Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Voor Führer, volk en vaderland     De SS in Nederland

Sytze van der Zee schreef de geschiedenis van de SS in Nederland. Het is het verhaal van tienduizenden SS-leden die ook Nederlanders waren. Het is ook het verhaal van wat de SS in Nederland was, wat de SS met Nederland wilde.

De SS is een onderwerp dat velen afschrikt, maar anderen weet te fascineren; politieke stoottroep, moordenaarsbende en elite-leger tegelijk.

De Waffen-SS was de militaire tak van de SS (Schutzstaffel) en werd opgericht in 1935. Het was een aanvulling op de Wehrmacht, het reguliere Duitse leger. De eenheden van de Waffen-SS waren geducht om hun toewijding, berucht om hun wreedheid. De SS troepen maakten immers hun eigen wetten…

Vanaf 1940 konden ook niet-Duitsers vrijwillig dienst nemen bij de Waffen-SS. In de eerste instantie alleen vrijwilligers van ‘Germaanse’ komaf, maar later werden ook vrijwel alle ‘niet-Germaanse’ volkeren toegelaten. Procentueel kwamen echter de meeste vrijwilligers uit Nederland. Over het precieze aantal lopen de meningen uiteen. Het waren er in ieder geval meer dan 25.000, waarvan er ruim 12.000 sneuvelden, voornamelijk aan het Russische Ostfront).

Een commissie onder voorzitterschap van Paul Schnabel heeft het boek Voor Führer, volk en vaderland, de SS in Nederland ingedeeld bij de ‘voornaamste bronnen van de Nederlandse cultuurgeschiedenis.’ Hiertoe behoort onder andere ‘spraakmakende en grensverleggende non-fictie.’

Oud-journalist Sytze van der Zee (1939) schrijft veel over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Hij publiceerde o.a. het spraakmakende boek Potgieterlaan 7 (over zijn NSB-ouders en jeugd). Daarvoor was hij correspondent van NRC Handelsblad, adjunct-hoofdredacteur van Elsevier en hoofdredacteur van Het Parool.

Voor Führer, volk en vaderland verscheen eerder bij De Arbeiderspers. De huidige editie is volledig herzien en bijgewerkt.

Over Just Publishers: Voor Führer, volk en vaderland wordt uitgegeven door Just Publishers in Hilversum.

Meer info:

http://www.justpublishers.nl
Voor f�hrer volk en vaderland + DVD
Voor f�hrer volk en vaderland + DVD
Sytze van der Zee


Klik a.u.b. op de bovenstaande BolCom link voor meer informatie over het boek èn om het eventueel direct te bestellen!


Voor Führer volk en vaderland + DVD

Sytze van der Zee

van harte aanbevolen

Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

10 April 2008