Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Het Sluisje

Gerard Martens vertelt  ....

Heeft u dat nou ook? Ik bedoel heeft u ook een allereerste herinnering? Zo'n herinnering, waar niets meer voor komt? Je weet, wat er gebeurd is, je ziet de plek waar je bent en je hoort de stemmen van wie er bij je zijn. Nou, zo'n herinnering heb ik.

Ik weet nog goed, dat ik, op de hoek van de Gerard Scholtenstraat en de Aelwijn Floriszstraat, in een wandelwagentje werd gezet. Pas gekocht schijnbaar. Het was Zondag, mijn moeder en mijn oudste zus Jet waren erbij.
Ik hoor mijn zus nog duidelijk zeggen: Ach ma, laat dat jong toch zitten en dat kwam omdat ik, toen al eigenwijs, op mijn knieën ging zitten om naar voren te kunnen kijken. Zo gingen we, mijn moeder trots, op weg naar het Sluisje. Wist ik pas toen we er haast waren…

Door de Aelwijn Floriszstraat, langs de Schommelstraat, via de Zaagmolenstraat, de Bergweg op. Deze preciese route heb ik later vaak gelopen, vandaar.

Bij de Punt staken we over en zo gingen we langs Blommerdijkselaan en Soetendaalseweg naar Hillegersberg. We passeerden nog wel de bakkerij van Den Hartigh en de Heer Vrankenstraat.

bergweg39denhartigh

Het Kanaal moest nog gegraven worden en een brug was er nog niet. Zo kwamen we dan, onder het viaduct van het spoor, daar waar nu Station Noord is, op de Straatweg.

Links van ons passeerden we de Ceintuurbaan en rechts dus NIET de Adrianastichting, maar waarschijnlijk huize Suzanna en Adriana.

Maar we hebben nu eenmaal zoo'n mooie prent van de Adrianastichting, zetten we er toch maar bij.....

adriaanstichtinghil

Een stuk verder kwamen we aan de Kootsekade en we sloegen rechtsaf. Dat was vooral, omdat we langs de remise van de tram kwamen. Een hele belevenis voor zo'n hummel als ik.

Na de remise kwamen we bij de Rotte, daar waar die hele hoge houten brug lag. En die brug was hoog!

Links op de hoek was toen de Blikfabriek en we sloegen de richting in van de latere Prins Bernhardkade. Neem me niet kwalijk, dat ik de oorspronkelijke namen van deze kade en de Prinses Margrietlaan niet meer weet.

Op de wal van de Rotte lagen nog hoge stapels bomen, omdat daar de zagerij van Van Stolk was. Al dat drogend hout. Ik kan nog de heerlijke lucht ruiken. En daar, waar de Rotte, naar de Bergseplas wilde was Het Sluisje.

huisje sluiswachter

We moesten links af, langs het huisje van de sluiswachter, en dan kwamen we bij een, nogal wankel, houten bruggetje. Ik weet nog wel, dat mijn zus me uit de wandelwagen haalde, omdat ze het niet vertrouwde om mij met wagen en al er overheen te manoeuvreren.

Over het bruggetje lag links de Bergseplas en beneden aan het pad een schietbaan van de Handboogschietvereniging "De Romeinen". Rechts gingen we een trappie af en daar beneden was het café van Janus Verhoeven, waar die Zondag veel mensen aanwezig waren, omdat er een wedstrijd was van de Zuid-Hollandse Bond van Handboogschutterijen.

Ik denk, dat ik voor het eerst aan den volke vertoond werd, want in een mum van tijd was ik omringd door lief- en niet lieftallige dames, met alle aahh's en oohh's, die bij zo een leuk (ahum) kind geuit werden.
De heren waren meer naar mijn smaak. Ik kreeg al gauw twee Kwattarepen in mijn handjes gedrukt en…..er weer uitgerukt door mijn zus, omdat die dacht, dat ik er misschien mee ging boetseren, En dat met mijn zondagse goed aan. Jammer, want een stukje chocolade verorberen had ik al heel vroeg geleerd.
Even voor de goede orde. Mijn zus was 11 jaar ouder dan ik en ik heb heus de chocolade wel gekregen. Met aftrek van enkele stukjes voor het bewaren

Over die schietvereniging en de familie Martens zullen wel andere verhalen volgen. Tenslotte was mijn vader één van de oprichters en het grootste gedeelte van mijn leven werd door het handboogschieten in beslag genomen.

bergse rottekade

De Bergse Rechterrottekade

bergse rottekade

De Prinsenmolen aan de Rotte, voorbij het Sluisje, een Buitenkruier uit 1648





Jaren later kwam de volgende reaktie:

Het zal intussen wel bekend zijn , de prins bernardkade heette de langeweg, de prinses margrietlaan heette julianalaan, de philips willemstraat heette oranje nassaustraat.

Tegenover het zwembad "de Overdekte" geboren in 1936 waren deze namen ingeprent , ondanks dat in 1941 de straatnamen zijn veranderd spraken wij tot ver na de oorlog nog steeds de oude namen uit.

verder veel dank voor de leuke en boeiende site .

joop leer


Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

25 Oktober 2006