Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens heeft weer een prachtig verhaal ....

De Waterstoker. 

Als ik het buiten Rotterdam over een waterstoker heb, kijken sommige mensen me aan of ze water zien branden. Daar hebben ze nog nooit van gehoord. Ik geloof wel in Amsterdam, maar daar noemen ze hem de water-en vuurbaas, dacht ik. 

De waterstoker zorgde, zijn naam zegt het al, voor heet water, omdat er maar weinig mensen waren, die dat zelf konden verzorgen. 's Maandags, als het wasdag was moesten we naar de waterstoker om emmers heet water te halen, die een cent per emmer kostten. We moesten dan naar de hoek van de Vinkenstraat en met de emmers vol ,weer terug, drie hoog de trap op naar de zolder en daar de emmers in de waskuip leeggieten. Onderweg mochten we zo min mogelijk morsen, en ook nog uitkijken, dat je geen heet water over je benen kreeg. 

De waterstoker verkocht echter nog meer. Hij verkocht ook nog aanmaakhout, dat waren van die kleine bosjes gehakt hout, waar dan de kachel mee aangemaakt kon worden. Er waren in die dagen ook mensen, die met een handkar vol met bosjes en andere stukken hout langs de deuren kwamen. 

Moest mijn moeder een zakje blauw hebben, dan kwamen we terug met een zakje Reckitt's. Dat was het vaste merk in die tijd en zo waren er veel meer.

Zakje blauw


Om het koper te poetsen gingen we poetspommade halen en dat was toen Brasso

Busje Brasso


En als we met Erdal thuis kwamen, dan hadden we schoensmeer gekocht.

Erdal


Maar het populairste wasmiddel was Klokzeep, daar zaten heel mooie cadeautjes in en daar greep Gerard vaak naast, omdat er meestal cadeautjes inzaten, die mijn oudere broers en zussen wel konden gebruiken. Soms zat er zelfs een vulpen in en dat was heel wat voor die dagen.

Bordje Klokzeep


 

Verder was er nog een gedeelte van de toonbank ingericht voor snoepgoed. Als we twee emmers water moesten halen en moeder had geen losse centen, dan kregen we een 2½ centstuk mee en dan kon het wel eens gebeuren, dat we voor het hallefie,dat over was, snoep mochten kopen. Nou een paar droppies hadden we altijd wel voor dat hallefie. 

Zo kon je bij de waterstoker voor van alles terecht. Bezems en bezemstelen. Harde borstels voor de was te boenen. Zachte borstels voor de schoenen en de laarzen. Er waren er zelfs bij, die wringers verhuurden. Ja, want anders was het hard werken om met de hand het wasgoed uit te wringen en...moest er natuurlijk geholpen worden. Maar tegen die tijd zat Gerard meestal op school. 

De wringer was een uitkomst en gelukkig kreeg mijn moeder er op een goede dag één. Ze moest namelijk ook gaan wassen voor haar zus, mijn tante Sien, die een pan met heet water over haar lichaam had gehad en lelijk verbrand was. Geen waterstoker, dus zelf heet water koken. Dat deden veel mensen, die een grote wasketel hadden. Maar op een dag kon dat fout gaan. Dus wij waren blij met de waterstoker. 

Een waterstoker! Wie heeft er heden ten dage ooit van gehoord.



Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

23 Juni 2001