Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Omkoping bij zomeravondvoetbal!! 

 

Het zomeravondvoetbal is al van ver voor de oorlog aan de gang en het zal nu nog wel gebeuren. Voor de oorlog was er voor de werkeloze jongeren, en daar waren er heel wat in de crisistijd, zelfs op doordeweekse middagen een competitie georganiseerd. Dat was op het Land van Hoboken. Het moet daar erg druk geweest zijn, maar ik ben er zelf naar mijn weten nooit geweest. Het was te ver lopen en ik kon doordeweeks kijken naar het zomeravondvoetbal op het veld achter de Heer Vrankenstraat. Dat veld lag tussen het nog niet gegraven kanaal en de Heer Vrankenstraat. Om daar een goed plaatsje te hebben, moest je al vroeg langs het lijntje zitten.

Het waren meest straatverenigingen, café-elftallen en ander soort verzamelingen, die tot een ploeg gevormd werden. Het waren niet de eersten de besten, die daar op dat veldje hun kunsten lieten zien. Ik heb er zelfs Leen Vente. een international, zien spelen en ook de Apon,s waren er vertegenwoordigd. Op een gegeven ogenblik werd het vanuit de K.N.V.B. verboden voor voetballers, die lid waren van diezelfde bond. 

 

Deze zomeravondcompetitie werd verplaatst naar een veldje aan het begin van de Heer Vrankenstraat. Tussen de brug op de Bergweg en daar waar nu de kerk staat. Op de plek van deze kerk, waren in die tijd twee pakhuizen en die deden dienst als kleedlokaal. Twee markante figuren waren Bruine Moot, de spil van Arsenal en de keeper van Voorwaarts, een man met gitzwart haar en heel bekend in het Noorden, omdat hij de krant De Voorwaarts bezorgde. 

Het was op dat veldje, dat wij, als Pechvogels tegen de Heer Vranken Boys speelden. En in dat straatploegje is Faas Wilkes als jongen begonnen.

Faas woonde op het Soetendaalseplein en slechts enige huizen van mijn oom vandaan. Zijn vader had een verhuisbedrijf en ik meen, dat Faas, dat later ook nog gerund heeft. Zonder echte vrienden te zijn geweest, konden we elkaar toch tamelijk goed. Faas ging echter in Xerxes voetballen en ik in R.F.C. Hier Faas als Nederlands elftal speler. 

wilkesoranje

 

Het zomeravondvoetbal is ook na de oorlog blijven bestaan, maar dat werd toen meer een Bedrijfsvoetbalcompetitie. Nu kom ik langzamerhand waar ik wezen moet. 

De eerste kennismaking met bedrijfselftallen was op het jaarlijkse Grafisch Toernooi en als Drukkerij Stadler en Sauerbier, moest daar natuurlijk aan meegedaan worden. Vooral omdat het voor de Grafische Gezondheidsvereniging was. Nou zo,n elftal samenstellen had in de beginjaren heel wat moeilijkheden, omdat er niet genoeg voetballers werkten, die in een club speelden of altijd wel gevoetbald hadden. Dan moest er op het gemoed van wat flinke jongens gewerkt worden, die nog nooit een bal hadden geraakt en zo kwamen we dan tot een elftal. Kun je voorstellen, hoe die er de volgende dag bij liepen!

 

De meeste drukkerijen van Rotterdam deden er wel aan mee. Ik noem maar, Drukkerij Wijt, Chevalier, Holland, De Maas, N.R.C. en nog enkele andere. Ieder jaar was er dit toernooi. Vaak op het Langepad en ook heel wat jaren op Laag-Zestienhoven. Deze keeper, wat een bekend figuur is dat, werd tijdens één van die toernooien gefotografeerd. 

keeperlaagzestienhoven

 

Het elftal wat nu verschijnt was het elftal van Stadler en Sauerbier, dat die dag in de finale kwam. De geel-blauwe shirts waren door het bedrijf geschonken. De mooie pet van de keeper had hij voor Vaderdag van zijn kinderen gekregen. Het toernooi en deze dag vielen meestal samen. 

elftalzestienhoven

 

Met het bedrijfselftal speelden we ook in de Zomeravondcompetitie en zo kon het gebeuren, dat we eens speelden tegen de Firma Kroon, een elektrotechnische zaak. Wie speelde daar linksbuiten?? Coentje Moulijn. Inderdaad toen nog een Coentje, die al heel wat in zijn mars had, maar tegen het fysieke geweld van onze verdedigers niet veel in te brengen had. Ik speelde toevallig op de rechtsbackplaats.

 

 Het was in de jaren voordat ik naar Weert verhuisde, dat we tegen de club van Bakkerij Ullrich moesten spelen. Het regende die avond, dat het goot. Er moest echter gespeeld worden, omdat het bij het begin van de wedstrijd nog droog was. We hebben het geweten. Door en doornat, om niet te zeggen zeiknat waren we en we konden de bal nauwelijks meer vooruit krijgen. 

Vlak voor tijd liet een van de Ullrichspelers een schot op ons doel los en riep tegelijkertijd tegen onze keeper Jan Kuijpers, een krentenbrood asjem durdoor laat!! 

Goed, riep Jan en lichtte zijn voet op, zodat de bal langzaam in het doel gleed. Ik meende zelfs dat Jan nog een beetje meehielp. Dat was wat omkoping op klaarlichte dag! 

Wat deden wij??? Wij? We hebben de volgende dag in schafttijd lekker meegegeten van dat brood. Het was inderdaad netjes bij ons bezorgd. Sportief toch hè? Verschillende spelers zijn nog een paar dagen in de ziektewet geweest, maar dat kwam niet door dat krentenbrood hoor!

 



Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

19 November 2001