Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens heeft weer een prachtig verhaal ....

Trippie en Lizabertha.

Tegenwoordig staan de kranten vol met strips, maar mijn vroegste herinneringen gaan naar Tripje, oftewel Trippie zoals wij dat zeiden.

Ik kon al heel vroeg lezen. Nog geen zes jaar oud, verslond ik iedere dag, het verhaal van Trippie en zijn zus Lizabertha. Ook toen ik nog niet lezen kon, was Trippie al een favoriete strip. Telkens, als het Rotterdamsch Nieuwsblad in de bus gegooid werd, probeerde ik als eerste de krant te bemachtigen en dan zat ik soms onderaan de trap Trippie te kijken en later te lezen.

Ik herinner me dat mijn zus Cor en haar vriendin aan het blèren waren over Jopie Slim en Dikkie Bigmans, een veel gezongen liedje, dat sloeg op een eerdere strip, maar dat was voor mijn tijd.

Later kwam naast de hoofdfiguren ook nog Oepoetie erbij.

Trippie 2e deel


Zoals op het titelblad  te zien is een zwart jongetje met mooi krullend haar. Oepoetie werd een erg populair figuurtje in de kinderkringen.

 Er was nog een heel populaire strip. Bulletje en Bonestaak. Maar die stond in de Voorwaarts een blad van de Socialisten en dat kwam toen nog niet in huis, maar we kregen de avonturen van Bulletje en Bonestaak toch wel te zien.

Bulletje en Bonestaak


Deze strip werd geschreven door de later zo bekende A.M.de Jong. Juist de schrijver van o.a.Merijntje Gijzen. De tekenaar was al even bekend. Dat was George van Raemdonck.

Dit was in de jaren 30 wel de absolute topper onder de strips en toen de krant op een gegeven ogenblik met Bulletje en Bonestaak wilde stoppen, brak er bijna een volksopstand uit en de krant was wel genoodzaakt om ermee door te gaan.

In de dertiger jaren verscheen er een weer een andere figuur op het toneel Sjors van de Rebellenclub. Deze strip verscheen in de Humorist een bijlage van Panorama.

Voorpagina Sjors


Later kreeg ik op school het weekblaadje Okki en daarin stonden, dacht ik, ook de avonturen van Sjors en zijn latere vriendje Simmie. Die werd al spoedig omgedoopt tot Sjimmie. Sjors en Sjimmie, de strip is nu nog bekend.

Het is ook nog wel leuk om te vertellen, dat in 1923, mijn geboortejaar, het eerste boek van Trippie uitkwam. Het moet toen op het Slagveld, waar het Nieuwsblad gevestigd was, razend druk zijn geweest. Toen ook al, moest de Bereden Politie eraan te pas komen om de rijen mensen in bedwang te houden. Anders was het Slagveld een echt slagveld geworden.

Jaja! Trippie en Lizabertha en hun Tante Camelia, niet meer uit mijn herinneringen weg te slaan.

gegevens en plaatjes uit www.lambiek.netKlik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

25 Juni 2001