat op de foto van de van Randwijkstraat (2002), de straat naar rechts én naar links, parallel aan de dijk de Burenpolderweg heet. Wellicht heeft u deze straten met elkaar verwisseld.

Gerard reageert met :

Met dank aan bovenstaand commentaar, heb ik ineens de oplossing van alle moeilijkheden over de straat naam gevonden. Ze staat in dit document. Ik snap nog niet waarom ik het, toen ik verhaal schreef, niet gezien heb. Kijk maar het staat er. Ik woonde toen in de Randstraat. Wat een geluk dat ik dit commentaar kreeg en wat kan een mens ziende blind zijn.

diplacedperseindh


Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

20 Maart 2003