(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Gastenboek |
---|
Naar beneden |
---|
Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal ....
Er was veel te doen.
Als ik zo de 20e eeuw eens bekijk, dan valt het op, dat er veel uitvindingen werden gedaan of ontwikkeld werden. Noem maar eens op. De radio, de stofzuiger, de televisie en de computer. En vooral de luchtvaart. En daar wil ik nu een beetje over babbelen. Allereerst over die dingen, die ik zelf niet meegemaakt heb.
Zoals 1910 het jaar dat Blériot per vliegtuig het Kanaal overstak. En ik heb ook alles over Jan Olieslagers van horen zeggen. Olieslagers was een motorcoureur, die zich intensief met de luchtvaart ging bemoeien en daarbij een hele reputatie opbouwde. Zijn bijnaam was De Antwerpse duivel.
Ik heb wel dit liedje horen zingen
Als Olieslagers dood valt dan kopen wij een schaar
En knippen heel de krullen van zijne pettelaar
Als Olieslagers dood valt dan krijgen wij misschien
de helft van zijn centen en ook nog zijn vliegmachien
Olieslagers, Olieslagers, Olieslagers val maar dood.(5)
Andere beroemde namen in de luchtvaart waren De gebroeders Wright, de eerste die een vlucht maakten. Lindbergh, die voor het eerst de Atlantische Oceaan overstak in zijn beroemde vliegtuig The Spirit of St.Louis en verder nog Fokker, Plesman en de bekende Nederlandse vliegtuigen, de Pelikaan, de Snip en de Uiver, noem maar op.
Als jongens was het een sport om de overvliegende machines te herkennen. De vliegtuigen kwamen nooit op grote hoogte over en we konden gemakkelijk de letters op de romp en de vleugels lezen Hier zie je bijvoorbeeld de Ooievaar.
Hoe wisten we dat nou? Gemakkelijk de laatste letter was de beginletter van de naam van het vliegtuig en het waren toen haast allemaal vogelnamen.
Het is niet de bedoeling om over de luchtvaart en zijn helden te schrijven. Daar kun je uitgebreid over lezen op het internet. Mijn verhaal gaat alleen over het beleven van het één en ander in de jaren dertig. We hoefden dus maar een vliegtuig te zien en de letters er op en dan schreven we de naam op van dat vliegtuig. Zo kwamen in die dagen over, de Roerdomp met een R aan het eind de Snip met een S, de Duif, de Pelikaan, waarvoor we nog eens 's avonds laat aan de radio gekluisterd waren, toen de machine terugkeerde van zijn beroemde Kerstvlucht.
Zo zagen en herkenden we ze allemaal. We leefden mee met de Uiver en de Melbournerace. Op de Bergweg even voorbij de Vinkenstraat had een winkelier een grote kaart in zijn etalage aangebracht en daarop hield hij met gekleurde kopspelden de stand van de vliegtuigen bij. Iedere dag als we uit school kwamen gingen we er langs en dan stonden we te genieten, als we zagen, dat de Uiver voorop lag. We zaten ook in zak en as toen de Uiver vermist was, maar gelukkig hoorden we snel, dat hij veilig in Albury was geland en net nog op tijd in Melbourne aankwam om de grote race te winnen.
Natuurlijk zaten we in de dakgoot toen de Uiver in Nederland terugkeerde en de bemanning zal zeker het wuiven en zwaaien gezien hebben van de talloze mensen, die op de daken zaten.
We zaten ook in de dakgoot als de Zeppelin over Rotterdam kwam en zo zagen we de Graf Zeppelin in al zijn glorie.
Ik moet er wel bij vertellen, dat ik in de tussengoot moest blijven, want mijn moeder had mijn broer en zus opgedragen om niet in de smalle goot aan de straatkant te laten. Nou ik stond vlakbij de voorkant en kon op een hoekje duidelijk de Zeppelin voorbij zien komen.
Ja er was veel te doen en veel te zien in de Twintigste eeuw en dit was alleen nog maar iets over de luchtvaart.
Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|