(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Gastenboek |
---|
Naar beneden |
---|
Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal ....
Toch nog wat meer
Ja, er is toch nog meer te vertellen over die oude plekjes in het Oude Noorden.
Komen er nieuwe foto,s, dan komen er ook nieuwe herinneringen. Voor die foto's zorgt onze webmaster wel en voor de tekst erbij ben ik ook ingehuurd.
Neem nou deze eerste foto van de Gerard Scholtenstraat.
Zo heb ik hem gekend. Alleen ik had graag de eerste boom omgehakt, want die boom camoufleert precies mijn geboortehuis. Maar daar is ergens een foto van. Op de andere hoek van de Aelwijn Floriszstraat is heel duidelijk het huis te zien, waar Opoe de Zwaan woonde. Daar heb ik al over verteld in, Meer over de GerardScholtenstraat. Hier ze je echter waar ze precies woonde en.....ook de Opoe van Diny Marquart. Ja sommige van onze trouwe lezers zullen deze foto heel leuk vinden. Het blijft echter vreemd, dat ik alleen heel veel weet over het gedeelte tot de Benthuizerstraat, maar de Gerard Scholtenstraat liep helemaal tot aan de Woelwijkstraat en eindigde bij de Jacob Catsstraat.
Bij bakkerij Jan de Graaf slaan we links de Benthuizerstraat in. In mijn jeugd keek ik altijd even door het kleine raampje van de bakkerij. Dan zag ik mijn vader aan het werk. Daar stond hij dan in zijn dikke jaegerondergoed voor de hete oven. Zo nu en dan mocht ik even een stukje naar binnen, maar dat was meer om een koekie te ontvangen. Brrr, mij te heet, dacht ik altijd.
Op deze foto zie je de Paardentram, die net voor het Pijnackerplein voorbijgaat en links is de Schommelstraat.
Op de hoek van het plein, zie je een café en daar was later Piet Apon gevestigd. Dit café wordt in verschillende verhalen van mij genoemd. Een stukje verder was dan de Poppendokter. Het elektriciteitshuisje met de daaraan verbonden pisbakken moest ook nog gebouwd worden.
De volgende foto uit 1950 geeft de Benthuizerstraat weer, zoals ik hem kende toen ik daar regelmatig kwam om op de bus of tram te stappen.
Rechts was een schoenenzaak en voorbij de Vinkenstraat, rechts was de speelgoedwinkel van Hartman, die eerst nog de winkel van Valentijn overgenomen had. Nog meer naar de Bloklandstraat toe, was in mijn schooltijd Simon de Wit en ik dacht dat hij er in 1950 nog was. Links zie je het begin van de Schoonoordstraat met op de hoek de bakkerij van De Korenaar.
En nu een foto van die goeie ouwe lijn 10.
Hier staat de tram op de hoek van de Zaagmolenstraat. Links achter het boompje bij de zonneschermen was de viswinkel van Koppenol, waar ik het ook al eens over gehad heb in een commentaar bij Alie's verhalen over het Pijnplein. Achter de tram links zie je de eerste huizen van de Vinkenstraat, tenminste het gedeelte waar ik woonde.
We lopen een stukje mee met lijn10, de Zaagmolenstraat in en gaan dan via de Eerste Pijnackerstraat en de Kromme Wiekstraat
naar de Wiekstraat. Hier is een heel oude foto, op de hoek van de Jacob Catsstraat.Ik heb die straat alleen gekend met links, even voorbij de man bij de muur, een grote reclamezuil, waar je met twee personen nauwelijks langs kon. Verder zie je de Snellemandwarsstraat aan de rechterkant. Daar een 50 meter voorbij woonde dan mijn Tante Marie en vanzelf mijn neef Frits, die neef uit mijn verhalen over de Romeinen, de Razzia en nog veel meer.
Met de volgende foto ben ik weer een heel eind terug. We zijn in de Willebrordusstraat.
Op deze foto zie je duidelijk de slagerij op de hoek van de Rodenrijselaan, waar ik de blikken gehakt moest halen van het crisiscomité. In mijn verhaal Bei mir bist du schön, lees je er alles over..
Zo dit waren weer leuke herinneringen, dankzij de niet aflatende ijver van onze webmaster Aad, die blijft zoeken en scannen, om zoveel mogelijk foto,s te verzamelen.
Ik denk, dat er dit jaar nog veel meer loskomt.
Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|